Nawodny pająk
Nawodny pająk
Witam.
Dla specjalistów od pajęczaków pewnie nie będzie większym problemem oznaczenie tego okazałego stworzenia sfotografowanego na zakolu wiślanym w okolicach Zawichostu?
Dla specjalistów od pajęczaków pewnie nie będzie większym problemem oznaczenie tego okazałego stworzenia sfotografowanego na zakolu wiślanym w okolicach Zawichostu?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:0000:00:00 00:00:00Image taken on:poniedziałek, 29 listopada 1999, 23:00Focus length:23.7 mmShutter speed:1/52.2 SecF-number:f/5.4ISO speed rating:199Camera-model:COOLPIX S700
Re: Nawodny pająk
Serdeczne dzięki za wskazanie kierunku poszukiwań.
Pogrzebawszy tu i tam sądzę, że na mej fotce jest bagnik nadwodny Dolomedes plantarius.
Nie mylę się?
Pogrzebawszy tu i tam sądzę, że na mej fotce jest bagnik nadwodny Dolomedes plantarius.
Nie mylę się?
Re: Nawodny pająk
Wiem już o tym, doczytałem się, że pewność determinacyjną w przypadku D. plantarius versus D.fimbriatus uzyskuje się na podstawie oglądu narządów kopulacyjnych.
Jednak wg dostępnych opisów z dużą dawką prawdopodobieństwa można pokusić się o stwierdzenie, że miałem przyjemność stanięcia oko w oko z rzadszym z naszych dwóch bagników!
... choć oczywiście podpis pod fotką potwora będzie brzmiał: Dolomedes sp.
Jednak wg dostępnych opisów z dużą dawką prawdopodobieństwa można pokusić się o stwierdzenie, że miałem przyjemność stanięcia oko w oko z rzadszym z naszych dwóch bagników!

... choć oczywiście podpis pod fotką potwora będzie brzmiał: Dolomedes sp.

- mandarinia 44
-