Identyfikacja po kokonie?

Oznaczanie gąsienic, jajeczek, poczwarek, oprzędów i innych ciekawostek związanych z motylami.
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Mogą to być dane przybliżone, są one czasem niezbędne przy oznaczaniu.
Posty ze zdjęciami bez takich danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.

Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Lord_Gerwazy

Identyfikacja po kokonie?

Post autor: Lord_Gerwazy »

Dzień dobry wszystkim,
Skierowany zostałem na Wasze zacne forum z serwisu wykop.pl po tym, jak przesłałem tam zdjęcie kokonu (kokona?), który udało mi się zaobserwować w pobliżu domu jednego z członków mej rodziny.
Otóż przed domostwem mego brata rośnie sobie brzoza, a na niej od kilku(nastu?) dni znajduje się dorodny kokon. Gdy zauważyłem go po raz pierwszy, swym kształtem i wielkością przypominał dojrzałego banana. Z czasem jednak jego zawartość musiała przybrać na masie, bo wygląda obecnie jak sakiewka pełna srebrników. Problem w tym, że nie mogę zidentyfikować Judasza, co ją tam zostawił. ;)
Przed dwoma dniami przeraziłem się nie na żarty, gdyż z worka zaczęły wystawać trzy czarne "odnóża" długości małego palca u dłoni i grubości słomki do napoju (trudno określić dokładnie, gdyż kokon znajduje się na wysokości ok. 4-5 metrów). Okazało się, że to nie odnóża, ale prawowici mieszkańcy kokonu, spośród których kilka wyszło na zewnątrz.

Podsumowując:
Podłużne to, glizdowate, koloru czarnego, długości małego palca u dłoni i zamieszkuje pokaźnyh rozmiarów kokon. Co to takiego?

Co ciekawe (wykonano je dzisiaj) nie widać wspomnianych czarnych "glizdowatych" robaków, widać natomiast jakieś małe, krótkie stworzonka.

Za pomoc będę wdzięczny - rodzina ma zamiar zniszczyć kokon i unicestwić jego mieszkańców, lecz jeśli dowiem się co to takiego, może uda mi się ich powstrzymać.
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Re: Identyfikacja po kokonie?

Post autor: Aneta »

To nie kokon (kokonem nazywamy oprzęd, którym pojedyncza gąsienica otacza się przed przepoczwarczeniem), tylko wspólny oprzęd służący jako schronienie i "baza wypadowa" na żerowanie, zapewne gąsienic z Lasiocampidae - a jeszcze konkretniej wyglądający na robotę Eriogaster sp. Nie niszczcie tego, w przyszłym roku będą z nich ładne (i do tego nieszczególnie pospolite) motyle.
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Lord_Gerwazy

Post autor: Lord_Gerwazy »

Jesteście wielcy - piękne dzięki za błyskawiczną reakcję. Dzięki Waszej pomocy te małe stworzonka najpewniej przetrwają - a przynajmniej na pewno nie ruszą ich pobliscy domownicy, ponieważ w ostatniej chwili zadzwoniłem do nich i odwołali akcję destrukcyjną ;).

Raz jeszcze bardzo dziękuję!
ODPOWIEDZ