Adelphocoris lineolatus?
-
alon
- Podziękował(-a): 6 times
Adelphocoris lineolatus?
Czy można oznaczyć z tego zdjęcia? Najbardziej pasuje mi do Adelphocoris lineolatus, ale to tylko typ. Fotka z 21.07.2013, Tczew.
- GrzegorzGG
- UTM: CA51
- Specjalność: Heteroptera
- Kontakt:
-
alon
- Podziękował(-a): 6 times
Re: Adelphocoris lineolatus?
Moje wątpliwości wzbudza przede wszystkim brak pasków na tarczce, które akurat u Twojego są.
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Trzeba więc poczekać na kogoś bardziej oblukanego 
Jest jeszcze Closterotomus norwegicus, może to on.
http://www.britishbugs.org.uk/heteropte ... gicus.html
Jest jeszcze Closterotomus norwegicus, może to on.
http://www.britishbugs.org.uk/heteropte ... gicus.html
- Artur Taszakowski
- UTM: CA56
- Specjalność: Pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera)
- profil zainteresowan: Muzyka, gitara, fantastyka
W przypadku "dużych zielonych Miridae" porównanie ze sobą zdjęć nie jest w żaden sposób miarodajne. Tutaj już nawet rodzaj jest problemem.
(...)
Bazalna część II segmentu czułków cieńsza niż obrączka apikalna, człon III i IV grubości członu II ................Adelphocoris
- Bazalna część II segmentu czułków nie cieńsza niż obrączka apikalna, człon III i IV smukły, cieńszy niż człon II ...............inny rodzaj (np. Closterotomus)
(...)
Dość przydatną cechą jest kolor włosków na ciele (same ciemne, ciemne i jasne, same jasne), ale trzeba uważać ponieważ w starszych kluczach różne gatunki należą do różnych rodzajów (jak widać nawet specjaliści mieli wątpliwości). Przy dużych seriach i odpowiednich powiększeniach jakoś to idzie, natomiast w przypadku zdjęć...
(...)
Bazalna część II segmentu czułków cieńsza niż obrączka apikalna, człon III i IV grubości członu II ................Adelphocoris
- Bazalna część II segmentu czułków nie cieńsza niż obrączka apikalna, człon III i IV smukły, cieńszy niż człon II ...............inny rodzaj (np. Closterotomus)
(...)
Dość przydatną cechą jest kolor włosków na ciele (same ciemne, ciemne i jasne, same jasne), ale trzeba uważać ponieważ w starszych kluczach różne gatunki należą do różnych rodzajów (jak widać nawet specjaliści mieli wątpliwości). Przy dużych seriach i odpowiednich powiększeniach jakoś to idzie, natomiast w przypadku zdjęć...
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Sprawdziłem w słowniku entomologicznym i jeśli dobrze to interpretuję, to część bazalna (czyli początek segmentu) ma mniejszą średnicę niż jej koniec (czyli obrączka apikalna).Taszak88 pisze:W przypadku "dużych zielonych Miridae" porównanie ze sobą zdjęć nie jest w żaden sposób miarodajne. Tutaj już nawet rodzaj jest problemem.
(...)
(...)
O tej cesze trudno z naszych zdjęć wnioskować, ale grubość III i IV członu sugeruje, że to A. lineolatus.
Więc można chyba napisać: cf. A. lineolatus ?
- Artur Taszakowski
- UTM: CA56
- Specjalność: Pluskwiaki różnoskrzydłe (Heteroptera)
- profil zainteresowan: Muzyka, gitara, fantastyka
Obrączka apikalna (ang: pronotal collar, fr: anneau apical) nie jest częścią czułka. Natomiast jest jedną z podstawowych cech umożliwiających oznaczanie Miridae. Zamiast szukać w słowniku, należy zapoznać się z morfologią owadów, które próbujemy oznaczać. Określenie grubości czułków, których nie widzimy w jednej płaszczyźnie nie wydaje mi się łatwe.
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Angielskie nazwy pomogą w poszukiwaniach. W słowniku sprawdzałem znaczenie słów bazalny i apikalny. O obrączce niestety nie było nic.
W każdym razie jestem wdzięczny za szczyptę nowej wiedzy
Edit:
Znalazłem więc pokażę
W każdym razie jestem wdzięczny za szczyptę nowej wiedzy
Edit:
Znalazłem więc pokażę
- GrzegorzGG
- Kontakt:
Przetłumaczyłem stronę (z użycie googla) spodziewając się informacji o pokarmie larw. Czy żywią się również tym co dorosłe (czyli groszki Fabaceae) ?
Z ogólnych informacji, że dziś wiele gatunków jest wtórnie roślinożernych, powiązanych z roślinami okrytozalążkowymi.
Pomyślałem o hodowli od larwy do imago. W ubiegłym udało mi się z czterema gatunkami (co prawda nie miridkami, ale myślę, że warto spróbować).
Dzięki z góry za wskazówki
Z ogólnych informacji, że dziś wiele gatunków jest wtórnie roślinożernych, powiązanych z roślinami okrytozalążkowymi.
Pomyślałem o hodowli od larwy do imago. W ubiegłym udało mi się z czterema gatunkami (co prawda nie miridkami, ale myślę, że warto spróbować).
Dzięki z góry za wskazówki