Bagousy

Curculionidae, Apionidae, Anthribidae, Rhynchitidae, Attelabidae, Nemonychidae i Nanophyidae.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Bagousy

Post autor: Andrzej Kurzawa »

Wczoraj 15.06.2009. był dość ciepły wieczór i Bagousy wyszły z wody. Jeśli moje oznaczenie jest prawidłowe, to złowiłem po jednej sztuce B. glabrirostris, B. limosus i B. subcarinatus, którego oznaczenia nie jestem pewny, bo ma wielkość ok. 3,87 mm.
Tu wrzuciłem fotki http://www.efotogaleria.pl/index.php?m=1083&ktore=3062
W tym roku 30.05.2009. był też złowiony B. tubulus. Wszystkie w Napoleonowie.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

nowe bagousy

Znów wczoraj pogoda była sprzyjająca na zbieranie Bagousów. Udało mi się zebrać sporo B. alismatis (różne formy barwne lub podobne gatunki). Dziś, po przesortowaniu materiału zauważyłem jeszcze B. lutulentus.
Systematycznie będę je wrzucał do internetu.
Jak temperatura wzrosnie powyżej 23 st, C. można znów ruszać na poszukiwania.
Jednakże te chrząszczyki wymagają sporego samozaparcia przy wyprawach na nie.
Doskwiera upał, komary, można się utopić, a o pyłkach jak ktoś jest uczulony to nie wspomnę (ja jestem). Ogólnie opłacało się.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
UTM: CA08
Specjalność: Curculionoidea
profil zainteresowan: Muzyka metalowa, fantastyka, gry planszowe
Podziękował(-a): 1 time
Kontakt:

Post autor: Miłosz Mazur »

Super ! Ja uganiam się za tymi ryjami od bardzo dawna i zawsze tylko pojedyncze sztuki mi się trafiają jeszcze nigdy nie trafiłem na prawdziwy "wysyp". Możesz przybliżyć okoliczności i środowisko ?
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Wysyp

Wysyp dotyczy tylko jednego gatunku, tj. B. alismatis. Rzeczywiście jest tu prawdziwy wysyp, bo co dzień go znajduję na Alisma plantago-aquatica.
Na niektórych roślinach po kilkanaście sztuk, jak szkodniki.
Skorzystałem z rady z przed roku aby polować w dni gorące. Choć i poniżej 20 st. C. też się trafiają.
Właśnie wróciłem z wyprawy, było wszystkich Bagousów jakby mniej, ale jeszcze nie wiem co złapałem, bo trzeba powiększyć.
Będę pisał co tu się dzieje, jeśli może być to pomocne. Dziś widziałem jak B. alismatisy kopulowały, może zrobię nawet zdjęcie jak się uda.
Pozostałe Bagousy są raczej popjedynczymi exx. łapanymi przypadkowo, zbierane z traw metodą Frisbyego (czy jak tam sie to pisze).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Jakie to Bagousy?

Mam takie 3 bagousy, których oznaczenia nie jestem pewny i jednego, na którego w ogóle nie mam pomysłu.
Dwa to chyba odmiany barwne B. alismatis, jeden to podobny do B. lutosus, ale może to wcale nie Bagous, a czwarty to też jakieś UFO.
Chociaż UFO, to też może być B. alismatis, no chyba, że by nie był.
Podobny do B. lutosus jest z wczoraj a pozostałe z 18.06.09.
Załączniki
B. alismatis 2
B. alismatis 2
100_5550b.JPG (16.82 KiB) Przejrzano 4185 razy
B. alismatis 1
B. alismatis 1
100_5520b.JPG (20.96 KiB) Przejrzano 4187 razy
Bagous czy nie?
Bagous czy nie?
100_6077b.JPG (16.49 KiB) Przejrzano 4188 razy
UFO
UFO
100_5779b.JPG (14.77 KiB) Przejrzano 4189 razy
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
Kontakt:

Ten "Bagous nie Bagous" to NIE Bagous ale Thryogenes :) W Polsce cztery wredne gatunki, po zdjęciu nie odważę się oznaczać. Jak Marek Wanat zajrzy to na pewno coś zsugeruje :)
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Thryogenes

A może zasugeruję tego Thryogenesa jako Thryogenes nereis?
Tak z wyglądu, bez klucza, tak mi na niego wygląda, ale może to być chybiony strzał oczywiście.

