prośba o identyfikację

Pozostałe owady oraz wszystko, czego nie jesteśmy pewni...
generalski

prośba o identyfikację

Post autor: generalski »

Witam
Mam trochę ciężkie zadanie bo jakoś zdjęcia jest słaba ale może ktoś będzie miał pomysł co to jest.
Historia jest następująca. Towar tirem wyjechał do Niemiec bez przeładunku, po czterech dniach dotarł i było pełno robaków jak na zdjęciu. Na pewno w takim stanie nie wyjechał. A na pewno nie w takiej ilości. Mało realne by się tak szybko namnożył. Towar to nie jest nic z żywności. Robaki maszerowały na streczu i trochę pod.
Załączniki
robak.jpg
(24.36 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: prośba o identyfikację

Post autor: Aneta »

To jest chrząszcz, wygląda na przedstawiciela rodziny Silvanidae. Niestety z racji jakości zdjęcia dalej tylko można pogdybać, bo w grę wchodzi albo coś z rodzaju Silvanus bądź Silvanoprus fagi (jedne i drugie jako dorosłe żerują na larwach korników, larwy Silvanusów są mykofagami), ewentualnie Oryzaephilus sp. (larwy żywią się zbożem i jego przetworami, dorosłe chrząszcze polują na inne owady żerujące w zbożu). Szkoda, że nie napisałeś co to był za towar i z jakim innym sąsiadował w transporcie.
generalski

Re: prośba o identyfikację

Post autor: generalski »

Dziękuję ci bardzo. Przewożony towar to coś w stylu folii aluminiowej.
Właśnie podejrzewam, że skażenie nastąpiło w transporcie. Niestety, ale nie wiem co było w tym czasie razem lub wcześniej przewożone. Spróbuję się tego dowiedzieć, choć dziś nikt mi nie udzielił takiej informacji.
Dziękuję
ODPOWIEDZ