Wiosna na całego

Jeśli chcesz się podzielić swoimi obserwacjami i połowami terenowymi na bieżąco to tutaj. Być może ktoś właśnie w Polsce również złowił to samo... Dobre miejsce na wymianę obserwacji w sezonie.
Awatar użytkownika
romanzamorski
UTM: EV19
profil zainteresowan: ciężki rock, astronomia

Wiosna na całego

Post autor: romanzamorski »

Po dzisiejszej wycieczce do Wapiennego (Beskid Niski) upewniłem się, że wiosna nie ma już odwrotu. Poza motylkami o których pisałem wyżej spotkałem sporo przedstawicieli tych z tęgimi pokrywami. Na piaszczystych ścieżkach w lesie zatrzęsienie trzyszczy. Spotkałem dwa gatunki Cicindela silvestris i Cicindela campestris. Nie mam fotki bo szybkie bestyje. Sylvestris nie jestem pewien. Ma biały nadustek i cały pierwszy człon czułków owłosiny. Nie jestem w błędzie z tym sylvestrisem? Jedyny chrząszcz który mi nie zwiał przed obiektywem to poniższy żuczek. Pozdrawiam.
Załączniki
Trochę jeszcze niemrawy żuczek.
Trochę jeszcze niemrawy żuczek.
IMGP5833.JPG (150.59 KiB) Przejrzano 978 razy
Awatar użytkownika
a_pietrachowicz

Post autor: a_pietrachowicz »

A mnie wczoraj odwiedził pływak, zwabiony po zmierzchu światłem przed garażem... i choroba, nie zrobiłem mu zdjęcia, wyniosłem w stronę glinianki, a dopiero potem zacząłem się zastanawiać. Ubarwienie typowe, podobne jak u żółtobrzeżka, tylko nie tak jaskrawe, ale miał około 5,5 cm długości, ledwo w garści mi się zmieścił...! A przecież nawet Dytiscus latissimus, zdaje się, nie dorasta do tych rozmiarów???
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe - chrząszcze”