Hodowlarka
Hodowlarka
Witam
Chciałbym się zapytać czy ta hodowlarka służy do hodowli gąsienic czy do rozmnażania motyli?
Czy dało by sie w niej rozmnożyć np Argeme mitrei albo Actias selene ?
Oto opis do niej i zdjęcie:
http://www.artinsect.all.pl/index.php?p ... t&Itemid=1
pozdrawiam
Chciałbym się zapytać czy ta hodowlarka służy do hodowli gąsienic czy do rozmnażania motyli?
Czy dało by sie w niej rozmnożyć np Argeme mitrei albo Actias selene ?
Oto opis do niej i zdjęcie:
http://www.artinsect.all.pl/index.php?p ... t&Itemid=1
pozdrawiam
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Teoretycznie może służyć do wszystkiego, a w praktyce......
Być może jako przenośna hodowlarka w wycieczce terenowej. Musi być zawieszona, a to nieporęczny sposób jej trzymania. Do hodowli dużych pawic też nie za bardzo się nadaje. Ja mam np. taką o wymiarach 50x50x60 cm i można w niej hodować 5-10 gąsienic takich gatunków, jak te wymienione przez Ciebie. Dzienne motyle do rozmnażania wymagają dużych wolier, a nocnym do złożenia jaj wystarczy nawet litrowy słoik.
Może osoby, które używały takich hodowlarek mają o nich jakieś pozytywne opinie. Ja jestem przyzwyczajony do innych. Ale to rzecz gustu
.
Być może jako przenośna hodowlarka w wycieczce terenowej. Musi być zawieszona, a to nieporęczny sposób jej trzymania. Do hodowli dużych pawic też nie za bardzo się nadaje. Ja mam np. taką o wymiarach 50x50x60 cm i można w niej hodować 5-10 gąsienic takich gatunków, jak te wymienione przez Ciebie. Dzienne motyle do rozmnażania wymagają dużych wolier, a nocnym do złożenia jaj wystarczy nawet litrowy słoik.
Może osoby, które używały takich hodowlarek mają o nich jakieś pozytywne opinie. Ja jestem przyzwyczajony do innych. Ale to rzecz gustu

-
sam sobie zróbpachu pisze:A nie ma przypadkiem ktoś na sprzedaż profesjonalnej hodowlarki ?

1. idziesz do apteki kupujesz gazę - płachta 2X2 metry kosztuje coś koło 5 zeta
2. w sklepie dogadujesz się z sprzedawcą aby zostawił Ci duży karton - albo pytasz kogoś z rodziny czy nie pupił sobie 42 calowego telewizora.
3. w bocznych ściankach wycinasz otwory - pozostawiając około 5 cm tekturowej ramki.
4. podklejasz gazę - wikol, guma arabska - to super klej
I hodowlarka gotowa. Można oczywiście robić jej dowolne odmiany

zalety - koszty wykonania, łatwa dostępność do wnętrza - od góry, łatwa w utrzymaniu - sprzątać nie warto po zakończeniu sezonu po prostu wyrzucasz, na początku robisz nową

- Antek Kwiczala †
- Grzegorz G
No, ja w podobnej, wymienianej już tutaj siatce na rzeczy z IkeaAntek Kwiczala pisze:Może osoby, które używały takich hodowlarek mają o nich jakieś pozytywne opinie. Ja jestem przyzwyczajony do innych. Ale to rzecz gustu.

Domowe sposoby są najlepszepachu pisze:Ja wole kupić jakąś porządną z prawdziwego zdarzenia, która mi posłuży przez kilka lat a nie robić z kartonu.
Przynajmniej takie jest moje zdanie. No ale mimo wszystko dziękuję za radę.
Nie zna ktoś jakieś strony gdzie są sprzedawane hodowlarki ?

Ja do hodowli gąsienic używam faunaboxa czy jak się to to zwie( mniej-więcej coś, jak tu http://leopardgecko-info.de/LEOS/images ... na-Box.jpg ), w każdym zoologicznym można sobie taką klateczkę kupić, ja już mam 3

Nie wszystkie dzienne mają takie wymaganiaAntek Kwiczala pisze:Dzienne motyle do rozmnażania wymagają dużych wolier

- Antek Kwiczala †
No pewnie GrzegorzuPapilio machaon połączyły mi się kiedyś na oknie, jak było słońce,

