Agabus?
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Agabus?
Czy to Agabus guttatus?
Ostatnio zmieniony sobota, 21 marca 2009, 14:10 przez Andrzej Kurzawa, łącznie zmieniany 1 raz.
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
powiększenie
Mam tylko jedno zdjęcie od spodu tego robalka. Trudno, to moje pierwsze spotkanie z tymi chrząszczami. Następnym razem będzie lepiej.
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
Pomino iż ten element jest nadal nieostry możemy jednak wykluczyć Ilybius fenestratus, może to byc jeszcze Ulybius ater, trzeba sprawdzić czy ma powyżwej 13 mm jesli tak to I. ater, a jeżeliponiżej 11,5 mm to coś innego. A co do I subaeneus nie jestem do konca też przekonany czy to on, jak byłby samiec to byłoby łatwiej, a to samica. Też się chyba bez włozenia p;od binokular nie obędzie by go porządnie oznaczyć, patrz wcześniejsza uwaga o oznaczaniu Ilybiusów i Agabusów ze zdjęć
Pomogłem jak tylko umiałem.

Pomogłem jak tylko umiałem.
Ostatnio zmieniony sobota, 21 marca 2009, 21:18 przez Marek Przewoźny, łącznie zmieniany 1 raz.
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
skrzydełka a wyrostki
Słuszna uwaga. Skrzydełka to nie wyrostki. Nie ma jednak innego zdjęcia, czyli musi zostać tak jak jest. Dzięki, pozdrawiam.
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
wielkość
Nie jestem w stanie dziś sprawdzić ile miał długości. Rozumiem, że tego tematu nie da się opękać jak np. Chrabąszcza majowego lub innych rozpoznawalnych gołym okiem. Pogodziłem się z tym. Zapamiętam to jak następnym razem coś zacznie bzyczeć w samochodzie. Wtedy już go dokładnie obfocę. Pozdrawiam.
Postaram się też, zanim wypuszczę robalka zapytać na forum, czy może jest potrzebny.
Tylko widzę z doświadczenia, że z wysyłką mam problemy. Wszystkie je mam, czekają, ale nie ma kiedy wysłać. Teraz to już się zebrało na 2 godziny pakowania. Postaram sie zdążyć przed nowym sezonem w pełni (Lixusy - 10 szt.).
Postaram się też, zanim wypuszczę robalka zapytać na forum, czy może jest potrzebny.
Tylko widzę z doświadczenia, że z wysyłką mam problemy. Wszystkie je mam, czekają, ale nie ma kiedy wysłać. Teraz to już się zebrało na 2 godziny pakowania. Postaram sie zdążyć przed nowym sezonem w pełni (Lixusy - 10 szt.).
- Marek Przewoźny
- Kontakt:
- Marek Przewoźny
- Kontakt: