Doły śmierci na Stogach

Ciekawostki, różności, inne sprawy.
Awatar użytkownika
Tomasz G.

Doły śmierci na Stogach

Post autor: Tomasz G. »

Ostatnio grasuję w lasach na Stogach- napotykam tam setki dołów pozostawionych przez poszukiwaczy bursztynu (metoda wypłukiwania). Wiele to czasem nawet 3-4 metrowej głębokości dziury o gładkich ścianach. Wpadają tam żaby, żuki leśne i biegacze (w jednym dole można bez problemu znaleźć po kilkanaście osobników wymienionych zwierząt).
Znalazłem w sieci artykuł o wspaniałym wyczynie (http://www.trojmiasto.pl/wiadomosci/Nie ... =1&vop=std) straży miejskiej tudzież policji- nie złapali sprawców ale przechwycili ich sprzęt. Szkoda, że zamiast skutecznie pilnować, żeby nie niszczono lasów i nie stwarzano zagrożenia dla ludzi i chronionych prawnie zwierząt, chwalą się pojedynczą akcją.
Tylko jeden dół był na tyle płytki, że słoikiem wyciągnąłem chrząszcze i żaby,ale pewnie już wpadły z powrotem do tej pułapki, bo w niektórych miejscach ziemia jest podziurawiona jak ser.

Kilka zdjęć:

Pewnie już niejeden grzybiarz (dużo ich tam chodzi) złamał nogę- niektóre doły są bardzo dobrze zamaskowane
Obrazek

Na zdjęciu jest 7 żab, ale w kątach dziury było jeszcze więcej żab i dużo chrząszczy.
Obrazek

Dół był niecką bez zakamarków więc widać dokładnie wszystkie biegacze.
Obrazek

Bez szans na ratunek
Obrazek

Różnorodność żab:
Obrazek
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Re: Doły śmierci na Stogach

Post autor: Dispar »

Problem ten istnieje od dawna. W latach 1984-1986 byłem na Wybrzeżu w Wojsku Ochrony Pogranicza i koledzy którzy mieli służbę patrolową wzdłuż plaży spotykali się z takimi dołami a czasami też zatrzymywali poszukiwaczy bursztynów w trakcie ich wypłukiwania. Ostatnio jednak Straż Graniczna chyba niezbyt często patroluje wybrzeże to i poszukiwacze mają ułatwione nielegalne pozyskiwanie bursztynu. Nic z tym nie da się zrobić.
Awatar użytkownika
Voltrax
Kontakt:

Re: Doły śmierci na Stogach

Post autor: Voltrax »

To ja w drugą stronę. Cały czerwiec spędziłem w miejscowości Pogorzelica WV09 i żadnych dołów nie znalazłem, a łaziłem po lasach dość intensywnie. :) Straż morska(czy jakoś tak się nazywali) działała błyskawicznie. Na przykładzie dzika, który leżał z rana na brzegu, jak tylko go znaleźli tak w pięć minut była po niego koparka. Myślę że tam problem dołów nie nie istnieje bądź też przynajmniej nie jest on duży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy entomologiczne”