czy to pokłonnik osinowiec
czy to pokłonnik osinowiec
dolina Wisłoki, lipiec 2011r.
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2011:07:15 11:08:43Image taken on:piątek, 15 lipca 2011, 09:08Focus length:73.5 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/4.5ISO speed rating:100Camera-model:DSC-H50
- Jakub Liberski †
- profil zainteresowan: Tylko fotografuje ale nie bardzo wiem co fotografuję
Re: czy to pokłonnik osinowiec
To rusałka kratkowiec. Pokłonnik osinowiec jest zdecydowanie większy.
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
tak, to rusałka kratkowiec.Jakub Liberski pisze:To rusałka kratkowiec. Pokłonnik osinowiec jest zdecydowanie większy.
Jakub, nie uważasz że trudno określić wielkość owada z fotografii bez metrycznego podkładu?
- Jakub Liberski †
- profil zainteresowan: Tylko fotografuje ale nie bardzo wiem co fotografuję
Marku, oczywiście, że masz rację. Ale skoro olkakce robiła to zdjęcie to pamięta/powinna pamiętać - przynajmniej mniej-więcej, jaka była wielkość motyla, którego fotografowała - i taka informacja powinna Jej coś dać 

-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
Jasne, pozdrawiam Marek
Swoją drogą często na forum podaje się jako argumenty, że gatunek rzadki, nie podawany z danego terenu, mniejszy, większy od podobnych.
Uważam że istotne są jednak cechy diagnostyczne, a w przypadku kiedy ich na fotce nie widać - pozostać przy rodzaju, rodzinie itp.
Jakub w tym przypadku wszystko jest oczywiste.
Swoją drogą często na forum podaje się jako argumenty, że gatunek rzadki, nie podawany z danego terenu, mniejszy, większy od podobnych.
Uważam że istotne są jednak cechy diagnostyczne, a w przypadku kiedy ich na fotce nie widać - pozostać przy rodzaju, rodzinie itp.
Jakub w tym przypadku wszystko jest oczywiste.
No super, tylko żeby odróżnić te dwa gatunki trzeba się znać troszkę więcej niż ja
I bardzo dziękuje za pomoc i cenne wskazówki - wykorzystam następnym razem w terenie, choć i tak nie wiem, czy dam radę sama dobrze coś oznaczyć
A tego motylka zrobiłam nad rzeką Wisłoką, w lipcu 2011r.

I bardzo dziękuje za pomoc i cenne wskazówki - wykorzystam następnym razem w terenie, choć i tak nie wiem, czy dam radę sama dobrze coś oznaczyć

A tego motylka zrobiłam nad rzeką Wisłoką, w lipcu 2011r.
Witaj,
te motyle naprawdę łatwo odróżnić.
Tylko nie korzystaj z wyszukiwarki, a z rzetelnych źródeł informacji i porządnych zdjęć.
Jeśli nie masz literatury, to polecam stronę lepidoptera.eu. Szczególnie opcję"wyszukiwarka" i porównywarkę.
Pozdrawiam, Tomek.
te motyle naprawdę łatwo odróżnić.
Tylko nie korzystaj z wyszukiwarki, a z rzetelnych źródeł informacji i porządnych zdjęć.
Jeśli nie masz literatury, to polecam stronę lepidoptera.eu. Szczególnie opcję"wyszukiwarka" i porównywarkę.
Pozdrawiam, Tomek.