hodowla Zeuzera pyrina
hodowla Zeuzera pyrina
Dzisiaj przyniosłem do domu imago jak w temacie. Motyl zniósł jajka na dnie słoika i w związku z tym mam pytanie. Czy hodował już ktoś tego motyla w warunkach domowych i czy może podzielić się doświadczeniami.
z góry dziękuję za wszelkie rady
- __AYNIS__
Re: hodowla Zeuzera pyrina
Ja kiedyś miałam samice Lotnica zyska, która też złożyła mi jajka w słoiczku. W warunkach pokojowych wykluły mi się małe gąsienice (nic nie robiłam), a potem poczytałam jakimi częściami roślin się to będzie żywić, i to im dawałam. Na chwilę obecną są już po dwóch wylinkach.
-
- Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae
Może pomoże lista rż.:
Salix
Prunus spinosa
Prunus domestica
Prunus avium
Malus
Crataegus
Salix
Prunus spinosa
Prunus domestica
Prunus avium
Malus
Crataegus
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
gąsienice żerują początkowo w miazdze i łyku, a następnie wgryzają się do rdzenia żywego drzewa i w nim dorastają. Zasiedla cienkie pędy i gałęzie. Nie słyszałem o możliwości hodowli w innych warunkach.Krzysiek pisze:Dzisiaj przyniosłem do domu imago jak w temacie. Motyl zniósł jajka na dnie słoika i w związku z tym mam pytanie. Czy hodował już ktoś tego motyla w warunkach domowych i czy może podzielić się doświadczeniami.
Jaja możesz pojedynczo porozkładać na drzewach, zaznaczyć te miejsca i obserwować.
Dzięki Marek za odpowiedź, aczkolwiek miałem nadzieję, że ktoś próbował, oczywiście z pozytywnym rezultatem hodowli w sztucznych warunkach.
pozdrawiam
pozdrawiam
- Antek Kwiczala †
- UTM: CA22
Różnica w hodowli pomiędzy pawicą a torzyśniadem jest tak ogromna jak Ocean Atlantycki.__AYNIS__ pisze:Ja kiedyś miałam samice Lotnica zyska
nie pomoże.jelonek pisze:Może pomoże lista rż.:
Chyba nie mieliście świadomości (AYNIS, Jelonek), że gąsienice Z.pyrina żerują wewnątrz drzew a nie na listkach!!
Nie hodowałem tego gatunku, ale próbowałem hodować "w sztucznych warunkach" Cossus cossus. Nie polecam. Rada Marka jest optymalna - zasiedlić pobliskie drzewa gąsieniczkami i obserwować. Ale też nie zniechęcam. Może Tobie akurat się uda

-
- Specjalność: Rhopalocera_Polski_Buprestidae
O jezu rzeczywiście. Przepraszam nie skojarzyłem oczywistego faktu. Mój błąd.jelonek napisał(a):
Może pomoże lista rż.:
nie pomoże.
Chyba nie mieliście świadomości (AYNIS, Jelonek), że gąsienice Z.pyrina żerują wewnątrz drzew a nie na listkach!!