Sezon wypalania traw rozpoczęty.
- Brachytron
- Specjalność: Acu, Odo
- profil zainteresowan: Jacek Wendzonka
- Kontakt:
Sezon wypalania traw rozpoczęty.
Niestety, mam tę nieprzyjemność poinformować jak w temacie. Wiele już o tym słów napisano, pozwolę sobie więc nic nie dodać do fenomenu tego zjawiska. Obserwacja pochodzi z przed 2 godzin, z Wrocławia przy Moście Warszawskim.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:03:05 12:59:35Image taken on:sobota, 5 marca 2011, 11:59Focus length:21.6 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:100Camera-model:COOLPIX S710
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Re: Sezon wypalania traw rozpoczęty.
Sugeruję zgłaszanie takich przypadków do Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - oczywiście wtedy, gdy wypalane są prywatne łąki. Właściciele często otrzymują dotacje unijne, ale pod warunkiem ekologicznego użytkowania. W zeszłym roku zgłosiłem i zadziałało. Agencja (oddział terenowy) wysłała komisję - nie dowiadywałem się z jakim skutkiem, ale ważne że temat nie pozostał nie ruszony.
Nawet jeśli nam się wydaję, że to walka z wiatrakami, działajmy!
Nawet jeśli nam się wydaję, że to walka z wiatrakami, działajmy!
Re: Sezon wypalania traw rozpoczęty.
kiedyś zaraz po szkole chodziliśmy z własnej woli po łąkach i gasiliśmy łąki. Kumorek jeszcze nie było (przynajmniej my nie mieliśmy) więc najczęściej robiliśmy wszytko sami. Teraz czasu niema.
-