- Damian Bruder
- UTM: WT43
Hodowlarka
Witam!
Ja wykonałem hodowlarke we własnym zakresie i sprawdza się rewelacyjnie.
Zdjęcia pochodzą z dawnej hodowli Saturnia pavonia. Ma na dole wysuwaną szufladkę, z której łatwo można wyrzucać ekskrementy, lub zmieniać ziemię w niej zawartą.
Służy do hodowli gatunków motyli dziennych jak i nocnych.
Pozdrawiam i zachęcam do robienia swoich hodowlarek
. Po wykonaniu jest niezła satysfakcja.
Ja wykonałem hodowlarke we własnym zakresie i sprawdza się rewelacyjnie.
Zdjęcia pochodzą z dawnej hodowli Saturnia pavonia. Ma na dole wysuwaną szufladkę, z której łatwo można wyrzucać ekskrementy, lub zmieniać ziemię w niej zawartą.
Służy do hodowli gatunków motyli dziennych jak i nocnych.
Pozdrawiam i zachęcam do robienia swoich hodowlarek

- Załączniki
- hodowlarka.JPG (37.18 KiB) Przejrzano 5911 razy
- hodowlara.JPG (61.67 KiB) Przejrzano 5887 razy
- Grzegorz G
no, może pokój był spory, ale motyle i tak nie latały po nim, były oddzielone firankąAntek Kwiczala pisze:To okno na pewno było w jakimś pokoju, więc miejsca do lotu motyle miały sporo.

Przy okazji, Damian, fajna klateczka, muszę sobie coś takiego zrobić, jeśli mnie mama nie wyrzuci z domu

- Damian Bruder
- Damian Bruder
DziękiDawid_Masło pisze:Damian fajna ta klateczka Ty chyba lubisz tak majstrowac:) bo widze ze ztworzyles kolejna rzecz:) tak trzymaj Ja moze z Ojcem zrobie z takich progow aluminiowych klatke jak cos powstanie wrzyce fotki:)

Z progów aluminiowych ? - brzmi ciekawie. Czekam na fotki

Mam do wykonania nowy projekt hodowlarki stojącej. Będzie ona dość duża ( 0,5 m wysokości i szerokości 1,5 m ) i na większą ilość gąsienic, żerujących głównie na roślinkach troszke większych. Mam w planach także, kolejną pułapkę świetlną...
pozdrawiam
- Tomek Klejdysz
To i ja pokażę, co stworzyłem. Hodowlarki o wymiarach 80 (wys.) 50 (dł. i gł.), przeznaczone do hodowli piewików. Jak wiadomo piewiki to dość skoczne zwierzątka stąd niezbędne było zastosowanie rękawa. Wykonałem 17 sztuk takich klateczek i wcale łatwo nie było. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę udostępnić dokładny projekt (dobre kilka godzin nad nim spędziłem), łącznie z wyliczeniem ilości potrzebnych materiałów oraz dokładnymi wymiarami każdego elementu.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:03:03 05:35:05Image taken on:wtorek, 3 marca 2009, 04:35Focus length:6.3 mmShutter speed:1/90 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:200Camera-model:FinePix S5800 S800
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:03:03 05:34:02Image taken on:wtorek, 3 marca 2009, 04:34Focus length:6.3 mmShutter speed:1/75 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:400Camera-model:FinePix S5800 S800
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:03:03 05:36:16Image taken on:wtorek, 3 marca 2009, 04:36Focus length:7.1 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/3.5ISO speed rating:200Camera-model:FinePix S5800 S800
- Tomek Klejdysz
-
Każdy z nas ma swoje wypróbowane sposoby na hodowlę gąsienic. Chcę się podzielić moimi, które w warunkach jakimi są własne podwórko i ogród sprawdzają się bardzo dobrze.
Materiał na rękawy (gęste firanki) kupuję w sklepach z używaną odzieżą za drobne sumy a damskie rajstopy zawsze się znajdą przy trzech kobietach w domu. Opanowałem podstawy maszyny do szycia więc i koszt krawcowej odpada. Nie musi to być piękni zszyte aby tylko ścieg był gęsty. Pomiędzy gałąź rośliny a materiał zawsze podkładam kawałek gąbki ( w tym miejscu gdzie wiążę sznurkiem) żeby zminimalizować wtargnięcie mrówek. Mrówki są moim największym wrogiem przy takiej ogrodowej hodowli, potrafią dostać się do podwójnego rękawa i wytną wszystkie gąsienice. W ubiegłym roku tak mi załatwiły C.chardinyi.
Egzoty które potrzebują więcej ciepła trzymam w takich workach na ciętych roślinach w mieszkaniu, a tym dla których potrzebna jest większa wilgotność w starych akwariach.
W dużym, starym akwarium na podwórku z powodzeniem hodowałem L.dumi na wcześniej posadzonym w nim mniszku.
Bogdan
Materiał na rękawy (gęste firanki) kupuję w sklepach z używaną odzieżą za drobne sumy a damskie rajstopy zawsze się znajdą przy trzech kobietach w domu. Opanowałem podstawy maszyny do szycia więc i koszt krawcowej odpada. Nie musi to być piękni zszyte aby tylko ścieg był gęsty. Pomiędzy gałąź rośliny a materiał zawsze podkładam kawałek gąbki ( w tym miejscu gdzie wiążę sznurkiem) żeby zminimalizować wtargnięcie mrówek. Mrówki są moim największym wrogiem przy takiej ogrodowej hodowli, potrafią dostać się do podwójnego rękawa i wytną wszystkie gąsienice. W ubiegłym roku tak mi załatwiły C.chardinyi.
Egzoty które potrzebują więcej ciepła trzymam w takich workach na ciętych roślinach w mieszkaniu, a tym dla których potrzebna jest większa wilgotność w starych akwariach.
W dużym, starym akwarium na podwórku z powodzeniem hodowałem L.dumi na wcześniej posadzonym w nim mniszku.
Bogdan
- Załączniki
- Mała wylęgarka motyli zrobiona z wiadra.jpg (123.14 KiB) Przejrzano 5864 razy
- Mała hodowlarka na wierzbie w doniczce.jpg (63.16 KiB) Przejrzano 5861 razy
- Hodowlarki na leszczynie i topoli oraz dębie.jpg (138.6 KiB) Przejrzano 5860 razy
- Hodowlarki na ciętych roślinach.jpg (64.41 KiB) Przejrzano 5858 razy
- Hodowlarka z rajstopy dla małej ilości gąsienic na winorośli.jpg (117.12 KiB) Przejrzano 5855 razy
- Hodowlarka z rajstopy dla małej ilości gąsienic na jabłonce.jpg (129.62 KiB) Przejrzano 5858 razy
- Hodowlarka na jabłonce 1.jpg (133.87 KiB) Przejrzano 5855 razy
- Hodowlarka na bzie.jpg (134.61 KiB) Przejrzano 5856 razy
- Hodowlarka gąsienic na dębie w doniczce.jpg (59.04 KiB) Przejrzano 5861 razy
- Duża hodowlarka na jabłonce.jpg (147.72 KiB) Przejrzano 5859 razy
Tu mam super rozwiązanie
http://allegro.pl/item892889839_exo_ter ... 76_cm.html
Może i kosztuje ale zawsze mogę to rozkręcić, przewieść i fajnie się otwiera.

