A.crataegi
A.crataegi
Od jakiegoś czasu w płn.-zach. części Polski obserwuję dość stałą populację A.crateagi. Zresztą dość dokładna obserwację z tamtych terenów ma Robert Rosa (p.s. dla ziomala). Z roku na rok przesuwa się w kierunku wsch. Jestem ciekawy jak wygląda sytuacja w innych częściach kraju.
Te imago pochodzą z mojej hodowli. Materiał hodowlany przywieziony z Okonka.
Te imago pochodzą z mojej hodowli. Materiał hodowlany przywieziony z Okonka.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:05 06:13:37Image taken on:sobota, 5 czerwca 2010, 04:13Focus length:12.9 mmShutter speed:1/32 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:141Camera-model:COOLPIX P3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:05 06:14:32Image taken on:sobota, 5 czerwca 2010, 04:14Focus length:7.5 mmShutter speed:1/25.3 SecF-number:f/3.4ISO speed rating:50Camera-model:COOLPIX P3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:05 06:14:47Image taken on:sobota, 5 czerwca 2010, 04:14Focus length:7.5 mmShutter speed:1/19 SecF-number:f/3ISO speed rating:50Camera-model:COOLPIX P3
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:05 06:15:09Image taken on:sobota, 5 czerwca 2010, 04:15Focus length:7.5 mmShutter speed:1/17.9 SecF-number:f/3ISO speed rating:50Camera-model:COOLPIX P3
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
- Oxyartes15
Re: A.crataegi
To samo w mojej okolic - niestety.Dawid_Masło pisze:W okolicach Tarnowa próżno go szukać (przyjąłbym chętnie materiał hodowlany:D)
Teren przeszukiwany od Bielska po Suchą Beskidzką i niestety brak

Dlatego dołączam się do prośby Dawida o materiał hodowlany (jeśli można oczywiście)

Crataegi byl jeszcze 10-12 lat temu jednym z pospolitszych motyli w moich okolicach (Slask Cieszynski). Pózniej niestety nagle zniknal. Czy ktos go jeszcze kiedys tutaj obserwowal?Bielska po Suchą Beskidzką
Generalnie ten gatunek ma się dobrze na pomorzu na południu raczej się go nie spotyka
- Adam Warecki
Według moich wieloletnich obserwacji Aporia crataegi występje też na południu kraju ( stałe od lat dwa stanowiska w Beskidzie Niskim i na Podkarpaciu) , jednak obecnie zdecydowanie zasiedla środkową ( liczne metapopulacje) i północną część kraju ( Pomorze Zach. , część Poj.Mazurskiego i Podlasie) , spotykany też na Lubelszczyźnie.
Gąsienice na danym terenie żerują na Prunus spp. pp spinosa, Pyrus communis, Crataegus spp. et Malus spp.
Gąsienice na danym terenie żerują na Prunus spp. pp spinosa, Pyrus communis, Crataegus spp. et Malus spp.
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Od kilku lat stale obserwuję go na wschodnich rubieżach kraju. Dziś widziałem kilka motyli w dolinie Bugu.
Niestety materiału do dalszej hodowli nie będzie. Wszystkie motyle zostały wypuszczone w teren.
- Almandyn
- Podziękowano: 1 time
W maju sfotografowałam całe mnóstwo gąsienic Aporia crataegi na głogu - Studzianki UTM FE50( dawałam zdjęcie do identyfikacji na Forum http://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=84&t=13379), a dzisiaj widziałam pod Mońkami UTM FE11, na skraju lasu jak 3 dorosłe sztuki próbowały usiąść na jakimś zielsku ( baldaszkowate ) ale kruszczyce skutecznie broniły zajętego terytorium, dlatego zdjęcia brak...