pytania + problem z opisem opis
pytania + problem z opisem opis
witam!
ostatnio fotografowałem nad rzeką Warta i jej dopływem Stradoka. Znalazłem tam stanowiska świtezianek. tak błyszczącej jak i ehm... dziewicy. czy te ważki wolą wody płynące?
toważyszyła im tam ważka:
i tej nic nie robiły.
oprucz niej jeszcze jedna podobnej wielkości do świtezianek tylko zielona. dziś postaram się zrobić jakieś dobre, nieprześwietlone zdjęcie.
tą zieloną ważke świtezianki przeganiały. dlaczego?
ostatnio fotografowałem nad rzeką Warta i jej dopływem Stradoka. Znalazłem tam stanowiska świtezianek. tak błyszczącej jak i ehm... dziewicy. czy te ważki wolą wody płynące?
toważyszyła im tam ważka:
i tej nic nie robiły.
oprucz niej jeszcze jedna podobnej wielkości do świtezianek tylko zielona. dziś postaram się zrobić jakieś dobre, nieprześwietlone zdjęcie.
tą zieloną ważke świtezianki przeganiały. dlaczego?
-
dzieki za opis bo w sieci widziałem zdjęcie tej ważki z takim opisem :
Sympecma fusca, straszka pospolita
zielona ważka wyglądała tak :
natomiast była jeszcze jedna, podobna do tej wystawionej wyżej tylko niebieskawa. czy to inne barwy (szarawa i niebieskawa) samca i samicy? załanczam zdjęcie poniżej
Sympecma fusca, straszka pospolita
zielona ważka wyglądała tak :
natomiast była jeszcze jedna, podobna do tej wystawionej wyżej tylko niebieskawa. czy to inne barwy (szarawa i niebieskawa) samca i samicy? załanczam zdjęcie poniżej
- Załączniki
- zmniejszona niebieska.JPG (24.45 KiB) Przejrzano 2378 razy
- zmniejszona wazka.JPG (22.21 KiB) Przejrzano 2377 razy
-
znaczy się mam te zielone ważki posegregowane - jednego dnia latające w koło samców świtezianek błyszczących a innego wokół samców świtezianek dziewic. posegreguje to sobie jak juz wiem, że to samica a nie inny gatunek.
a pomożecie opisać z kiepskiego zdjęcia?
zrobiłem jedno zdjęcie pod światło i ważka poleciała...
a pomożecie opisać z kiepskiego zdjęcia?

- Załączniki
- uciekinier.JPG (22.1 KiB) Przejrzano 2378 razy
- uciekinier 2.jpg (29.8 KiB) Przejrzano 2383 razy
-
Hmm.... zdjęcie jakoś mi mało mówi .... pierwsze myśli to było coś z Coenagrion....
Aneta lubi ważki
może bedzie pewniejsza

Ostatnio zmieniony wtorek, 21 lipca 2009, 19:47 przez KlaudiuszK, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Re: pytania + problem z opisem opis
a ten dopływ Warty to nie Stradomka?eutanatos pisze:witam!
ostatnio fotografowałem nad rzeką Warta i jej dopływem Stradoka.
- Piotr M.
- Specjalność: Odonata_Ephemeroptera
zmniejszona wazka.JPG
zielona ważka - To samica Świtezianki błyszczącej , Calopteryx splendens
To jest Lestes sp. Albo sponsa albo dryas , ale z tego ujęcia nieda się oznaczyć w 100%
Tyle
[/i]
zielona ważka - To samica Świtezianki błyszczącej , Calopteryx splendens
Dawałeś już te zdjęcia tutaj na forum.eutanatos pisze:znaczy się mam te zielone ważki posegregowane - jednego dnia latające w koło samców świtezianek błyszczących a innego wokół samców świtezianek dziewic. posegreguje to sobie jak juz wiem, że to samica a nie inny gatunek.
a pomożecie opisać z kiepskiego zdjęcia?zrobiłem jedno zdjęcie pod światło i ważka poleciała...
To jest Lestes sp. Albo sponsa albo dryas , ale z tego ujęcia nieda się oznaczyć w 100%
Tyle

[/i]