prośba o identyfikację
prośba o identyfikację
Proszę o pomoc w identyfikacji:
- zdjęcia wykonano dn. 2024-11-02 19.02 m. Filipów pow. suwalski [FF00].
AWW
- zdjęcia wykonano dn. 2024-11-02 19.02 m. Filipów pow. suwalski [FF00].
AWW
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:11:02 19:02:39Image taken on:sobota, 2 listopada 2024, 18:02Focus length:4.6 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/2ISO speed rating:20Camera-model:SM-M215F
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2024:11:02 19:02:48Image taken on:sobota, 2 listopada 2024, 18:02Focus length:4.6 mmShutter speed:1/50 SecF-number:f/2ISO speed rating:64Camera-model:SM-M215F
-
- UTM: CB71
- Specjalność: Coleoptera, Carabidae
- Podziękowano: 1 time
Re: prośba o identyfikację
Brałbym pod uwagę również Blaps lethifera MARSH. Niewyraźnie widać czułki, a to ważne.
Niestety innymi zdjęciami nie dysponuję, bowiem warunki w momencie ujawnienia owada nie pozwalały na wykonanie 'ostrego' zdjęcia.
Dziękuję za pomoc w identyfikacji!
Dziękuję za pomoc w identyfikacji!
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Podziękowano: 2 times
Wg mnie samica Blaps mortisaga. Porównałem do okazów w gablocie. Chętnie poznam bliżej szczegółów tego znaleziska. Czy w domu jest posadzka betonowa w piwnicy, czy są może jakieś zabudowania gospodarcze ? To bardzo ciekawe znalezisko. Może jest więcej okazów?
Miejsce ujawnienia m. Filipów ul. Olendry - chodnik na ulicy! Okaz wolno przemieszczał się w kierunku znajdującej się po drugiej stronie ulicy starej murowanej stodoły - w załączeniu wycinek mapy z miejscem ujawnienia.Rafał SZCZECIN pisze: ↑środa, 6 listopada 2024, 20:36 Wg mnie samica Blaps mortisaga. Porównałem do okazów w gablocie. Chętnie poznam bliżej szczegółów tego znaleziska. Czy w domu jest posadzka betonowa w piwnicy, czy są może jakieś zabudowania gospodarcze ? To bardzo ciekawe znalezisko. Może jest więcej okazów?
Wyglądało jakby owad przemieszczał się od strony posesji zagraconej różnym złomem, 'wrośniętymi' w ziemię sprzętami rolniczymi, starymi belami słomy / siana i znajdującym się tam niezamieszkałym zrujnowanym częściowo domem.
Okazu nie ma ... pozostawiono go na poboczu drogi!
Dziękuję za zainteresowanie i pomoc w identyfikacji - AWW
- Rafał SZCZECIN
- Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
- profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
- Podziękowano: 2 times
-