WYJAŚNIENIE
- bamburek60
WYJAŚNIENIE
Dotyczy zamieszczonych prze zemnie zdjęć zbiorów zawierających chronione gatunki owadów.
Jestem w pelni świadom posiadania w swoich zbiorach gatunków chronionych
,do wyjaśnienia pozostaje kwestia sposobu ich pozyskania
CIOŁKI-spora ilość okazów rozjechanych lub przydeptanych ,te które posiadam czekał ten sam los,zebrane z ulicy trafiły do mojej kolekcji
KOZIORÓG-okaz ma grubo ponad 20 lat pozyskany wczasach kiedy występował u nas masowo traktowane były przez spacerowiczów w ten sam sposób jak W/W CIOŁKI
TRZMIELE-znalezione martwe lub w stanie agonalnym (tylko takie zabieram do kolekcji)
Daleki jestem od tego aby pozyskiwać gatunki chronione w pełni sprawne innaczej nie zamieszczał bym zdjęć.
CIOŁKI-spora ilość okazów rozjechanych lub przydeptanych ,te które posiadam czekał ten sam los,zebrane z ulicy trafiły do mojej kolekcji
KOZIORÓG-okaz ma grubo ponad 20 lat pozyskany wczasach kiedy występował u nas masowo traktowane były przez spacerowiczów w ten sam sposób jak W/W CIOŁKI
TRZMIELE-znalezione martwe lub w stanie agonalnym (tylko takie zabieram do kolekcji)
Daleki jestem od tego aby pozyskiwać gatunki chronione w pełni sprawne innaczej nie zamieszczał bym zdjęć.
Re: WYJAŚNIENIE
I co z tego? Po co się chwalisz człowieku????
§ 6. W stosunku do dziko występujących zwierząt należących do gatunków, o których mowa w § 2-4, wprowadza się następujące zakazy:
1) zabijania, okaleczania, chwytania, transportu, pozyskiwania, przetrzymywania, a także posiadania żywych zwierząt;
2) zbierania, przetrzymywania i posiadania zwierząt martwych, w tym spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
Coś jeszcze w kwestii wyjaśnień??
Warto przeglądać forum nie tylko w tematach "jak mi pomóc"?
Warto poczytać:
https://entomo.pl/prawo/rozporz_zwierzat_chron_2004.htm
§ 6. W stosunku do dziko występujących zwierząt należących do gatunków, o których mowa w § 2-4, wprowadza się następujące zakazy:
1) zabijania, okaleczania, chwytania, transportu, pozyskiwania, przetrzymywania, a także posiadania żywych zwierząt;
2) zbierania, przetrzymywania i posiadania zwierząt martwych, w tym spreparowanych, a także ich części i produktów pochodnych;
Coś jeszcze w kwestii wyjaśnień??

Warto przeglądać forum nie tylko w tematach "jak mi pomóc"?

Warto poczytać:
https://entomo.pl/prawo/rozporz_zwierzat_chron_2004.htm
-
- UTM: FB68
- Specjalność: Sesiidae
- Podziękowano: 7 times
chyba nie do końca jesteś świadom. Nie wymieniasz Hydrophilus aterrimus który też jest gatunkiem chronionym.bamburek60 pisze:Dotyczy zamieszczonych prze zemnie zdjęć zbiorów zawierających chronione gatunki owadów.
Poza tym wyjaśnienie dotyczące kozioroga jest nie poważne.
- bamburek60
Przeglądnijcie sobie dział -zdjęcia zbiorów entomologicznych,tylko róbcie to uważnie ,roi się tam od gatunków chronionych-a komentarze milusie,nikomu nikt nic nie wytyka -a może koledzy zaprezentują swoje zbiory ,tylko wszystkie.Kto jest bez grzechu niech pierwszy żuci kamieniem.
-
- Administrator
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 6 times
- Kontakt:
Podaj linki do konkretnych postów, podaj konkretne gatunki - to trzeba "naprawić". A może Ci sie tylko wydawało?bamburek60 pisze:Przeglądnijcie sobie dział -zdjęcia zbiorów entomologicznych,tylko róbcie to uważnie ,roi się tam od gatunków chronionych-a komentarze milusie,nikomu nikt nic nie wytyka -a może koledzy zaprezentują swoje zbiory ,tylko wszystkie.Kto jest bez grzechu niech pierwszy żuci kamieniem.

