Hodowlarka

Hodowla owadów
Awatar użytkownika
pachu

Hodowlarka

Post autor: pachu »

Witam
Chciałbym się zapytać czy ta hodowlarka służy do hodowli gąsienic czy do rozmnażania motyli?
Czy dało by sie w niej rozmnożyć np Argeme mitrei albo Actias selene ?
Oto opis do niej i zdjęcie:
http://www.artinsect.all.pl/index.php?p ... t&Itemid=1

pozdrawiam
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Przypomina mi to siatki na rzeczy z Ikea:))) bardziej na motyle.. tylko mala jak na moj gust...
Awatar użytkownika
pachu

Ej hahah faktycznie! :D

A nie ma przypadkiem ktoś na sprzedaż profesjonalnej hodowlarki ?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Teoretycznie może służyć do wszystkiego, a w praktyce......
Być może jako przenośna hodowlarka w wycieczce terenowej. Musi być zawieszona, a to nieporęczny sposób jej trzymania. Do hodowli dużych pawic też nie za bardzo się nadaje. Ja mam np. taką o wymiarach 50x50x60 cm i można w niej hodować 5-10 gąsienic takich gatunków, jak te wymienione przez Ciebie. Dzienne motyle do rozmnażania wymagają dużych wolier, a nocnym do złożenia jaj wystarczy nawet litrowy słoik.
Może osoby, które używały takich hodowlarek mają o nich jakieś pozytywne opinie. Ja jestem przyzwyczajony do innych. Ale to rzecz gustu :smile: .
Konto_usuniete

Post autor: Konto_usuniete »

pachu pisze:A nie ma przypadkiem ktoś na sprzedaż profesjonalnej hodowlarki ?
sam sobie zrób :mrgreen:
1. idziesz do apteki kupujesz gazę - płachta 2X2 metry kosztuje coś koło 5 zeta
2. w sklepie dogadujesz się z sprzedawcą aby zostawił Ci duży karton - albo pytasz kogoś z rodziny czy nie pupił sobie 42 calowego telewizora.
3. w bocznych ściankach wycinasz otwory - pozostawiając około 5 cm tekturowej ramki.
4. podklejasz gazę - wikol, guma arabska - to super klej
I hodowlarka gotowa. Można oczywiście robić jej dowolne odmiany :mrgreen:
zalety - koszty wykonania, łatwa dostępność do wnętrza - od góry, łatwa w utrzymaniu - sprzątać nie warto po zakończeniu sezonu po prostu wyrzucasz, na początku robisz nową :mrgreen:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

łatwa dostępność do wnętrza
Słuszna uwaga Grzegorza. To dosyć ważne dla hodowlarek, zarówno przy czyszczeniu, jak i uzupełnianiu rośliny pokarmowej.
Witas

Post autor: Witas »

grzegorzb pisze:idziesz do apteki kupujesz gazę
I jak dobrze pójdzie, to rodzina robi ci eksmisje, bo gąsienice są w całym domu. :mrgreen:
Lepiej kupić firankę bez haftu, koszt troszkę większy, niedużo, a pewność, że nic nie nawieje.
Awatar użytkownika
pachu

grzegorzb pisze:sam sobie zrób :mrgreen:
Ja wole kupić jakąś porządną z prawdziwego zdarzenia, która mi posłuży przez kilka lat a nie robić z kartonu. :)

Przynajmniej takie jest moje zdanie. No ale mimo wszystko dziękuję za radę.

Nie zna ktoś jakieś strony gdzie są sprzedawane hodowlarki ?

pozdr.
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

Antek Kwiczala pisze:Może osoby, które używały takich hodowlarek mają o nich jakieś pozytywne opinie. Ja jestem przyzwyczajony do innych. Ale to rzecz gustu :smile: .
No, ja w podobnej, wymienianej już tutaj siatce na rzeczy z Ikea :smile: rozmnażałem Hyles euporbiae :mrgreen:
pachu pisze:Ja wole kupić jakąś porządną z prawdziwego zdarzenia, która mi posłuży przez kilka lat a nie robić z kartonu. :)

Przynajmniej takie jest moje zdanie. No ale mimo wszystko dziękuję za radę.

