Jeśli w złym miejscu zamieściłem na forum to proszę przenieść. Wątek ten jest tak jakby kontynuacją
http://www.entomo.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=30035, gdzie pytałem o prawidłowe mierzenie rozpiętości skrzydeł motyli. Jak już wiadomo mam zamiar wykonać jak najbardziej realistyczną replikę chronionego
Parnassius apollo w (barwach) odmianie pienińskiej. W w/w wątku obiecałem, że będę relacjonował postępy z budowy modelu, więc dzisiaj stworzyłem wzór przedniego skrzydła (fot. poniżej). Do budowy wykorzystałem przeźroczysty papier (kalkę) z której wykonałem kontur, następnie przybieliłem białą farbą akrylową, reszta czarnych plamek ołówkami miękkości 2B i 5B. Żyłki uwypuklone od dolnej strony (wypisanym) długopisem i poprawione ołówkiem. Na zamieszczonych zdjęciach widać fajny efekt wykorzystania półprzeźroczystej kalki, gdzie brzeg skrzydła jest przejrzysty, zupełnie jak u gatunku, a zdjęcia celowo wykonałem na jaskrawym tle (nożyczki), żeby Wam to pokazać.

Oczywiście skrzydełko to zbudowałem w celu udoskonalenia techniki malowania (jedno już wyrzuciłem - nie wyszło!

), gotowy wzór będę chciał jeszcze dokładniej wybarwić. Trudno jest mi oceniać swoja pracę, ale wydaje mi się, że wyszło całkiem przyzwoicie. Oczywiście czekam na pierwsze uwagi, propozycję i komentarze.