Chrząszcze

Chrząszcze
Cezary

Chrząszcze

Post autor: Cezary »

Witam, w tym dziale nie piszę często gdyż interesują mnie bardzie motyle, choć obserwuję chrząszcze a nawet kilka już złowiłem no i mam problem gdyż Bardzo cuchną tzn. po 3 tyg. od zatrucia coraz bardziej śmierdzą. Co mam zrobić? Dodam że są otwartej gablotce żeby miały przewiew i schły. Jak pozbyć się tego nieprzyjemnego zapachu???
Pozdrawiam i czekam na porady :roll: :roll:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

Jakie chrząszcze są takie "aromatyczne"? Jeśli duże, typu kruszczyca - zapaszek pochodzi od rozkładających sie wnątrzności; można problematyczne okazy wyjąć na zewnątrz, postawić w przewiewnym miejscu i poczekać, acz z doświadczenia wiem, że całego zapachu i tak się nie pozbędziesz. Biegaczowate natomiast potrafią waniać swoim specyficznym smrodkiem - wtedy pozostaje gablotę zamknać, zapomnieć, w razie potrzeby otwierać na wstrzymanym oddechu i przyzwyczaić się, że ten stan potrwa dość długo :cool:
Cezary

Aneta pisze:Jakie chrząszcze są takie "aromatyczne"? Jeśli duże, typu kruszczyca
mam dwie i to od nich właśnie najgorzej zajeżdża;( Wczoraj złapałem dwa biegaczowate ciekawe czy będą za kilka dni też tak śmierdzieć. A jak bym na cały dzień na balkon wystawił to nic by nie zjadło takich chrząszczy?
Awatar użytkownika
Aneta

Trudno powiedzieć, zależy co tam u Ciebie lata ;) W każdym razie na pewno nie wystawiaj bezpośrednio na słońce. BTW, moje kruszczyce też tak trupkiem zajeżdżały, ale nie przejmowałam się tym i normalnie zamknęłam gablotkę. Po jakimś czasie swądek osłabnie sam z siebie :grin:
Cezary

Postwie na cały dzień na balkonie w cienie i żeby był przewiew to w pudełko po butach bez pokrywy tylko z firanką zamknę i troszkę może wywietrzeje. :lol: :lol:
Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: krzem »

:mrgreen: olfaktorycznie jestescie fuj ....
Cezary

krzem pisze::mrgreen: olfaktorycznie jestescie fuj ....
Nie rozumiem??? :neutral: :neutral:
Awatar użytkownika
Aneta

Krzem się po prostu zdysgustował nasza rozmową o zapachach; domniemywam, że to dobór słownictwa tak zadziałał mu na wyobraźnię węchową :lol:
xczarekxx pisze:żeby był przewiew to w pudełko po butach bez pokrywy tylko z firanką
W pudełku, nawet i bez pokrywy, nie będzie porządnego przewiewu, lepiej zrobić coś w stylu "namiotu" z firanki - chrząszcze wpiąć w styropian, naokoło nich powbijać coś dłuższego - ołówki, drewienka do szaszłyków itd., na nich rozpostrzeć firankę. Osłoni i będzie przewiewne.
Awatar użytkownika
Andrzej 54 †
UTM: CC71
Specjalność: Staphylinidae
profil zainteresowan: rencista o szerokim spektrum zainteresowań

Zapaszki

Post autor: Andrzej 54 † »

Ja do gablot nasypałem co nieco tymolu, nie śmierdzi. Ale jak kiedyś szukałem kusaków i grabaży w pobliżu zdechłego kota, to niestety kolega nie zdzierżył.
Awatar użytkownika
Aneta

Ja łapałam chrząszcze na zdechłym kocie i potwierdzam, że zapaszek jest przedni :mrgreen:
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times

Post autor: Bartek Pacuk »

Aneta pisze:Ja łapałam chrząszcze na zdechłym kocie
Ja też, choć właściwsze jest chyba określenie "wewnątrz" tegoż kota :mrgreen:
Na zapaszki jestem mało wrażliwy (nie wiem, jak by to było przy jakiej większej padlinie), bardziej przeszkadzała mi konsystencja trupa, w którym grzebałem jakimś kijkiem, z braku czegoś innego pod ręką :mrgreen: Widok można powiedzieć dość obleśny :mrgreen:
Awatar użytkownika
Andrzej 54 †
UTM: CC71
Specjalność: Staphylinidae
profil zainteresowan: rencista o szerokim spektrum zainteresowań

zapaszki

Post autor: Andrzej 54 † »

Z delikatności dla co wrażliwszych nie podawałem szczegółów ale widzę że nie jestem odosobniony. Najgorsze były chwile gdy trzeba było zassać ekshaustorem. Ale dotadek środków dezynfekcyjnych w postaci 50 g chleba zrobił swoje :mrgreen:
Awatar użytkownika
Rudziński Krzysiek

Post autor: Rudziński Krzysiek »

Kotek, kura, wiewiórka...to nic w porównaniu z sarną, tam są dopiero aromaty.
Kilkanaście lat temu porządnie skuło jeziora, podusiło wszystko co tam żyło.
Wczesną wiosną brzeg jeziora wyglądał jak cmentarzysko, wielkie, grubaśne tołpygi nierzadko jedno metrowe leżały jedna koło drugiej, to były zapachy :lol:
Awatar użytkownika
krzem
Podziękował(-a): 2 times

Post autor: krzem »

to ja juz wole jak łapiecie motylki na kwiatkach :mrgreen:
ODPOWIEDZ