Nie zna ktoś jakieś strony gdzie są sprzedawane hodowlarki ?
Domowe sposoby są najlepsze :mrgreen:
Ja do hodowli gąsienic używam faunaboxa czy jak się to to zwie( mniej-więcej coś, jak tu http://leopardgecko-info.de/LEOS/images ... na-Box.jpg ), w każdym zoologicznym można sobie taką klateczkę kupić, ja już mam 3 :smile: Do hodowli młodych gąsieniczek używam małych, plastikowych pojemniczków, praktycznie po czymkolwiek :lol: Można jeszcze w realu takie plastikowe pojemniki na żywność kupić :wink: Jak się chce, to można jeszcze zrobić większą hodowlarke na imago z listewek i jakiejś firanki czy czegoś :grin:

Antek Kwiczala pisze:Dzienne motyle do rozmnażania wymagają dużych wolier
Nie wszystkie dzienne mają takie wymagania :grin: mi samice A. cardamines i P. napi składały jajeczka w wyżej wspomnianym faunaboxie :smile: A Papilio machaon połączyły mi się kiedyś na oknie, jak było słońce, :mrgreen: połączyły się same z siebie, ja im nic nie pomagałem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †

Papilio machaon połączyły mi się kiedyś na oknie, jak było słońce,
No pewnie Grzegorzu :smile: . To okno na pewno było w jakimś pokoju, więc miejsca do lotu motyle miały sporo. Gdybyś te pazie zamknął w pokazanej przez Krzysztofa hodowlarce, to pewnie do dzisiaj byś czekał na ich kopulację :wink: . Zaś co do wspomnianych przez Ciebie zorzynka, czy bytomkowca, to owszem, zapłodnione samice można trzymać w mniejszych pojemnikach (zdarzało mi się używać w tym celu nawet akwarium), i będą składały jaja na roślinach pokarmowych.
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Hodowlarka

Post autor: Damian Bruder »

Witam!
Ja wykonałem hodowlarke we własnym zakresie i sprawdza się rewelacyjnie.
Zdjęcia pochodzą z dawnej hodowli Saturnia pavonia. Ma na dole wysuwaną szufladkę, z której łatwo można wyrzucać ekskrementy, lub zmieniać ziemię w niej zawartą.
Służy do hodowli gatunków motyli dziennych jak i nocnych.
Pozdrawiam i zachęcam do robienia swoich hodowlarek :wink: . Po wykonaniu jest niezła satysfakcja.
Załączniki
hodowlarka.JPG
hodowlarka.JPG (37.18 KiB) Przejrzano 5911 razy
hodowlara.JPG
hodowlara.JPG (61.67 KiB) Przejrzano 5887 razy
Awatar użytkownika
Grzegorz G

Post autor: Grzegorz G »

Antek Kwiczala pisze:To okno na pewno było w jakimś pokoju, więc miejsca do lotu motyle miały sporo.
no, może pokój był spory, ale motyle i tak nie latały po nim, były oddzielone firanką :wink: w ogóle, to zauważyłem, że jak się puści takiego motyla w słoneczny dzień po pokoju, to zaraz do okna go ciągnie, najprawdopodobniej dlatego, że tam jest słońce, a motylki to lubią :roll: Najprawdopodobniej rozbijały się o szybę, jak to motyle, aż w końcu na siebie wpadły :mrgreen:

Przy okazji, Damian, fajna klateczka, muszę sobie coś takiego zrobić, jeśli mnie mama nie wyrzuci z domu :mrgreen:
Awatar użytkownika
Damian Bruder

Grzegorz G pisze:Przy okazji, Damian, fajna klateczka, muszę sobie coś takiego zrobić, jeśli mnie mama nie wyrzuci z domu
Dzięki :smile: . Zachęcam do własnej pracy, a mama nie powinna być o to zła. Jak będzie dość szczelna,( by, całe hodowlane bractwo się nie rozeszło ) to mama będzie spokojniejsza :wink:
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Damian fajna ta klateczka Ty chyba lubisz tak majstrowac:) bo widze ze ztworzyles kolejna rzecz:) tak trzymaj Ja moze z Ojcem zrobie z takich progow aluminiowych klatke jak cos powstanie wrzyce fotki:)
Awatar użytkownika
Damian Bruder

Dawid_Masło pisze:Damian fajna ta klateczka Ty chyba lubisz tak majstrowac:) bo widze ze ztworzyles kolejna rzecz:) tak trzymaj Ja moze z Ojcem zrobie z takich progow aluminiowych klatke jak cos powstanie wrzyce fotki:)
Dzięki :smile: ...Pewnie, żę lubię. Lepiej wykonać samemu, niż płacić wielkie ceny, kupując na stronach ze sprzętem entomologicznym :wink:. Wystarczy podpatrzeć jak jest zrobione i podobnie wykonać. Można powprowadzać pare zmian i modyfikować jak się chce itd.
Z progów aluminiowych ? - brzmi ciekawie. Czekam na fotki :smile: .
Mam do wykonania nowy projekt hodowlarki stojącej. Będzie ona dość duża ( 0,5 m wysokości i szerokości 1,5 m ) i na większą ilość gąsienic, żerujących głównie na roślinkach troszke większych. Mam w planach także, kolejną pułapkę świetlną...
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Post autor: Tomek Klejdysz »

