Maculinea nausithous (BERGSTRÄSSER, , 1779)
- Jarosław Bury
- Kontakt:
Maculinea nausithous (BERGSTRÄSSER, , 1779)
Moje pierwsze w tym roku spotkanie z tym gatunkiem, co ciekawe, krwiściąg jeszcze nie kwitnie na łące na której widziałem tego osobnika...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2008:07:03 18:23:41Image taken on:czwartek, 3 lipca 2008, 16:23Focus length:70 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/32Camera-model:NIKON D70
- Piotr Glac
Rzeczywiście trafił Ci się Jarku wcześniak
U mnie w ubiegły weekend nie mogłem znaleźć ani jednego, za to pełno M.teleius i M.alcon - liczne jak nigdy! Goryczki całe "opsypane" jajcami!

- Załączniki
- M.alcon5.JPG (24.8 KiB) Przejrzano 2164 razy
- M.alcon4.JPG (45.74 KiB) Przejrzano 2162 razy
- M.alcon3.JPG (24.76 KiB) Przejrzano 2164 razy
- M.alcon2.JPG (32.42 KiB) Przejrzano 2161 razy
- M.alcon1.JPG (34.49 KiB) Przejrzano 2159 razy
- M.teleius3.jpg (75.34 KiB) Przejrzano 2161 razy
- M.teleius2.JPG (48.64 KiB) Przejrzano 2161 razy
- M.teleius1.jpg (84.12 KiB) Przejrzano 2158 razy
- Adam Larysz
- Podziękowano: 3 times
- Kontakt:
Wczoraj też obserwowałem u mnie te gatunki, już lekko zlatane, czyli lataj już od tygodnia/dwóch. Smuci mnie to, że na tym stanowisku w Katowicach, które obserwuję od kilkunastu lat, z roku na rok jest tych motylków coraz mniej, co pewnie jest spowodowane zanikaniem krwiściąga w tym miejscu - kiedyś były tam całe łany tej rośliny, teraz zostały niewielkie skupiska...
- Załączniki
- m.nausithous_female.jpg (82.42 KiB) Przejrzano 2163 razy
- m.teleius_male.jpg (73.14 KiB) Przejrzano 2148 razy
- m.nausithous3.jpg (84.67 KiB) Przejrzano 2163 razy
- m.nausithous2.jpg (83.74 KiB) Przejrzano 2160 razy
- m.nausithous.jpg (83.97 KiB) Przejrzano 2159 razy
- m.nausithous_female2.jpg (80.81 KiB) Przejrzano 2165 razy
- Wojtek Guzik
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
U mnie te trzy gatunki latają razem na kilku stanowiskach,od kilku lat obserwuję ich populację ,i wygląda to w ten sposób ,że pierwszy pojawia się M.nausithous ,gdy pary zaczynają kopulować pojedynczo można spotkać M.teleius,potem następuje "wysyp" (bardzo liczny
)tego gatunku i pojedynczo pojawiaja się M. alcon,pod koniec (koło połowy sierpnia)latają już tylko samiczki M.alcon i pojedyncze egzemplarze M.teleius.Ma to pewnie związek z kwitnieniem roślin, bo aktulnie nie widziałem jeszcze kwitnącej u siebie goryczki,a krwiściąg też zakwitł nieco póżniej niż zwykle.M.nausithous w tym roku był liczny na wszystkich stanowiskach,pary już kopulują ,więc będą "młode"
.

- Wojtek Guzik
Oto kilka zdjęć z niedawno przeze mnie odkrytego stanowiska tego modraszka; było także dużo telejusów, ale ani jednego alkona :sad:
- Załączniki
- maculinea nausithous 3.jpg (116.71 KiB) Przejrzano 2157 razy
- maculinea nausithous 2.jpg (144.43 KiB) Przejrzano 2162 razy
- maculinea nausithous.jpg (86.14 KiB) Przejrzano 2160 razy
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
Może czas odświeżyć temat
,byłem dzisiaj na jednym ze stanowisk,wszystkie trzy gatunki latają i są naprawdę liczne ,ale tego się spodziewałem, bo w tamtym roku jajeczek alkona było naprawdę mnóstwo (dołączam fotki) , dzisiaj byłem przejazdem i bez aparatu...pozdrowki Rafał

