Nieznana mi ważka

Pozostałe owady oraz wszystko, czego nie jesteśmy pewni...
nati20

Nieznana mi ważka

Post autor: nati20 »

Witam. Dopiero pierwszy rok obserwuje i fotografuje ważki, amatorsko oczywiście. Zdjęciami pochwalę się przy innej okazji gdy odnajdę kabel do pc ale do rzeczy. Któregoś wieczora wleciała do mnie do domu dziwna ważka, była to mała ważka o cienkim odwłoku (coś w stylu Łątki, pałątki) o czarnym lub ciemnym kolorze odwłoku, na głowie miała dwa czułki też ciemne i na skrzydłach po kilka wypełnionych komórek rozmieszczonych symetrycznie. Oczywiście nie chodzi mi o pterostigmy, były one i chyba z 5 innych czarnych plamek na skrzydełku. Wyglądało jak ważka ale jakoś nie mogę ustalić jej nazwy. Niestety zdjęcia nie mam bo usiadła na firance w drzwiach a po drugiej stronie paliło się światło co było powodem złej jakości zdjęcia, było po prostu nieczytelne. Szczegóły piszę z pamięci gdyż obserwowałam ją świecąc latarką z telefonu na nią. zdjęcie z flashem też nie wyszło a gdy chciałam ją stamtąd zabrać do pomieszczenia ze światłem uciekła. Nie daje mi spokoju ta ważka, może ktoś z was ze znajomością różnych ważek będzie mógł mi pomóc w określeniu jej nazwy, bo inaczej zacznę twierdzić że miałam zwidy :E
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Re: Nieznana mi ważka

Post autor: Jacek Kurzawa »

nati20 pisze:na głowie miała dwa czułki też ciemne
Mrówkolew to był.
nati20

Re: Nieznana mi ważka

Post autor: nati20 »

Tak patrzyłam po galerii google i chyba to było to. Nic dziwnego że nie mogłam znaleźć odpowiedzi co to za ważka gdyż to nie ważka ;) Dzięki
ODPOWIEDZ

Wróć do „INNE [Foto-oznaczanie]”