zmienność rusałki laika

Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

zmienność rusałki laika

Post autor: Antek Kwiczala † »

Większości zapewne wiadomo, że u rusałki ceika występują trzy formy barwne spodu skrzydeł:
1-f. typowa – o ubarwieniu dosyć jednolicie szarym
2-f. variegata Tutt. – o barwnym zielono-brązowym rysunku
3-f. hutchinsoni Robs. – o barwnym brązowo-żółtym rysunku
Formy te wg Bergmana posiadają specyficzny układ związany z okresem pojawu. Ubarwienie f. typowej posiadają okazy zimujące. Obie formy barwne to okazy pierwszego pokolenia, które nie będą zimowały, a typ kolorystyczny zależy od temperatury. W cieplejszym rejonie przeważa f. hutchinsoni (np. w siedliskach kserotermicznych płd. Polski aż 94%), a w chłodniejszym f. variegata (np. w Polsce Płn. 54% - wg Krzywickiego).
Nie wszyscy jednak wiedzą, że podobny typ ubarwienia występuje u rusałki laika (Nymphalis vau-album). Pokazuję to na dołączonych zdjęciach. O ile formy barwne (f2 i f3) można by przez analogię z ceikiem uzasadnić różnicą w temperaturze biotopu, w jakim motyle występują, to f.1 wydaje się niejasna. Przecież laik jest gatunkiem jednopokoleniowym, więc albo wszystkie motyle powinny być od spodu jednostajnie szare (bo wszystkie zimują), albo żaden (fakt, że ta forma jest bardzo rzadka w naturze). Rozstrzygnięcie tego dylematu w Polsce jest praktycznie niemożliwe, ze względu na nikłość zalatujących do nas motyli. Może znacie literaturę, która by to jakoś wyjaśniała?
Załączniki
Nymphalis vau-album f3.jpg
Nymphalis vau-album f3.jpg (81.29 KiB) Przejrzano 2696 razy
Nymphalis vau-album f2.jpg
Nymphalis vau-album f2.jpg (75.63 KiB) Przejrzano 2693 razy
Nymphalis vau-album f1.jpg
Nymphalis vau-album f1.jpg (57.16 KiB) Przejrzano 2695 razy
jon

Post autor: jon »

Brak reakcji na Twój post należy chyba upatrywać w tym, że motyl u nas jest niezwykle rzadki i nie był od b. dawna notowany. Mało kto go ma w zbiorze. Ja widzę zmienność na wierzchniej stronie skrzydeł u podgatunku z USA w stos. do tych, które spotyka sie głównie po naszej wschodniej stronie granicy. Okazy amerykańskie są wyraźnie ciemniejsze z dodatkowymi plamami. Są jakby bardziej kolorowe. Na giełdzie można spotkać czasem okazy u rosjanów głównie. Z reguły wszystkie są miernej jakości. Od kilkunastu lat udało mi się zebrać 12 okazów w stanie prawie idealnym. Włączając w to okazy z USA. Ogólnie są drogie i trudno dostępne. Najbardziej skrajna z tych okazów przez Ciebie przedstawionych, biorąc pod uwagę spód skrzydeł, wydaje mi sie forma przedstawiona jako pierwsza, ta bardzo ciemna, jednolita. Okazy z Azji wydają mi się podobne do tych z USA.
brakkonta

Post autor: brakkonta »

ja ceiki we wszystkich trzech formach łapałem w jednym lesie, jeno nie pamiętam jak to wyglądało w rozciągłości czasowej
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

ja ceiki we wszystkich trzech formach łapałem w jednym lesie
Oczywiście Jacku, sprawa z ceikami jest teoretycznie jasna. Mnie ciekawi różnica w ubarwieniu laika - może spotkaliście się w literaturze z próbą wyjaśnienia tych różnic?
Okazy amerykańskie są wyraźnie ciemniejsze z dodatkowymi plamami
Nie mam w zbiorze okazów amerykańskich, ale z tego co zobaczyłem i przeczytałem w literaturze ("The Butterflies of Canada"), to odrębny podgatunek N.vau-album j-album, też dosyć zmienny (pokazuję skan z tej książki). Niektóre okazy są nawet znacznie jaśniejsze od azjatyckich. Nic jednak nie piszą o formach spodu skrzydeł :sad:
Załączniki
N_vau-album j-album.jpg
N_vau-album j-album.jpg (72.52 KiB) Przejrzano 2689 razy
Awatar użytkownika
Malko

Post autor: Malko »

Tak przegladam forum I trafilem na ten temat I donosze ze "ceiczek" w Tarnowie dosc czesto byl widywany przez Mnie I mojego sasiada:) sam w zbiorze z tego roku mam 3 sztuki
jon

Post autor: jon »

Ceiczek na pewno tak. Wszędzie jest go pełno. Nazywasz się tak jak mnie przezywali w szkole :)
Awatar użytkownika
Malko

Mam nadzieje ze to nie bedzie mialo wplywu na nasze relaacje chyba ze je Ociepli:)))) a sprawdzilem w tym czasie moje Ceiki ale nic nadzwyczajnego z tymi spodami u Mnie nie ma :)
Awatar użytkownika
Damian Bruder
UTM: WT43

Post autor: Damian Bruder »

Dawid_Masło pisze:Mam nadzieje ze to nie bedzie mialo wplywu na nasze relaacje chyba ze je Ociepli:)))) a sprawdzilem w tym czasie moje Ceiki ale nic nadzwyczajnego z tymi spodami u Mnie nie ma
:smile: W temacie chodzi o Rusałke laik, a nie Rusałke ceik :wink:
Awatar użytkownika
Malko

fakt niedoczytalem ale popatrz ze Antek na poczatku swojej wypowiedzi odmiennie niz w temacie napisal CEIK a nie LAIK niemniej przepraszam za pomylke:)) (tak samo I inni wypowiadajacy sie pisali ceik a nie vau-album) a fotki mi sie niewyswietlaja na mobile-exploler 6.0 wiec ceika trzeba zostawic w spokoju a co do laika w okolicach Tarnowa go nieobserwowalem..:( Moze za rok go tu spotkam? Pozdrawiam:)
admin
Administrator
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 6 times
Kontakt:

Post autor: admin »

Dawid_Masło pisze:a fotki mi sie nie wyswietlaja na mobile-exploler 6.0
A na jakim urzadzeniu to ogladasz? Czy to nie kwestia ustawien? Mozemy poszukac przyczyny, ale bez pospiechu, moze niekoniecznie dzisiaj... ;-)
Awatar użytkownika
Paweł Bojar (†)

Post autor: Paweł Bojar (†) »

Witam,moje pochodzą z USA i wyglądają na f. variegata Tutt.(analogicznie do ceika).,pozdrawiam.
Załączniki
Vau.JPG
Original image recording time:
2008:12:24 10:30:38
Image taken on:
środa, 24 grudnia 2008, 09:30
Focus length:
8.2 mm
Shutter speed:
1/6 Sec
F-number:
f/2.8