Może i kosztuje ale zawsze mogę to rozkręcić, przewieść i fajnie się otwiera.
Mniej wiecej ta sama cena; a przynajmniej jest pewnosc ze siataka jest pasozyto-proof
http://www.angleps.com/nets.php#b
http://www.angleps.com/nets.php#b
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Re: Hodowlarka
Popatrzcie na moją
Jeszcze tylko owinę gazą
Koszty nie najtańsze ale mam parę klatek po ptakach więc tylko płacę za gazę
Jeszcze tylko owinę gazą

Koszty nie najtańsze ale mam parę klatek po ptakach więc tylko płacę za gazę

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:06:30 09:33:19Image taken on:środa, 30 czerwca 2010, 07:33Shutter speed:1/20 SecF-number:f/2.8ISO speed rating:200Camera-model:K800i
Nie używaj gazy! Mniejsze gąsienice przeciskają się przez nią bez problemu. Ma ruchome włókna względem siebie. Dorosła prządka pierścienica nawet nawieje. Przerabiałem to parę lat temu.luczek95 pisze:tylko płacę za gazę
Połaź po sklepach z materiałami lub po Castoramie i kup firankę bez wzorów lub nawet muślinopodobną tkaninę. Przypuszczam, że koszt porównywalny lub nawet mniejszy od gazy, a sprzedają na metry bieżące.
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Jakie rozmiary powinna mieć hodowlarka takiego typu mniej więcej jak ta p. Tomasza Klejdysza, żeby można w niej było hodować imago takich motyli jak rusałki czy dostojki?
Myślę żeby zrobić kiedyś coś takiego -mam mnóstwo miejsca na podwórku i w ogrodzie, a ten typ hodowlarki całkiem ładnie wygląda
Myślę żeby zrobić kiedyś coś takiego -mam mnóstwo miejsca na podwórku i w ogrodzie, a ten typ hodowlarki całkiem ładnie wygląda