Biston strataria
Biston strataria
Wczoraj leciało m.in. sporo B. strataria. Gatunek fascynująco zmienny, aczkolwiek w Dolinie Bystrzycy i na Pogórzu Sudeckim przeważają okazy ciemne a nawet mocno ściemnione. Niestety na samicę jeszcze chyba było za wcześnie, bo samce były wszystkie świeże. Kolega z Legnicy wczoraj również świecił, ale włączył żarówkę 500 W mixa a obok RVC 125 W. Do RVC przylatywało znacznie więcej motyli.
-
- Edwin Buga
Re: Biston strataria
U mnie w Bieszczadach pierwsze B.strataria przyleciały 30.03. Lesko EV98 - 2szt. Łączki EV97 - 8szt. wszystkie forma typowa.
No i największy mój sukces to E.versicolora - samiec, 31.03 w kwadracie EV97. Po raz pierwszy spotkałem ten gatunek w Bieszczadach.
W piątek świeciliśmy z Kamilem na tym samym stanowisku, i tylko kilkanaście sówek.Było chłodno +8.
No i największy mój sukces to E.versicolora - samiec, 31.03 w kwadracie EV97. Po raz pierwszy spotkałem ten gatunek w Bieszczadach.
W piątek świeciliśmy z Kamilem na tym samym stanowisku, i tylko kilkanaście sówek.Było chłodno +8.
Czy komukolwiek udało się kiedyś złowić samicę B. strataria, na ekran? Czy też trzeba je szukać wyłącznie siedzące w pniach?
Ja łapałem bardzo dużo na obozie w Borach Tucholskich. W tym były samice. Samce takie pierzaste te czułki fajne miały.
PS. Rok temu. Dużo innych jeszcze leciało. Między innymi barczatek dużo. Też takie małe jak barczatki wyglądały, takie grube. Wirowały przy lampie nad drzwiami.
PS. Rok temu. Dużo innych jeszcze leciało. Między innymi barczatek dużo. Też takie małe jak barczatki wyglądały, takie grube. Wirowały przy lampie nad drzwiami.