Jak odróżnić Nargusy

Staphylinidae, Silphidae, Hydraenidae, Leiodidae, Ptiliidae i Agyrtidae
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Jak odróżnić Nargusy

Post autor: Miłosz Mazur »

Mam problem z jednym Nargusem.
Mam okaz samicy ze wschodniej Polski, który nie pasuje mi za nic do żadnego gatunku w kluczu.
Gatunek z grupy velox/badius. Punktowanie przedplecza i pokryw, wielkość, masywniejsze czułki wskazują na N. velox. Tyle że mój okaz jest bardzo wyraźnie, odstająco owłosiony co z kolei jest cechą N. badius... Nie mam z czym porównać tych okazów a że to samice to ani krętarze ani kopulatory nic tu nie pomogą...
Czy ktoś może ma jakieś większe opatrzenie w tym rodzaju i może podać jakieś fajne cechy do ich rozróżnienia ?

Będę wdzięczny za pomoc :)
Ostatnio zmieniony 28 października 2009, 10:21 - śr przez Miłosz Mazur, łącznie zmieniany 1 raz.
Rafał Ruta
Kontakt:

Post autor: Rafał Ruta »

U N. badius punkty na przedpleczu praktycznie nie zlewają się w poprzeczne rządki, podczas gdy na pokrywach takie zlane rządki są wyraźne. Owłosienie jest dłuższe, niż u N. velox i nieco odstające, ale nie nazwałbym go "wyraźnie odstającym" (chyba, że w porównaniu z N. velox, który ma włoski ściśle przylegające do ciała), ciało jest wyraźnie smuklejsze. Trudno tu coś poradzić nie widząc okazu, bo cechy w kluczu Szymczakowskiego są dobrze opisane.
ODPOWIEDZ

Wróć do „STAPHYLINOIDEA”