wije

STAWONOGI głównie gromady: pajęczaki (Arachnida), skoczogonki (Collembola), pierwogonki (Protura), widłogonki (Diplura) i inne. Również ślimaki, bo i takie na Forum się pojawiają.

Podział stawonogów: http://pl.wikipedia.org/wiki/Stawonogi
Rohatyniec

wije

Post autor: Rohatyniec »

Jakie wije występują w polsce?
brakkonta

Post autor: brakkonta »

popraw nazwę miejscowości z której pochodzisz. Miałem ucznia który rąbał byki we własnym imieniu i nazwisku (Artór i nazwiska nie wymienię, ale też chodziło o ch i h) :mrgreen: Patriotyzmu już nie wymagam i nazwy kraju z dużej litery nie będę wyduszał :razz: a na wijach się nie znam, to i się nie wypowiadam. Spiesz się z poprawieniem i ciesz się że Cię Paweł Jałoszyński nie dorwał, bo by Ci łeb urwał :mrgreen: . Pozdrawiam - nie odbieraj tego jako złośliwość - Mazep
Awatar użytkownika
Piotr Pawlikiewicz
UTM: CC71
Kontakt:

Post autor: Piotr Pawlikiewicz »

Ten byk, chyba przebił wszystkie. Pewno zaraz odpowie, że to dlatego że ma dysmózgie.
brakkonta

Post autor: brakkonta »

oj, ciiiicho, może to literówka :wink: Niech ktoś chłopakowi pomoże z tymi wijami.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 13 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

że Cię Paweł Jałoszyński nie dorwał, bo by Ci łeb urwał
A mówiłem, że Paweł robi za forumową Babę Jagę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy
Specjalność: Collembola
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 7 times

Post autor: Dominika+Jurek Radwańscy »

W Polsce występuje ok. 185 gatunków Myriapoda czyli wijów (za Jura 2004). Interesują Cię jakieś bardziej konkretne. Nie sądzę aby znalazł się tu jakiś biegły w tej dziedzinie. Najpopularniejsze (nie wiem czy najpospolitsze) to chyba wij drewniak Lithobius forficatus i skulica obrzeżona Glomeris marginata.

Pozdrawiam
Jurek
Rohatyniec

Post autor: Rohatyniec »

Po pierwsze pisałem na szybko po drugie mieszkam w Aleksandrii. Dzięki Jurek pytam się z ciekawości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Stawonogi (bez owadów)”