Czy wolno zbierać owady na obszarach Natura 2000?
Doszły mnie sprzeczne opinie (nowelizacja 2009), a wirtuozem internetu nie jestem
Dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.
albo planami ochrony.mordred pisze: Wszystkie powyższe kwestie powinny być sprecyzowane dokumencie zwanym "planem zadań ochronnych dla obszaru Natura 2000", który uchwalany jest rozporządzeniem MŚ na podstawie projektu przygotowywanego przez RDOŚ.
Ale... Jeżeli mam pod nosem sowę "naturową", to odpalając agregat zakłócam jej spokój w czasie lęgów.Najważniejsze by na obszar N2000 nie wpływało negatywnie dane przedsięwzięcie, czy inna działalność człowieka (np. związana z prowadzeniem gospodarki rolnej, czy badaniami naukowymi) na przedmiot i cel ochrony.
W tym przypadku owad ten idzie mi do światła i może nie mieć siły wrócićMarcin Kutera pisze:(niekoniecznie musi to być motyl, może to być jeden owad z załącznika, który tam występuje i prowadzi nocny tryb życia)
Marcin Kutera pisze:Nie ukrywam, zę nie pomyślałęm w ten sposób czy ptak może lecieć do światła.
Wtedy dobrze by było powołać się na jakieś ptaszarskie naukowe opracowanie, czy dany gatunek reaguje na światło, czy jest płoszony w ten sposób.
Ja w tej chwili chcę wywołać dyskusję jak się to ma do litery prawa. Obszarów Natura 2000 jest sporo.Marcin Kutera pisze:Wiem, że to nieco karkołomne kwestie urzędnicze, ale myślę, że warto zaryzykować i spróbować. Należy być dobrej myśli, może się uda uzyskać zezwolenie (przy okazji wniósł byś coś do stanu poznania i wiedzy na temat tego obszaru)