Jak szukać gąsienic?

sith_pas

Jak szukać gąsienic?

Post autor: sith_pas »

Z racji tego że jestem kompletnie zielony w temacie motyli, chciałem dowiedzieć się conieco w tej kwestii.
Jestem fotografem amatorem, i chciałbym doskonalić swoje umiejętności. Nie wiem jednak w jakim okresie roku szukać gąsienic różnych gatunków oraz nie wiem w jakich miejscach ich poszukiwać.

Pomóżcie proszę.

Pozdrawiam.

Łukasz
Awatar użytkownika
P. Kloska

Post autor: P. Kloska »

Wszystko zależy od gatunku na który chcesz zapolować (z aparatem) :wink: .
Polecam tą strone:
http://www.lepidoptera.eu/start.php?lang=PL

Znajdują się tam dane które na pewno w tym pomogą.
A poza tym obserwuj przyrodę. Duży wpływ na aktywność mają warunki atmosferyczne. :cool:
Pozdrawiam.
P. Kloska
sith_pas

Post autor: sith_pas »

W jaki sposób warunki atmosferyczne wpływają na aktywność zarówno motyli jak i gąsienic?

Zapytam też o jeszcze jedną rzecz.

Jak szukać gąsienic w terenie? Jakie są ich "ulubione" miejsca? Gdzie najlepiej ich szukać? Na jakich roślinach? W jakich środowiskach (łąki, doliny rzek, lasy)?
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Przeszukaj forum :) a puzniej szukaj gasienic za ogolne pytania:) podaj gatunki rodziny?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Gdzie najlepiej ich szukać?
Dawid ma rację - to zbyt ogólne pytanie. W Polsce jest kilka tysięcy gatunków motyli - wiele z nich to monofagi, gąsienice żerują tylko na jednym gatunku rośliny. Praktycznie na większości roślin można znaleźć jakieś gąsienice (w różnych porach roku). Poszukaj na stronie Motyle Europy. Przy każdym gatunku znajdziesz informacje kiedy, i na jakich roślinach żerują gąsienice.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktualne obserwacje terenowe”