(przy okazji ortografia!!!)
O tym własnie piszemy w tym temacie:bamburek60 pisze:a może koledzy zaprezentują swoje zbiory ,tylko wszystkie.
viewtopic.php?p=137006#p137006
- w przypadkach ... pokazania zdjęcia martwego okazu owada chronionego
- Jeżeli ktoś otwarcie przyznaje, że łamie prawo, to robi to na swój rachunek
.... żeby nie "strzelać sobie samemu gola". Nie chodzi o to, żeby szukać kto ma a kto nie, rewidować, zgłaszać, straszyć - to nadgorliwość bardzo źle widziana. Nie namawiaj więc do pokazywania tego, czego nie należy (jesli już ktoś ma coś takiego to powienien przynajmniej pamiętać o tym, żeby się tym PUBLICZNIE NIE CHWALIĆ!
-
- Administrator
- Kontakt:
Uwierz, że nie jesteś, tak Ci się tylko wydaje. Świadczy o tym dalsza część twojego postu.bamburek60 pisze:Jestem w pelni świadom posiadania w swoich zbiorach gatunków chronionych
Tak więc twoja świadomość a raczej niewiedza jest niebezpieczna dla samego Ciebie. Pokaż ten post swojemu Tacie i spytaj się co o nim mysli. On pomoże Ci to zrozumieć to wszystko lepiej, niż my.....
PS. I nie traktuj tego jako atak na siebie. Napisałeś coś, czym sam sobie zaprzeczasz a My chcemy Ci pomóc zrozumieć, gdzie jest "to coś", czego jednak jeszcze nie rozumiesz.
- CARABUS12
- profil zainteresowan: WOT
To ja napisze od siebie.bamburek60 pisze:Przeglądnijcie sobie dział -zdjęcia zbiorów entomologicznych,tylko róbcie to uważnie ,roi się tam od gatunków chronionych-a komentarze milusie,nikomu nikt nic nie wytyka -a może koledzy zaprezentują swoje zbiory ,tylko wszystkie.Kto jest bez grzechu niech pierwszy żuci kamieniem.
Mimo posiadania gatunków chronionych kilka razy świadomie wrzuciłem zdjęcia na forum.
Zrobiłem to wiedząc, że mam pozwolenia na posiadanie tych gatunków.
W innym wypadku bym tego nie zrobił.

Pzdr.
bamburek60 jeśli masz jakieś wątpliwości albo pytania, pisz na priva do ludzi wszyscy są tutaj jak najbardziej mili każdy się kiedyś uczył, popełniał błędy. Może potrzebujesz jakiś artykułów czy literatury chętnie się podzielę z Tobą inni pewnie też
zajrzyj do działu Literatura na forum, jak poczytasz trochę to lepiej zrozumiesz o co chodzi.

- bamburek60
wywołałem burzę,nie mając takiego zamiaru.TEMPELIK napisał - Po co się chwalisz człowieku????
nie chwalę się ,zamieszczenie zdjęć zbiorów na forum nie powinno być odbierane jako chwalenie się,idąc twoim tokiem myślenia to wszyscy zamieszczający zdjęcia w dziale -zdjęcia zbiorów entomologicznych-chwalą się,
ADMIN napisał-Tak więc twoja świadomość a raczej niewiedza jest niebezpieczna dla samego Ciebie. Pokaż ten post swojemu Tacie i spytaj się co o nim mysli. On pomoże Ci to zrozumieć to wszystko lepiej, niż my...NIESTETY MÓJ TATA ZMARŁ NIEDAWNO WIĘC NIE POKAŻĘ POSTU TACIE ,I NIE SPYTAM GO CO O NIM MYŚLI -....A BARDZO BYM CHCIAŁ
nie chwalę się ,zamieszczenie zdjęć zbiorów na forum nie powinno być odbierane jako chwalenie się,idąc twoim tokiem myślenia to wszyscy zamieszczający zdjęcia w dziale -zdjęcia zbiorów entomologicznych-chwalą się,
ADMIN napisał-Tak więc twoja świadomość a raczej niewiedza jest niebezpieczna dla samego Ciebie. Pokaż ten post swojemu Tacie i spytaj się co o nim mysli. On pomoże Ci to zrozumieć to wszystko lepiej, niż my...NIESTETY MÓJ TATA ZMARŁ NIEDAWNO WIĘC NIE POKAŻĘ POSTU TACIE ,I NIE SPYTAM GO CO O NIM MYŚLI -....A BARDZO BYM CHCIAŁ
-
- Administrator
- Kontakt:
Współczuję. Nie chciałem aby akurat tak wyszlo (a pomyślalem o tej mozliwości.. ). Potraktuj mój poprzedni post jako próba pomocy Tobie i uchronienia Cię (teraz czy w przyszlości) od przykrych zyciowych niespodzianek, pozdrawiam!
Widać, moje niedomówienie, przepraszam...bamburek60 pisze:wywołałem burzę,nie mając takiego zamiaru.TEMPELIK napisał - Po co się chwalisz człowieku????
Chodziło mi oczywiście o chwalenie się tym, że posiadasz chronione gatunki. Chronionych nie zbieramy, żywy czy martwy - nie wolno. Pod ochroną jest nawet segment czułka owada. Nie wolno i już. Prawo jest bezwzględne, bo wtedy ludzie powinni się go bać i przestrzegać. Jedynym ominięciem jest pozwolenie na odławianie o czym wielokrotnie wspominano na forum.
Pozdrawiam