Coś z Crambidae
- romanzamorski
- UTM: EV19
- profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia
Coś z Crambidae
I jeszcze jedna prośba o oznaczenie. Pierwszy to zapewne coś z Crambinae a drugi coś ze Scopariinae. Może Gesneria centuriella.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:16 21:50:19Image taken on:poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 19:50Focus length:55 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/13ISO speed rating:200Camera-model:PENTAX *ist DL
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:08:16 21:51:48Image taken on:poniedziałek, 16 sierpnia 2010, 19:51Focus length:55 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/13ISO speed rating:200Camera-model:PENTAX *ist DL
-
Re: Coś z Crambidae
Przy pierwszym mam wątpliwości czy to Catoptria lythargyrella czy Crambus perlella , ale stawiałbym na to pierwsze. Natomiast drugi też bym tak oznaczył. Ale to moje oznaczenia , dlatego poczekałbym na dodatkowe potwierdzenie.
Piotr
Piotr
- romanzamorski
Dzięki Piotr. Zapomnialem podać wymiary motylków. Ten pierwszy ma 19 mm rozp. skrzydeł, drugi 20 mm. Jak na C. perlella jest za mały i inaczej ubarwiony. Zresztą perlellusy siedziały obok niego na ekranie i wyraźnie były inne. Ten Catoptria lythargyrella też jest odrobinę większy i jak widać to na zdjęciach tutaj: http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=1455&country=PL - ma jakiś deseń, a mój jest jego zupełnie pozbawiony. Ma skrzydła jednolicie złocisto zółte nawet bez śladów przyprószenia
Pierwszy klient to Eurhodope cirrigerella.
Drugi myślę, że dobrze oznaczony. Bodajże J. Zięba miał zdjęcie z Pienin, oznaczał go prof J. Buszko.
W tym roku też złapałem pod Krakowem 1 motyla. I jak dotąd jedynego.
Drugi myślę, że dobrze oznaczony. Bodajże J. Zięba miał zdjęcie z Pienin, oznaczał go prof J. Buszko.
W tym roku też złapałem pod Krakowem 1 motyla. I jak dotąd jedynego.
- romanzamorski