- Załączniki
- samiczka M.alcon składająca jajeczka.jpg (96.96 KiB) Przejrzano 2149 razy
- M.teleius.jpg (126.21 KiB) Przejrzano 2150 razy
- M.alcon.jpg (134.9 KiB) Przejrzano 2148 razy
- Goryczka wąskolistna.jpg (131.54 KiB) Przejrzano 2150 razy
- 4.jpg (126.37 KiB) Przejrzano 2162 razy
- 3.jpg (88.25 KiB) Przejrzano 2148 razy
- 2.jpg (95.87 KiB) Przejrzano 2149 razy
- 1.jpg (85.22 KiB) Przejrzano 2151 razy
- Kamil Mazur
- Specjalność: Psychidae
- Kontakt:
Ja dzisiaj również się wybrałem na te motylki i wszystkie trzy gatunki obserwowałem, ale co mi się nasuwa:
Teleius lata razem z alconem. Dokładnie ta sama łąka porośnięta wysokim trawskiem z ledwo wystającą goryczką. Pędów krwiściągu tak jak i goryczki ani dużo ani mało, po prostu sobie rośnie. Nausithousa ani jednego.
Obok, dosłownie paredziesiąt metrów, bliżej zadrzewień lasopodobnych jest kolejna łąka (od tamtej oddzielona polną drogą), bez goryczki, a i krwiściągu też jakoś niespecjalnie wiele i tutaj alcona jest jak na lekarstwo, ale jest obecny, jednak nausithous już tutaj lata na całego razem z teleiusami.
Czemu teleius potrafi latać na tej samej łące z alconem ale zupełnie bez nausithousa? Wydawać by się mogło, że teleiusowi prędzej do nausithousa niż do alcona, a tu odwrotnie
Czy nausithous preferuje inne tereny od teleiusa, tzn. mniej otwarte, bliżej drzew?
Teleius lata razem z alconem. Dokładnie ta sama łąka porośnięta wysokim trawskiem z ledwo wystającą goryczką. Pędów krwiściągu tak jak i goryczki ani dużo ani mało, po prostu sobie rośnie. Nausithousa ani jednego.
Obok, dosłownie paredziesiąt metrów, bliżej zadrzewień lasopodobnych jest kolejna łąka (od tamtej oddzielona polną drogą), bez goryczki, a i krwiściągu też jakoś niespecjalnie wiele i tutaj alcona jest jak na lekarstwo, ale jest obecny, jednak nausithous już tutaj lata na całego razem z teleiusami.
Czemu teleius potrafi latać na tej samej łące z alconem ale zupełnie bez nausithousa? Wydawać by się mogło, że teleiusowi prędzej do nausithousa niż do alcona, a tu odwrotnie

Czy nausithous preferuje inne tereny od teleiusa, tzn. mniej otwarte, bliżej drzew?
-
- UTM: XR86
- Specjalność: Depressariidae
- Podziękowano: 2 times
Może chodzić o mrówki. M. teleius i szczególnie M. alcon preferują Myrmica scabrinodis, z kolei M. nausithous zasiedla głównie gniazda Myrmica rubra (rzadziej M. scabrinodis). Możliwe, że na fragmencie łąki koło zadrzewień są liczne gniazda M. rubra i M. nausithous szczególnie preferuje tą okolicę, ale też M. teleius "lubi" ten gatunek mrówki i występuje obok nausitousa. Alkon prawdopodobnie nielicznie zalatuje z łąki z gentianą. Taka koncepcja, niekoniecznie słuszna.Kamil Mazur pisze:Teleius lata razem z alconem. Dokładnie ta sama łąka porośnięta wysokim trawskiem z ledwo wystającą goryczką. Pędów krwiściągu tak jak i goryczki ani dużo ani mało, po prostu sobie rośnie. Nausithousa ani jednego.
Czemu teleius potrafi latać na tej samej łące z alconem ale zupełnie bez nausithousa?

- Wojtek Guzik
W tym roku także nie zabrakło teleiusów i nausithousów. U mnie, na niektórych stanowiskach lata jeszcze duża ilość świeżych osobników. Co ciekawe, znam miejsce, gdzie nie występuje krwiściąg, a latają obydwa gatunki. Czy możliwe, że gąsienice żerują na koniczu lub bodziszku??
- Załączniki
- teleius2.jpg (78.36 KiB) Przejrzano 2147 razy
- teleius1.jpg (56.38 KiB) Przejrzano 2148 razy
- nausithous2.jpg (69.03 KiB) Przejrzano 2147 razy
- nausithous1.jpg (50.94 KiB) Przejrzano 2147 razy