Zwyczajowe dylematy.
Zwyczajowe dylematy.
Czyli prośba o rozstrzygniecie: który to słonik i ktory rzemlik. Ja stawiam na S.populnea oraz C. nucum. Czy mam rację choć w jednym przypadku?
- Załączniki
- Curculio.jpg (92.02 KiB) Przejrzano 1656 razy
- S.populnea.jpg (57.71 KiB) Przejrzano 1656 razy
Re: Zwyczajowe dylematy.
Ciąg dalszy. Jeśli ktoś zechce być pomocny, z góry dziękuję.
Ostatni tydzień, piaskowe wyrobisko w przypadku biegaczowatych. Grabarz znaleziony w lesie mieszanym.
Ostatni tydzień, piaskowe wyrobisko w przypadku biegaczowatych. Grabarz znaleziony w lesie mieszanym.
- Załączniki
- Carabidae.jpg (107.92 KiB) Przejrzano 1609 razy
- Carabidae2.jpg (103.8 KiB) Przejrzano 1609 razy
- Nicrophorus.jpg (127.25 KiB) Przejrzano 1609 razy
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Nie byłbym sobą, gdybym nie wykorzystał Waszej dobrej passy. Przypuszczalny biegaczowaty nie pozwolil sobie choćby na chwilę wytchnienia i nie przystanął ani razu. Dzielił piaskownicę z poprzednimi dwoma gatunkami. Natomiast stonki (jak sądzę), obficie występowały w przyrzecznych zaroślach. Pewnie nie da się oznaczyć do gatunku, ale kto wie. Przełom lipca i sierpnia.
ten na zdjęciu Carabidae2.jpg ma podejrzanie podwinięte nogi. Chłodziłeś go? 

Skąd. Był aż nadto żwawy i bez problemów pomknął gdzieś chwilę później. Czerwony natomiast z uporem probowal zagrzebać się w piachu, co wyglądalo dosć zabawnie, ponieważ nie do końca mu się to udało i tylna polowa dyndała w powietrzu. Nie chłodzę owadów i nie łapię.
napisałem tak ponieważ ongiś usiłowałem manipulować biegaczami coby im zrobić zdjęcia światłem zastanym. Ale właśnie tak im się podwijały kończyny. Stąd podejrzenia 

-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
Ten akurat delikwent to Harpalus flavescens.tiktaalik pisze:Przypuszczalny biegaczowaty
Dzięki. Na pewno jeszcze nie raz zgłoszę się z podobnymi prośbami.
Czy słonik z pierwszego zdjecia jest oznaczalny?
Czy słonik z pierwszego zdjecia jest oznaczalny?