To i ja pokażę, co stworzyłem. Hodowlarki o wymiarach 80 (wys.) 50 (dł. i gł.), przeznaczone do hodowli piewików. Jak wiadomo piewiki to dość skoczne zwierzątka stąd niezbędne było zastosowanie rękawa. Wykonałem 17 sztuk takich klateczek i wcale łatwo nie było. Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę udostępnić dokładny projekt (dobre kilka godzin nad nim spędziłem), łącznie z wyliczeniem ilości potrzebnych materiałów oraz dokładnymi wymiarami każdego elementu.
Załączniki
3.jpg
Original image recording time:
2009:03:03 05:35:05
Image taken on:
wtorek, 3 marca 2009, 04:35
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/90 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
200
Camera-model:
FinePix S5800 S800
3.jpg (131.78 KiB) Przejrzano 5874 razy
2.JPG
2009:03:03 05:34:02
Image taken on:
wtorek, 3 marca 2009, 04:34
Focus length:
6.3 mm
Shutter speed:
1/75 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
400
Camera-model:
FinePix S5800 S800
2.JPG (99.95 KiB) Przejrzano 5884 razy
1.JPG
2009:03:03 05:36:16
Image taken on:
wtorek, 3 marca 2009, 04:36
Focus length:
7.1 mm
Shutter speed:
1/60 Sec
F-number:
f/3.5
ISO speed rating:
200
Camera-model:
FinePix S5800 S800
1.JPG (147.64 KiB) Przejrzano 5875 razy
Awatar użytkownika
pachu

Tomku! A nie masz może 1 na sprzedaż?
Takiej ładnej na pewno nie zrobie :wink:
Awatar użytkownika
Tomek Klejdysz

Post autor: Tomek Klejdysz »

Niestety te, które już zrobiłem nie są na sprzedaż. Chętnie bym pomógł w wykonaniu, ale czasu ciągle mało i w miejscu gdzie aktualnie mieszkam nie mam dostępu do sprzętu. Jedyne co mogę zaoferować to projekt.
Awatar użytkownika
pachu

To w takim razie czy mógłbyś mi podesłac projekt? Będę wdzięczny :wink:
PachuPepsis@op.pl

pozdrawiam
Bogdan Klejzerowicz

Post autor: Bogdan Klejzerowicz »

Każdy z nas ma swoje wypróbowane sposoby na hodowlę gąsienic. Chcę się podzielić moimi, które w warunkach jakimi są własne podwórko i ogród sprawdzają się bardzo dobrze.
Materiał na rękawy (gęste firanki) kupuję w sklepach z używaną odzieżą za drobne sumy a damskie rajstopy zawsze się znajdą przy trzech kobietach w domu. Opanowałem podstawy maszyny do szycia więc i koszt krawcowej odpada. Nie musi to być piękni zszyte aby tylko ścieg był gęsty. Pomiędzy gałąź rośliny a materiał zawsze podkładam kawałek gąbki ( w tym miejscu gdzie wiążę sznurkiem) żeby zminimalizować wtargnięcie mrówek. Mrówki są moim największym wrogiem przy takiej ogrodowej hodowli, potrafią dostać się do podwójnego rękawa i wytną wszystkie gąsienice. W ubiegłym roku tak mi załatwiły C.chardinyi.
Egzoty które potrzebują więcej ciepła trzymam w takich workach na ciętych roślinach w mieszkaniu, a tym dla których potrzebna jest większa wilgotność w starych akwariach.
W dużym, starym akwarium na podwórku z powodzeniem hodowałem L.dumi na wcześniej posadzonym w nim mniszku.
Bogdan
Załączniki
To jest wiadro 10 mam też zrobione z 30
To jest wiadro 10 mam też zrobione z 30
Mała wylęgarka motyli zrobiona z wiadra.jpg (123.14 KiB) Przejrzano 5864 razy
Mała hodowlarka na wierzbie w doniczce.jpg
Mała hodowlarka na wierzbie w doniczce.jpg (63.16 KiB) Przejrzano 5861 razy
Hodowlarki na leszczynie i topoli oraz dębie.jpg
Hodowlarki na leszczynie i topoli oraz dębie.jpg (138.6 KiB) Przejrzano 5860 razy
Hodowlarki na ciętych roślinach.jpg
Hodowlarki na ciętych roślinach.jpg (64.41 KiB) Przejrzano 5858 razy
Hodowlarka z rajstopy dla małej ilości gąsienic na winorośli.jpg
Hodowlarka z rajstopy dla małej ilości gąsienic na winorośli.jpg (117.12 KiB) Przejrzano 5855 razy
Hodowlarka z rajstopy dla małej ilości gąsienic na jabłonce.jpg
Hodowlarka z rajstopy dla małej ilości gąsienic na jabłonce.jpg (129.62 KiB) Przejrzano 5858 razy
Hodowlarka na jabłonce 1.jpg
Hodowlarka na jabłonce 1.jpg (133.87 KiB) Przejrzano 5855 razy
Hodowlarka na bzie.jpg
Hodowlarka na bzie.jpg (134.61 KiB) Przejrzano 5856 razy
Hodowlarka gąsienic na dębie w doniczce.jpg
Hodowlarka gąsienic na dębie w doniczce.jpg (59.04 KiB) Przejrzano 5861 razy
Duża hodowlarka na jabłonce.jpg
Duża hodowlarka na jabłonce.jpg (147.72 KiB) Przejrzano 5859 razy
Awatar użytkownika
pachu

