padlinożerna biedronka
padlinożerna biedronka
Wszyscy dobrze znamy zamiłowanie Coccinella sptempunctata do mszyc. Ja obserwowałem jak pożerała martwą larwę szarańczaka. Zobacz film http://youtu.be/aFvzaLBiqTw
- Załączniki
- 001jpg.jpg (146.06 KiB) Przejrzano 3860 razy
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
Re: padlinożerna biedronka
...filmiki fajne
,a można wiedzieć czym kręcone?
Ciekawsze od tego ,że biedronki pożywiają sie koniołkiem ,wydaje sie ,dlaczego bidul jest martwy...pamiętam na forum ,albo na czyjejś stronce ,opis jakiejś choroby związanej chyba z grzybem ,która zmusza konika tuż przed śmiercią do wyjścia na wierzchołek trawy,aby dojrzewające zarodniki miały większe możliwości dyspersyjne....no ,była taka ciekawostka....gdzieś ...kiedyś...
Pozdrawiam
Rafał

Ciekawsze od tego ,że biedronki pożywiają sie koniołkiem ,wydaje sie ,dlaczego bidul jest martwy...pamiętam na forum ,albo na czyjejś stronce ,opis jakiejś choroby związanej chyba z grzybem ,która zmusza konika tuż przed śmiercią do wyjścia na wierzchołek trawy,aby dojrzewające zarodniki miały większe możliwości dyspersyjne....no ,była taka ciekawostka....gdzieś ...kiedyś...

Pozdrawiam
Rafał
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
No właśnie tez chciałem zapytać czy na koniku nie było jakichś mszyc albo czegoś małego co jedzą biedronki ?

- Dark
- UTM: EC07
- Specjalność: Coleoptera saproksyliczne
- profil zainteresowan: Fotografia Mikrofotografia Podróże
- Kontakt:
Chyba większość pasożytów, w jakimś tam stopniu, modyfikuje zachowanie gospodarza. Nawet człowiekaRafał Celadyn pisze:...filmiki fajne,a można wiedzieć czym kręcone?
Ciekawsze od tego ,że biedronki pożywiają sie koniołkiem ,wydaje sie ,dlaczego bidul jest martwy...pamiętam na forum ,albo na czyjejś stronce ,opis jakiejś choroby związanej chyba z grzybem ,która zmusza konika tuż przed śmiercią do wyjścia na wierzchołek trawy,aby dojrzewające zarodniki miały większe możliwości dyspersyjne....no ,była taka ciekawostka....gdzieś ...kiedyś...(...)

Zapewne chodzi o grzyby z rodzaju Cordyceps, choć i wszelkie Entomophtorales również w odpowiedni sposób "ustawiają" ofiarę.
A wracając do tematu. Obserwowałem biedronki żerujące na różnych owadzich trupkach. Jak coś się trafi "pod ręką" do żarcia, to czemu nie skorzystać? Dla odmiany, widziałem konika polnego żerującego na truchle jaszczurki. Choć podejrzewam, że raczej uzupełniał swoją dietę o brakujące minerały.
-
- UTM: CA61
Konik porażony jest przez grzyba Entomophaga gryli z rzędu Entomophtorales.
Postscriptum do padlinożernych biedronek
Przesyłam zdjęcie żerujących biedronek na martwym szarańczaku i zdjęcia martwego szarańczaka.
- Załączniki
- IMG_0043.jpg (133.14 KiB) Przejrzano 3568 razy
- IMG_0071.jpg (146.13 KiB) Przejrzano 3568 razy
- IMG_0076.jpg (134.49 KiB) Przejrzano 3568 razy
Re: Postscriptum do padlinożernych biedronek
A nie lepiej było podłączyć te zdjęcia pod poprzednim tematem?
Gdyby ktoś był zainteresowany tematem łatwiej mógłby do nich dotrzeć.
Pozdrawiam.
Gdyby ktoś był zainteresowany tematem łatwiej mógłby do nich dotrzeć.
Pozdrawiam.