Wylinki
- aga74
- Kontakt:
Wylinki
12.06, KPN
bardzo dużo można spotkać na paprociach wylinek, zrobiłam kilka zdjęć i się zastanawiam czy można je dopasować do gatunków?
bardzo dużo można spotkać na paprociach wylinek, zrobiłam kilka zdjęć i się zastanawiam czy można je dopasować do gatunków?
- Załączniki
- DSC_0081.jpg (126.86 KiB) Przejrzano 1404 razy
- DSC_0102.jpg (141.53 KiB) Przejrzano 1404 razy
- DSC_0133.jpg (120.33 KiB) Przejrzano 1404 razy
- Piotr M.
- Specjalność: Odonata_Ephemeroptera
Re: Wylinki
1,2 - Somatochlora metallica
3 - Zapewne Aeshna grandis ,ale ręki bym ostatecznie uciąć sobie nie dał (widok bródki by się przydał). Drobna uwaga - wylinki bierzeby ze sobą i w tedy fotografujemy strone brzuszną, strone górną , bok. Oznaczanie wylinek to nieco inna rzecz niż oznaczanie imago i często potrzebne są zdjęcia konkretnych rzeczy. U np: Aeshna ważna jest bródka (zdjęcie strony brzusznej) oraz piramida analna z boku. Posiadając wylinkę mamy tą przewage ,że zawszę możemy sfotografować ją tak aby możliwe było oznaczenie.
Piotr
3 - Zapewne Aeshna grandis ,ale ręki bym ostatecznie uciąć sobie nie dał (widok bródki by się przydał). Drobna uwaga - wylinki bierzeby ze sobą i w tedy fotografujemy strone brzuszną, strone górną , bok. Oznaczanie wylinek to nieco inna rzecz niż oznaczanie imago i często potrzebne są zdjęcia konkretnych rzeczy. U np: Aeshna ważna jest bródka (zdjęcie strony brzusznej) oraz piramida analna z boku. Posiadając wylinkę mamy tą przewage ,że zawszę możemy sfotografować ją tak aby możliwe było oznaczenie.
Piotr
- aga74
- Kontakt:
Dzięki Piotrze:)
w załączeniu boczek, niestety zrobiłam tylko dwa zdjęcia
Piotrze dzięki za rady i cierpliwość. A z następnego wypadu przywiozę łupy i zrobię bardziej precyzyjne zdjęcia.
PS nie wiedziałam, że tam występuje S.metallica
)) będę szukać żywego okazu
))
w załączeniu boczek, niestety zrobiłam tylko dwa zdjęcia
Piotrze dzięki za rady i cierpliwość. A z następnego wypadu przywiozę łupy i zrobię bardziej precyzyjne zdjęcia.
PS nie wiedziałam, że tam występuje S.metallica

- Piotr M.
Hehe, i dla tego warto zbierać wylinki. Taki typowy przykład: na pewnym stanowisku stwierdziłem rozwój A.subarctica, choć tego gatunku nigdy na żywo nie widziałemaga74 pisze: PS nie wiedziałam, że tam występuje S.metallica)) będę szukać żywego okazu
))

- aga74
- Kontakt:
człowiek uczy się całe życie
ostanie deszcze trochę mi oczyściły miejsce
ale zbieram 
a jeszcze mam takie małe pytanko, gdzie nocują żagnice, jest ich tam od groma, ale niechętnie siadają:( byłam rano, ale ich nie znalazłam.

ostanie deszcze trochę mi oczyściły miejsce

a jeszcze mam takie małe pytanko, gdzie nocują żagnice, jest ich tam od groma, ale niechętnie siadają:( byłam rano, ale ich nie znalazłam.
- Piotr M.
Siadające żagnice szukaj w miejscach otwartych (np polany leśne) , lub też przy zbiornikach wodnych ,ale dalej od wody przy nasłonecznionych zakrzewieniach/zadrzewieniach. Chodzi tutaj o miejsca z jak to Jacek swojego czasu powiedział "z dobrym stołem" oraz dobrym nasłonecznieniem i chociaż częściowym osłonięciem od wiatru. Gdzie nocują - tego akurat nie wiem , bardzo możliwe ,że właśnie w takich miejscach gdzie często siadają. Takiego miejsca trzeba po prostu poszukać . Żagnice nad wodą - owszem siadają ,ale jest to rzadkie i też zależne od gatunku. Np: A.mixta, A.isoceles, A.affinis siadają nad wodą znacznie częściej niż np: A.cyanea, A.grandis.