dziwny owad, oczywiście:)

Owady żyjące w mieszkaniach czyli "coś mi chodzi po domu". Owady synantropijne.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
ka_er

dziwny owad, oczywiście:)

Post autor: ka_er »

Witam. Mój problem polega na tym: koleżanka z pracy właśnie opowiedziała długą i fascynującą historię o dziwnym owadzie na jej balkonie. Otóż miał on ok. 7 cm długości, gruby odwłok, było szare, a na zakończeniu tego odwłoka czarno-granatowe. Miało długą czarną trąbkę, dzieki której raczyło się nektarem z kwiatków koleżanki. Ciemnego koloru skrzydełka kształtu jak u ważki. Koleżanka twierdzi, że zaczęło mocno buczeć, kiedy się zbliżyła. Pytałyśmy się, do czego mogłaby to porównać: nie ma pojęcia, "nigdy czegoś podobnego nie widziała". Osobiście uważam, że takie rzeczy widzi się po grzybkach, no ale może się okaże, że to jakiś pospolity okaz, a my się az tak nie znamy. A koleżanka twierdzi, że chodziła do jakiejś szkoły przyrodniczej i się zna:p Acha, mieszka ona na peryferiach miasta, w pobliżu lasu. Tak więc proszę o pomoc, bo bardzo mnie to zaintrygowało:)
wojtas
UTM: VT79
Podziękowano: 4 times

Post autor: wojtas »

Jakiś zawisak .
Awatar użytkownika
Etro

Post autor: Etro »

Tez tak sądzę. Pewnie agrius convolvuli.
ka_er

Dzięki za zainteresowanie. Ona twierdzi, że dosyć podobne, ale miało zupełnie inne skrzydła, bardziej jak ważka a nie jak motyl. No i te granatowe kolorki na końcu. Ma ktoś jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Zawisak na pewno - tylko one w Polsce pobierają pokarm w sposób taki, jak opisałaś. Jednak obstawiałabym inne gatunki - skrzydła "jak u ważki" i ciemne zakończenie odwłoka mogą wskazywać na jakiegoś Hemarisa - H. fuciformis albo H. tityus. Odwłok ciemny na końcu ma też Macroglossum stellatarum, jednak jego skrzydła są normalnie pokryte łuskami, nie zaś półprzezroczyste, jak w przypadku Hemarisów.
Oczywiście fruczaki nie dorastają do 7 cm długości - jednak nie sugerowałabym się tą wskazówką, bo z doświadczenie wiem, że laicy mają skłonność do przeszacowywania rozmiarów widzianych przez siebie owadów ;)
ka_er

Tak! To chyba ten macroglossum, tylko kolor jej się ciągle nie zgadza, ale nie przejmowałabym się tym:p W ogóle ładniutki ten zwierzak, wygląda jak ptaszek:p Dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