gąsienica co zjada mi koleusa
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
- Chiffchaff
- Podziękowano: 1 time
gąsienica co zjada mi koleusa
Witam,
od dłuższego czasu znajdywałem pod mym wielgachnym koleusem odchody gąsienicy i mocno objedzone liście. Dzis po długotrwalych poszukiwaniach ja namierzyłem. Ktoś wie co to?
Zrozpaczony Chiffchaff
od dłuższego czasu znajdywałem pod mym wielgachnym koleusem odchody gąsienicy i mocno objedzone liście. Dzis po długotrwalych poszukiwaniach ja namierzyłem. Ktoś wie co to?
Zrozpaczony Chiffchaff
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:07 18:11:49Image taken on:wtorek, 7 października 2008, 16:11Focus length:85 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/9ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 350D DIGITAL
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:07 18:12:37Image taken on:wtorek, 7 października 2008, 16:12Focus length:85 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/9ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 350D DIGITAL
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
Na pewno sówka - na razie najbardziej pasuje mi Mamestra brassicae, acz bez całkowitej pewności, bo jest jeszcze parę gatunków z podobnymi gąsienicami. Dobrze byłoby, gdybyś mógł zrobić fotę głowy od przodu.
A najlepiej przenieś ją na jakieś bardziej akceptowalne żarcie i podhoduj, zobaczymy co się wylęgnie
A najlepiej przenieś ją na jakieś bardziej akceptowalne żarcie i podhoduj, zobaczymy co się wylęgnie

- Chiffchaff
Aneto, dziękuję. Gąsienica już dostała poświęcony (w sensie aktu ofiarowania) fragment drzewka i się pasie w słoiku. Ale doświadczenia w hodowli nie mam żdanego, więc sukcesów sobie nie wróżę. Jak wrócę z szychty zroie jej zdjęcie z przodu i Ci podeślę.
Dzięki, miłego dnia wszystkim tu zaglądającym.
Dzięki, miłego dnia wszystkim tu zaglądającym.
- Chiffchaff
Podsyłam zdjęcia glowy, może pomoga w oznaczeniu.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:08 07:55:19Image taken on:środa, 8 października 2008, 05:55Focus length:85 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/9ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 350D DIGITAL
- Chiffchaff
- Aneta
Już nas odetkło
Niestety sprawa niespecjalnie się wyjaśniła. Teraz co prawda skłaniałabym się bardziej ku Xestia c-nigrum, ale M. brassicae też nie mogę zupełnie odrzucić. Jeśli więc chcesz rozwiązać tę zagadkę, nie pozostaje Ci nic innego jak pobawienie się w hodowlę
(tym bardziej, jeżeli bierzesz pod uwagę jakiegoś egzota).
PS. A psa radzę pod nieobecność chować w jakimś gąsienicoszczelnym pomieszczeniu
Chociaż pociesz się, że to nie C. cossus - te radzą sobie podobno nawet z ołowianymi płytami 

Niestety sprawa niespecjalnie się wyjaśniła. Teraz co prawda skłaniałabym się bardziej ku Xestia c-nigrum, ale M. brassicae też nie mogę zupełnie odrzucić. Jeśli więc chcesz rozwiązać tę zagadkę, nie pozostaje Ci nic innego jak pobawienie się w hodowlę

PS. A psa radzę pod nieobecność chować w jakimś gąsienicoszczelnym pomieszczeniu

- Chiffchaff
- Aneta
O pomieszczeniu gąsienicoszczelnym pisałam, nie o pojemniku
Ale skoro taki mus, to zrób mu w niej chociaż jakieś dziurki do wentylacji
A zestaw młodego hodowcy składa się z:
1. gąsienicy - tę już masz
2. pojemnika na gąsienicę - słoik może być, albo jakiś plastikowy pojemnik. Tyle że na wierzch nie dajesz pokrywki, ale jakąś gazę lub podobną tkaninę.
3. żarcia dla gąsienicy - to również posiadasz (i to w dużej ilości, bo dochodzą tapety i sprzęt RTV
). Ważne, żeby było świeże, a to, w co się zamienia po przejściu przez gąsienicę, regularnie sprzątane.
Jeśli trafiłam z gatunkami, przyda się też trochę ziemi - do przepoczwarczenia.

A zestaw młodego hodowcy składa się z:
1. gąsienicy - tę już masz

2. pojemnika na gąsienicę - słoik może być, albo jakiś plastikowy pojemnik. Tyle że na wierzch nie dajesz pokrywki, ale jakąś gazę lub podobną tkaninę.
3. żarcia dla gąsienicy - to również posiadasz (i to w dużej ilości, bo dochodzą tapety i sprzęt RTV

Jeśli trafiłam z gatunkami, przyda się też trochę ziemi - do przepoczwarczenia.
- Chiffchaff
Aneto, jest tak jak pisałaś, gąsienica przepoczwarzyła się w ziemi i wygląda teraz tak:
z niecierpliwością czekam teraz na motylka
z niecierpliwością czekam teraz na motylka
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:21 17:03:28Image taken on:wtorek, 21 października 2008, 15:03Focus length:85 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/9ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 350D DIGITAL
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:10:21 17:02:49Image taken on:wtorek, 21 października 2008, 15:02Focus length:85 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/9ISO speed rating:200Camera-model:Canon EOS 350D DIGITAL
-