Egzotyczna sówka
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Egzotyczna sówka
Otrzymałem ostatnio kilka sówek z regionu australijskiego do oznaczenia. Ta, którą pokazuję jest największa (15cm rozp. skrzydeł). Należy zapewne do rodzaju Phyllodes. Rodzaj jest dosyć liczny, doszukałem się prawie 30 gatunków, ale zdjęć w internecie tylko dla kilku gatunków. Może wiecie co to za gatunek?
- maciejarchon
- Kontakt:
- Paweł Babula
- Aneta
- UTM: CC88
- Podziękował(-a): 1 time
- Podziękowano: 32 times
P. imperialis niespecjalnie mi tu pasuje (okaz z foty Antka nie ma typowych białych znaczeń na brzegach tylnych skrzydeł) - może ewentualnie jakiś podgatunek... Na tej stronie jest mowa o podgatunku z Nowej Kaledonii - P. imperialis dealbata - który właśnie ma mniej białych plamek oraz szerszą czerwoną przepaskę, więc można by go wziąć pod uwagę.
A ze zdjęciami Phyllodesów w necie rzeczywiście jest kiepsko - po żmudnym szperaniu udało mi się wyeliminować ledwo połowę ze znalezionej listy 26 gatunków z tego rodzaju. Jak łatwo obliczyć, pozostaje jeszcze niestety 13 podejrzanych, nie wspominając już o podgatunkach
A ze zdjęciami Phyllodesów w necie rzeczywiście jest kiepsko - po żmudnym szperaniu udało mi się wyeliminować ledwo połowę ze znalezionej listy 26 gatunków z tego rodzaju. Jak łatwo obliczyć, pozostaje jeszcze niestety 13 podejrzanych, nie wspominając już o podgatunkach

- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Sprawa jest zagmatwana. Motyl faktycznie pochodzi z Nowej Kaledonii. Sprawdzałem stronę http://www.endemia.nc/faune/fiche.php?code=3307 , opisującą endemity z tych wysp. Pokazują tam ten gatunek z sąsiedniej wyspy Lifou (W-y Lojalności), ale ten okaz ma białe plamy (pokazuję to na dołączonym zdjęciu okazu z Australii). Strona, którą mi wskazałaś Aneta, rzeczywiście sugeruje ,że podgatunek dealbata ma zanik tych białych plam. Być może to faktycznie P.imperialis. Na stronie z endemitami Nowej Kaledonii nie pokazują niestety wszystkich gatunków z tych wysp, a szkoda.
- Robert Rosa

PS. już posłałem fotę z zapytaniem do CSIRO... trza odczekać swoje