A jakbym mógł otrzymać jeszcze jakieś wskazówki do tego "UFO", to byłbym bardzo zobowiązany.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Miłosz Mazur
Kontakt:

Ja jestem słabo opatrzony w tym rodzaju i zawsze mam z nimi problem.
Generalnie jest tak że okazy o szerokości przedplecza niewiele mniejszej od pokryw i nieco cylindryczne to para Th. fiorii - Th. nereis

Th. fiorii - ma wyraźne wgłębienie miedzy czołem a podstawą ryjka (patrzeć z boku).
Th. nereis - takowego wgłębienia brak lub jest ale bardzo słabe

Te dwa gatunki różnią się też wielkością (nereis jest mniejszy) choć większe okazy nereisa są pod tym względem podobne do nieco mniejszych okazów fiorii.

Kolejna para to Th. festucae - Th. scirrhousus, których pokrywy sa wyraźnie szersze niż przedplecze i nie są one cylindryczne.

Th. festucae - wyraźnie największy ze wszystkich naszych gatunków (nawet 5 mm bez ryja). Na pokrywach wyraźnei widoczne są szczecinki zagięte ku tyłowi.

Th. scirrhosus - wyraźnie mniejszy (żadko 4 mm bez ryja). Szczecinki na pokrywach również posiada ale dużo słabiej widoczne i tylko z profilu. Do tego jego pokrywy lekko na rozszerzają się ku tyłowi i są bardziej "łyse".

Ja je oznaczam tylko z okazem w dłoni i serią porównawczą obok. Jeśli chcesz to mogę skany klucza z nimi podesłać.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Thryogenes

Thryogenes to prawie na pewno Th. nereis. Kluczyk posiadam, dzięki za propozycję. Przy oznaczaniu porównywałem kształt przedplecza, biczyk czułków, wygląd dolnej części głowy, kształt pokryw, a także (czego nie zauważyłem w kluczu) proporcjami długości biczyka i buławki do części czułków odchodzącej od ryjka (nie wiem jak się nazywa).
Wiem, że biczyk i buławka potrafią zmieniać swoją długość, ale chyba też w niewielkim stopniu.
Tego wgłębienia nie mam na zdjęciu, bo nie cyknąłem go z boku a jedynie na pleckach.
Dzięki i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Marek Wanat
UTM: XS36
Specjalność: ryjkowce
Podziękowano: 10 times

Post autor: Marek Wanat »

Rzadko zaglądam na tę zakładkę, więc jest spore opóźnienie. Zajrzałem do galerii i skorygowałem lutulentusa, reszta OK. Tu też jest faktycznie B. alismatis, jego trudno pomylić po zajrzeniu na spód ciała. Thryogenes też wygląda OK, czyli nereis - chyba raz w życiu łapałem. W grę mógłby wchodzić jeszcze scirrhosus, ale on ma trochę rozszerzone ku tyłowi pokrywy. To musi być fajne miejsce na wodne ryje, warto poszukać dalszych gatunków, np. B. robustus (siedzi na Alisma tak jak alismatis, a właściwie pod nią i rzadko wchodzi na roślinę, chyba głównie w nocy) albo Ceutorhynchinae (Pelenomusy, Phytobius, Eubrychius) - je najlepiej wypatrywać łażące po wilgotnym brzegu.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

odp

Dzięki za korektę, sam bym do tego prędko nie doszedł (jeśli w ogóle).
Miejsce jest rzeczywiście niesamowite i tylko żałuję że nie mogę ciągle siedzieć w tych zaroślach, bo pracuję zawodowo w czym innym.
Postaram się jednak poszukać, według wskazówek, czegoś w wodzie, na brzegu na roślinkach.
Duże wrażenie na mnie zrobił skrzyp o wysokości około 200 cm, który gęsto porastał (miesiąc temu) jedną z sadzawek. Czuję że one (Bagousy i inne) tu są ...
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Ryjkowce z mokradeł

