Stoneczka
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
Stoneczka
Wobec przeważającej siły przeciwnika (tu, wielości gatunków), zdecydowałem na zajęcie uprzednio upatrzonej pozycji na tym forum i chciałbym poprosić o pomoc w oznaczeniu tej (chyba) stoneczki.
- Robert Zoralski
- Specjalność: Syrphidae
- Podziękowano: 1 time
- Kontakt:
-
- Podziękowano: 6 times
Te kopulujące to na pewno Sphaeroderma (liczy się też roślina żywicielska). Oba nasze gatunki są bardzo trudne do odróżnienia nawet pod binokularem więc nic więcej się z tego zdjęcia nie wyciśnie. Z proporcji ciała ta z pierwszego zdjęcia to bardziej S. testaceum - rubidum jest zwykle bardziej kulista.
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp
Tak, tak, kulista ona była (wydawała się, na oko nawet trochę kwadratowa). Dziękuję bardzo.
Porównania to Ja zresztą nie mam, ale dodam, że była złapana nad stawami na roślinach nadwodnych. Chyba tylko po roślinach żywicielskich można ją poznać, bo po obrazkach rzeczywiście nie za bardzo. Ale i tak ważne, że już wiadomo w przybliżeniu.
O, znalazłem tu chyba tą szczuplejszą, poniżej.
Porównania to Ja zresztą nie mam, ale dodam, że była złapana nad stawami na roślinach nadwodnych. Chyba tylko po roślinach żywicielskich można ją poznać, bo po obrazkach rzeczywiście nie za bardzo. Ale i tak ważne, że już wiadomo w przybliżeniu.
O, znalazłem tu chyba tą szczuplejszą, poniżej.
- Andrzej Kurzawa
- Kontakt:
odp
Po dogłębnym przejrzeniu fotek, sam dochodzę do wniosku, że to nie Sphaeroderma testaceum (ta ostatnia).