Co to za chrząszcze?

AS1

Co to za chrząszcze?

Post autor: AS1 »

Proszę o pomoc! W mieszkaniu pojawiła się inwazja chrząszczy (od ok. miesiąca). Początkowo były to pojedyncze sztuki, obecni dziennie jest ich ponad 20! Są wszędzie - w kuchni, w łazience, w pokoju!! Co to jest i jak się ich pozbyć?!
Załączniki
co to_1.jpg
co to_1.jpg (25.14 KiB) Przejrzano 2664 razy
co to_2.jpg
co to_2.jpg (34.73 KiB) Przejrzano 2659 razy
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Pyrrhidium sanguineum (Linnaeus, 1758)

Nie gryzą, nie szkodzą, krzywdy nie zrobią :mrgreen:
Masz jakieś świeże drewno w mieszkaniu?
AS1

Dzięki! Świeże drewno do kominka jest, ale przynoszone i palone na bieżąco, więc gdzie one zamieszkały i się lęgną? Są małe i duże, co znaczyłoby, że rozmanażają się w mieszkaniu. Oprysk Raidem nie pomógł.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Wygryzają się ze świeżo przynoszonych polan. Nie "zalęgną" ci się w mieszkaniu :mrgreen:
Przeczytaj gdzieś na spokojnie o cyklu rozwojowym chrząszczy, to się nie będziesz denerwował. A polana przynoszone z mrozu?
Awatar użytkownika
Radek P.

Post autor: Radek P. »

Są to bardzo wcześnie w naturze pojawiające się owady, więc gdy przetrzymujesz drewno opałowe (liściaste, bo na takim się rozwijają) nawet przez krótki okres w pomieszczeniu, to momentalnie przepoczwarzając się kończą swój rozwój w Twoim akurat mieszkaniu. Imagines nie pobierają pokarmu, także jak zapewniał Cię Jacek, bądź spokojny(-a).
W mieszkaniu one na pewno Ci się nie rozmnożą tym bardziej, jak na bieżąco spalasz drewno. Jeśli nawet próbują, to spalasz ich złożone jaja. Raidem nie musisz pryskać, przezcież są to piękne chrząszcze. Nawet ich polska nazwa brzmi pięknie: Ściga purpurowa :smile:
Jeśli nie miałeś(-aś) kontaktu w owadami, to warto poobserwować ich zachowania.
Miłego dnia, pozdrawiam :wink:
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

AS1 pisze:Są wszędzie - w kuchni, w łazience, w pokoju!!
Też bym tak chciał :mrgreen:
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

No właśnie, złap w jakieś pudełko, to na pewno ktoś tu się zgłosi i poprosi żebyś mu wysłał :mrgreen:
Jak zauważył Radek, następnych pokoleń to te okazy już się nie doczekają :!: Ale nie pamiętałem, czy zimują jako larwy, poczwarki czy imago?
Ostatnio zmieniony sobota, 31 stycznia 2009, 16:21 przez Jacek Kalisiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Radek P.

Post autor: Radek P. »

Z tego co kojarzę, to we wszystkich tych stadiach, w zalezności od warunków w jakich się rozwijają. Imagines często zimują niewybarwione, także taka sytuacja mogła zaistnieć w tym przypadku. Niewiele potrzebowały ciepła, aby imagines mogły się wygryźć.
Są wszędzie - w kuchni, w łazience, w pokoju!!
To dlatego, że są to bardzo ruchliwe chrząszcze. Teraz już już będą przez Ciebie obserwowane, to nie powinno być takiego problemu :razz:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Jacek Kalisiak pisze:No właśnie, złap w jakieś pudełko, to na pewno ktoś tu się zgłosi i poprosi żebyś mu wysłał :mrgreen:
Ja się zgłaszam, przygarnę chętnie kilka sztuk :grin:
Awatar użytkownika
Asim

Post autor: Asim »

Ja też chętnie wezmę 2-3 sztuki.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

No to jest nas troje :wink:
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Ja już dawno wysłałem prywatną wiadomość ;) i czekam na odp
AS1

Witam wszystkich i bardzo dziękuję za wszelkie udzielone informacje! Cieszę się, że nie zalęgną się w mieszkaniu. Pozostaje mi zmienić opał do kominka. Nie jestem, niestety, miłośniczką chrząszczy, zwłaszcza w klawiaturze, dokumentach, na stole i w wielu innych miejscach... Kilka osób jest zainteresowanych okazami, ale nie jestem w stanie ich wysłać - nie z barku dobrej woli, ale ze strachu. Jedni boją się pająków, a ja chrząszczy. Przykro mi bardzo, że nie mogę Wam się odwdzięczyć, ale podchodzę do nich na odległość packi. Raz jeszcze dziękuję i serdecznie pozdrawiam wszystkich "chrząszczolubiących".
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

AS1 pisze:Witam wszystkich i bardzo dziękuję za wszelkie udzielone informacje! Cieszę się, że nie zalęgną się w mieszkaniu. Pozostaje mi zmienić opał do kominka. Nie jestem, niestety, miłośniczką chrząszczy, zwłaszcza w klawiaturze, dokumentach, na stole i w wielu innych miejscach... Kilka osób jest zainteresowanych okazami, ale nie jestem w stanie ich wysłać - nie z barku dobrej woli, ale ze strachu. Jedni boją się pająków, a ja chrząszczy. Przykro mi bardzo, że nie mogę Wam się odwdzięczyć, ale podchodzę do nich na odległość packi. Raz jeszcze dziękuję i serdecznie pozdrawiam wszystkich "chrząszczolubiących".
Toż to piękne stworzonka i nie trza się ich bać :smile: :wink:
Może znajdzie się ktoś, kto je odpowiednio uśmierci, zapakuje i wyśle :wink: :?:
ODPOWIEDZ