Egzotyczna sówka

Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Egzotyczna sówka

Post autor: Antek Kwiczala † »

Otrzymałem ostatnio kilka sówek z regionu australijskiego do oznaczenia. Ta, którą pokazuję jest największa (15cm rozp. skrzydeł). Należy zapewne do rodzaju Phyllodes. Rodzaj jest dosyć liczny, doszukałem się prawie 30 gatunków, ale zdjęć w internecie tylko dla kilku gatunków. Może wiecie co to za gatunek?
Załączniki
Phyllodes sp.jpg
Phyllodes sp.jpg (72.47 KiB) Przejrzano 1506 razy
Awatar użytkownika
maciejarchon
Kontakt:

Post autor: maciejarchon »

wydaje mi się ze to jest PHYLLODES IMPERIALIS , odnalazłem to w necie. ale 100% pewnosci nie mam
Awatar użytkownika
Paweł Babula

Post autor: Paweł Babula »

Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

P. imperialis niespecjalnie mi tu pasuje (okaz z foty Antka nie ma typowych białych znaczeń na brzegach tylnych skrzydeł) - może ewentualnie jakiś podgatunek... Na tej stronie jest mowa o podgatunku z Nowej Kaledonii - P. imperialis dealbata - który właśnie ma mniej białych plamek oraz szerszą czerwoną przepaskę, więc można by go wziąć pod uwagę.
A ze zdjęciami Phyllodesów w necie rzeczywiście jest kiepsko - po żmudnym szperaniu udało mi się wyeliminować ledwo połowę ze znalezionej listy 26 gatunków z tego rodzaju. Jak łatwo obliczyć, pozostaje jeszcze niestety 13 podejrzanych, nie wspominając już o podgatunkach :wink:
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Sprawa jest zagmatwana. Motyl faktycznie pochodzi z Nowej Kaledonii. Sprawdzałem stronę http://www.endemia.nc/faune/fiche.php?code=3307 , opisującą endemity z tych wysp. Pokazują tam ten gatunek z sąsiedniej wyspy Lifou (W-y Lojalności), ale ten okaz ma białe plamy (pokazuję to na dołączonym zdjęciu okazu z Australii). Strona, którą mi wskazałaś Aneta, rzeczywiście sugeruje ,że podgatunek dealbata ma zanik tych białych plam. Być może to faktycznie P.imperialis. Na stronie z endemitami Nowej Kaledonii nie pokazują niestety wszystkich gatunków z tych wysp, a szkoda.
Załączniki
Phyllodes imperialis.jpg
Phyllodes imperialis.jpg (62.48 KiB) Przejrzano 1476 razy
Awatar użytkownika
Robert Rosa

Post autor: Robert Rosa »

:lol: :lol: :lol: no to masz Antek zagwozdkę.... tego już sprawdzałem wcześniej, i te białe plamy mi nie pasowały... Nowa Kaledonia hehehe... i jej endemity :lol: ...proponuję, abyś poszukał na australijskich stronach CSIRO i z jakiegoś linku wybierz dowolny mail do gościa od motyli z australijkiego muzeum itp.... rzuć mu mailem fotę i pytanko.... 5:1, że w ciągu tygodnia dostaniesz odpowidź co to jest i po kłopocie. Chłopaki z Australii odpowiadają chętnie na maile. Powodzki.

PS. już posłałem fotę z zapytaniem do CSIRO... trza odczekać swoje :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sówki (Noctuidae)”