brązowe malenkie robaczki

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
whiskey

brązowe malenkie robaczki

Post autor: whiskey »

Witam serdecznie, mam nadzieję, że pomożecie mi rozwiązać problem :)

od pewnego czasu mam problem z maleńkimi (1mm, czasem mniej, choć dziś znalazłam całkiem sporego 4 mm) jasno brązowymi robaczkami (ten duzy prawie czarny), które znajduję w swoim mieszkaniu..
najpierw pojawiały sie w łazience i tego rejonu się trzymały, później odkryłam kilka pod doniczką z roślinką w salonie, teraz widze je nawet na scianach. mogą skakać (pomyslalam ze to pchełki, ale nie mam zwierzątka ani sama nie jestem pogryziona), są dość pękate, mają pancerzyk - na tyle na ile jestem w stanie im sie przyjrzeć.. w kuchni na blacie nie widziałam. nie mam pojęcia co też jedzą te bestie, ani skąd sie biorą - nawet nie byłabym w stanie zrobić im zdjecia bo są za małe :)

może ktoś podpowie mi co to i jak mam sie tego pozbyc? jest ich coraz wiecej - a ja zaczynam czuc sie niekomfortowo :)
pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Post autor: Łukasz Buglowski »

miałem chyba podobne ale nie było ich tyle widocznych potem zauważyłem je na baranku wielkanocnym cały podziurkowany w moment zapakowało się baranki (z biszkoptu) i do kosza :razz: na dworze
i spokój
whiskey

Post autor: whiskey »

nie mają osobno główki, są jajowate i nie widac ani nóżek ani czułek, od góry elipsowaty pancerzyk.. są płochliwe i znów zabiłam z 6 w łazience :(
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Może to Attagenus smirnovi. Jeżeli tak, wrzuć nazwę w forumową wyszukiwarkę, było już o nich full wątków.
ODPOWIEDZ