Oddam w dobre ręce

beksinski
Kontakt:

Oddam w dobre ręce

Post autor: beksinski »

Koleżanki i Koledzy Chrząszczarze,

wracam sobie dziś rano do domu po 2 dniowej nieobecności a na schodach pod domem leży taki oto "chrząszczyk". Mam swoje typy co to może być, ale wolę to zostawić Wam, ja pozostanę przy oznaczaniu motyli. Jeśli ktoś jest zainteresowany otrzymaniem go, to proszę piszcie, mnie do niczego się nie przyda. Owad został znaleziony martwy, ale jeszcze dosyć giętki, więc pewnie da się go jeszcze zakonserwować i rozpiąć.

Aha, przepraszam za jakość zdjęcia, zrobiłem na roboczo, za mała głębia i w ogóle kicha, ale nie o to tu chodzi. Jestem pewny, że z oznaczeniem nie będzie problemu :)

Pozdrawiam
Jacek
Załączniki
IMG_7618.jpg
Original image recording time:
2012:06:24 16:38:06
Image taken on:
niedziela, 24 czerwca 2012, 14:38
Focus length:
190 mm
Shutter speed:
1/100 Sec
F-number:
f/5.6
ISO speed rating:
400
Camera-model:
Canon EOS 550D
IMG_7618.jpg (82.26 KiB) Przejrzano 1006 razy
Awatar użytkownika
Marcin Szewczyk
UTM: DD12
Specjalność: Cerambycidae

Re: Oddam w dobre ręce

Post autor: Marcin Szewczyk »

Lucanus cervus samiczka.
beksinski
Kontakt:

Dzięki, tak właśnie myślałem. Ciekawi mnie, fakt, że w najbliższej okolicy nie ma dębów (najbliżej Las kozubowski, gdzie jelonek występuje, oddalony ok. 2km). Czytałem, że może on jednak występować na innych drzewach, w moim przypadku to będzie stary sad jabłoniowo-gruszowy. Ma ok. 80 lat. 2 dni temu jedno z drzew przewróciło się samo, w środku pnia znalazłem mnóstwo spróchniałego starego drewna. Może to tam mieszkają.
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
Podziękowano: 2 times

Post autor: Rafał SZCZECIN »

Niewykluczone, że larwy jelonków żyją na korzeniach i w pniach starych drzew owocowych - poniżej poziomu gruntu, nie tylko w dębach. Tak czy inaczej - to ustawowo chroniony chrząszcz i nie lada znalezisko.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Żadne "drzewa owocowe" i żadne tam "wielkie znalezisko". Owad przyleciał z lasu położonego na pólnocy względem Lasu Chroberskiego - las koło Młodzaw, nadl.Bugaj. Osobiście kiedys tam obserwowałem (i tylko to!) samca jelonka. Samiczka wyleciała na południe z lasu i miała lot nad łąkami. Potem mogła jeszcze kilka dni kluczyć w okolicy i dokonczyła żywota pod lampą.

Resztę na PW :D

PS. Acha, rozdawanie martwych okazów owadów gatunków chronionych niestety tez podchodzi pod paragraf (zauważam to, pomimo że jest to oczywistym nonsensem). Zachodzi jednak podejrzenie, że owad mógł zostać uśmiercony a jego oddawanie ... itd bla .. bla... - takie coś możnaby usłyszeć z ust prawnika.
Brrrrr..... :gl: :ap:
Awatar użytkownika
Rafał SZCZECIN
Specjalność: Ogólnie, poznawczo, żukowate, kózkowate
profil zainteresowan: karate oraz gitara klasyczna
Podziękowano: 2 times

Post autor: Rafał SZCZECIN »

Jacek Kurzawa pisze:żadne tam "wielkie znalezisko".
Nie powiesz przecież, że jelonek to pospoliciak - nawet Pawłowski w spojej pracy na temat jelonków już dawno opisywał, że większość osób szukających owadów w terenie nigdy nie widziało jelonka. Jest to jednak rzadkość i nie lada znalezisko - temu zaprzeczyć nie można. To że występuje wyspowo i tam może być go więcej to logiczne.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Post autor: Jacek Kurzawa »

Bez przesady. Nie można mówić o wielkim znalezisku w miejscu, skąd jest wykazywany często i jest stosunkowo liczny. A inne aspekty są tu bez znaczenia. W tym znalezisku nie ma nic interesującego.... :P
beksinski
Kontakt:

Jacek Kurzawa pisze:PS. Acha, rozdawanie martwych okazów owadów gatunków chronionych niestety tez podchodzi pod paragraf (zauważam to, pomimo że jest to oczywistym nonsensem). Zachodzi jednak podejrzenie, że owad mógł zostać uśmiercony a jego oddawanie ... itd bla .. bla... - takie coś możnaby usłyszeć z ust prawnika.
Tak się zastanawiałem czy to zdanie padnie :) Rozumiem Jacku, że tak "z urzędu" piszesz :) Stwierdziłem, że warto się podzielić informacją. Tak przy okazji, kiedy go dotykałem, to jakaś mikroskopijna część owada mogła zostać mi na ubraniu lub dłoni. Gdyby to wystarczyło do badania DNA, to poszedł bym za to więzienia. Strach myśleć. Dla zainteresowanych przygarnięciem: nieaktualne :) Mrówki zrobiły swoje, co zrobić :)

Reszta Jacku na PW :)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chrząszcze [FOTO-oznaczanie]”