Co to za gatunek? (niestety brak zdięcia)

Trzyszcz

Co to za gatunek? (niestety brak zdięcia)

Post autor: Trzyszcz »

Dziś szukałem sobie pod kamieniami różnych biegaczy, i poza masą Nebria brevicollis i jednym Pterostichus niger (chyba ten gat.) znalazłem okaz wyglądający jak połączenie N.brevicollis z P.niger. Długość około 1,7cm, pokrywy skrzydeł dość gładkie (są małe rowki ale znacznie mniejsze niz u Nebria brevicollis czy Pterostichus sp.) Nogi, czułki i to coś przypominającego odnóża przy żuwaczkach (właśnie, jak sie to nazywa :?: ) są ciemnoczerwone. Zdjęć nie daję ponieważ nie mam dobrego aparatu, w tej chwili właściwie aparat komórkowy. Co prawda ma tam tryb makro i coś spróbuję sfotografować ale wątpie czy taka fotografia na coś się zda. PS okazy dołączą do pojemnika zbiorczego z kilkoma N.brevicollis, krocionogami i jednym wijem drewniakiem (który o dziwo nie został jeszcze zjedzony :mrgreen: )
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Re: Co to za gatunek? (niestety brak zdięcia)

Post autor: Bartek Pacuk »

Trzyszcz pisze:Nogi, czułki i to coś przypominającego odnóża przy żuwaczkach (właśnie, jak sie to nazywa :?:  )  są ciemnoczerwone.
Zapewne chodzi Ci o głaszczki?
Trzyszcz pisze:Zdjęć nie daję ponieważ nie mam dobrego aparatu, w tej chwili właściwie aparat komórkowy. Co prawda ma tam tryb makro i coś spróbuję sfotografować ale wątpie czy taka fotografia na coś się zda.
Lepsze już zdjęcie z komórki niż nic, bo do Twego opisu może pasować cokolwiek. A jak będzie choćby marne zdjęcie, zawsze można spróbować coś powiedzieć na temat sfotografowanego obiektu. Tylko postaraj się trochę do tego przyłożyć, możesz schłodzić tego chrząszcza w lodówce i wtedy próbować ze zdjęciem, bo jak Ci się będzie cały czas ruszał, to faktycznie może wyjść co najwyżej rozmazana plama.
ODPOWIEDZ