Mam kilka nowych ryjków z tego roku, z 08, 09 i 10 maj. Jak to z tymi ryjkami bywa, bardzo trudno je oznaczyć z całą pewnością. Liczę jednak na pomoc i podpowiedzi.
Załączniki
Phytobius?
Phytobius?
P5091332a.JPG (35.3 KiB) Przejrzano 4151 razy
Pelonomus comari, przód
Pelonomus comari, przód
P5101356a.JPG (18.09 KiB) Przejrzano 4150 razy
Pelonomus comari
Pelonomus comari
P5091324a.JPG (21.05 KiB) Przejrzano 4150 razy
B. glabrirostris, przód
B. glabrirostris, przód
P5091023a.JPG (19.08 KiB) Przejrzano 4149 razy
B. glabrirostris
B. glabrirostris
P5091013a.JPG (29.75 KiB) Przejrzano 4151 razy
Thryogenes? duży
Thryogenes? duży
P5111471a.JPG (33.67 KiB) Przejrzano 4153 razy
Thryogenes? mały
Thryogenes? mały
P5111477a.JPG (27.42 KiB) Przejrzano 4149 razy
2 B. subcarinatus?
2 B. subcarinatus?
P5091300a.JPG (20.34 KiB) Przejrzano 4150 razy
B. subcarinatus?
B. subcarinatus?
P5091252b.JPG (20.85 KiB) Przejrzano 4149 razy
Bagous 2
Bagous 2
P5111431a.JPG (22.01 KiB) Przejrzano 4150 razy
Bagous 1
Bagous 1
P5111430a.JPG (20.13 KiB) Przejrzano 4151 razy
B. tubulus
B. tubulus
P5091009b.JPG (23.02 KiB) Przejrzano 4152 razy
petrel
UTM: EC19/ED10
Podziękowano: 1 time

Post autor: petrel »

Pelenomus comari - ok
Phytobius to Rhinoncus perpendicularis
trzy ostatnie Bagousy to B. tubulus

PS. Zazdroszczę tak fajnego miejsca, nigdy nie miałem okazji łapać tylu fajnych gatunków w jednym miejscu :wink:
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Miejsce fajne, tylko za mało czasu na poszukiwania. Brakuje mi jeden do dwóch dni na łapanie i drugie tyle na obróbkę materiału. Cierpię, bo mam pod nosem i nie mogę wziąć. Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
petrel
UTM: EC19/ED10
Podziękowano: 1 time

Post autor: petrel »

Chyba dla każdego czas jest ogranicznikiem, nie pozwalającym na wyjście w teren w ilości jakiej by się oczekiwało i chciało. BTW jeśli miałbyś jakieś nadwyżki Bagousów i Thryogenesów to chętnie się nimi zaopiekuję :mrgreen:
Awatar użytkownika
Marek Wanat

B. glabrirostris raczej OK, ale jest jeszcze blisko w Europie niezwykle podobny B. bagdatensis Pic (=wagneri w kluczu Smreczyńskiego) i trzeba sprawdzac kontrolnie fiutki, zwlaszcza u malych okazow.
Thryogenes pewnie znów oba nereis, ale bardziej zgaduję niż stwierdzam, bo te ukośne ujęcia są mało przydatne przy oznaczaniu gatunków, i w ogóle zdjęcia są ryzykowne.
B. subcarinatus i Pelenomus comari OK. BTW, temu ostatniemu wynaleziono o rok starszą nazwę commari Panzer, 1794 (np. strona FE i w światowy katalog Ceutorhynchinae Colonnelli'ego) i pewnie tak już zostanie, choć wygląda to na lapsus w pisowni pierwotnej.
Resztę załatwił Petrel.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Jeszcze trzy

Dziękuję bardzo za pomoc i wyczerpującą informację. Mam jeszcze trzy, które sprawiają mi problem. Też z tego samego połowu. Dodam, że temperatura podczas zbierania wynosiła + 14 stopni C.
Załączniki
Bagous sp. 3
Bagous sp. 3
P5132014a.JPG (21.22 KiB) Przejrzano 4147 razy
Bagous sp. 2
Bagous sp. 2
P5132057a.JPG (25.75 KiB) Przejrzano 4147 razy
Bagous sp. 1a
Bagous sp. 1a
P5101405a.JPG (30.49 KiB) Przejrzano 4148 razy
Bagous sp. 1
Bagous sp. 1
P5101392a.JPG (22.21 KiB) Przejrzano 4147 razy
Awatar użytkownika
Marek Wanat

Wszystkie wygladaja na B. subcarinatus, nr 2 najbardziej, a nr 3 najmniej, ale to ujęcie jest wyjątkowo niesprzyjające.
Awatar użytkownika
Andrzej Kurzawa
Kontakt:

Dziękuję za oznaczenie. Na początku myślałem, że to może inny gatunek niż te co już mam, ale po dokładnym porównaniu też mi wychodziło że B. subcarinatus. Czekałem tylko na potwierdzenie fachowca, bo żadnej pewności nie miałem a podobne to one potrafią być bardzo. Może po tym sezonie będę mógł już z większą pewnością sam oznaczać.
Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CURCULIONOIDEA”