Tu mam super rozwiązanie :) http://allegro.pl/item892889839_exo_ter ... 76_cm.html
Może i kosztuje ale zawsze mogę to rozkręcić, przewieść i fajnie się otwiera.
bartek.g

Post autor: bartek.g »

Mniej wiecej ta sama cena; a przynajmniej jest pewnosc ze siataka jest pasozyto-proof
http://www.angleps.com/nets.php#b
Awatar użytkownika
pachu

szczerze to mi się nie chce ściągać zza granicy a ta co jest w moim linku bardzo mi odpowiada i podejrzewam,że też jest pasożyto-proof ;)
gt
Specjalność: chrząszcze, skrzydła, bionika, motyle,
profil zainteresowan: fotografia owady hodowla bionika Tomasz
Podziękowano: 1 time

Post autor: gt »

Kupowałem w tej firmie faunaria (TygrysZoo__PL_1 ). Mimo drobnych kłopotów wynikających z uszkodzenia jednego z nich, mogę ich spokojnie polecić.
bartek.g

Post autor: bartek.g »

Klatki (sprzet ogolnie) z Anglian Leps Supplies sa w Butterfiles and Moths Cartera ;). Ja mam sentyment do tej skadinad sredniej ksiazki.
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Re: Hodowlarka

Post autor: Łukasz Buglowski »

Popatrzcie na moją
Jeszcze tylko owinę gazą :D
Koszty nie najtańsze ale mam parę klatek po ptakach więc tylko płacę za gazę :)
Załączniki
DSC01374.JPG
2010:06:30 09:33:19
Image taken on:
środa, 30 czerwca 2010, 07:33
Shutter speed:
1/20 Sec
F-number:
f/2.8
ISO speed rating:
200
Camera-model:
K800i
DSC01374.JPG (110.58 KiB) Przejrzano 5725 razy
Witas

Post autor: Witas »

luczek95 pisze:tylko płacę za gazę
Nie używaj gazy! Mniejsze gąsienice przeciskają się przez nią bez problemu. Ma ruchome włókna względem siebie. Dorosła prządka pierścienica nawet nawieje. Przerabiałem to parę lat temu.
Połaź po sklepach z materiałami lub po Castoramie i kup firankę bez wzorów lub nawet muślinopodobną tkaninę. Przypuszczam, że koszt porównywalny lub nawet mniejszy od gazy, a sprzedają na metry bieżące.
Awatar użytkownika
Łukasz Buglowski
UTM: CA49
Kontakt:

Post autor: Łukasz Buglowski »

ale to do imago jest ;)
Awatar użytkownika
Tomasz G.

Post autor: Tomasz G. »

Jakie rozmiary powinna mieć hodowlarka takiego typu mniej więcej jak ta p. Tomasza Klejdysza, żeby można w niej było hodować imago takich motyli jak rusałki czy dostojki?
Myślę żeby zrobić kiedyś coś takiego -mam mnóstwo miejsca na podwórku i w ogrodzie, a ten typ hodowlarki całkiem ładnie wygląda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”