Pajączek ...
Regulamin forum
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Przy zamieszczaniu zdjęć wymagane jest podanie daty oraz miejsca wykonania zdjęcia.
Posty ze zdjęciami bez danych jak również linkowanych spoza serwisu mogą być usuwane.
Linkowanie do zdjęć spoza Forum jest nieregulaminowe (§ 2.1)
Pajączek ...
Taki pajączek pojawił sie u mnie w garażu? Czy to groźny zwierz?...
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:07:16 07:06:09Image taken on:piątek, 16 lipca 2010, 05:06Focus length:29.2 mmShutter speed:1/60 SecF-number:f/4.1Camera-model:Canon PowerShot A640
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
- krzem
- Podziękował(-a): 2 times
- Podziękowano: 1 time
Re: Pajączek ...
tak, jest niezwykle groźny to australijski przedstawiciel gatunku Multipannicus terroris ... zwróć uwagę na doskonale widoczny aparat kłujący zaopatrzony w przepełnione zasobniki jadu ..
jad jest skomponowany z wyjatkowo zjadliwych neuro i hypo toksyn, ktore rownoczesnie uszkadzaja wątrobę oraz centralny układ nerwowy ....
najlepiej bedzie polac garaż czymś łatwopalnym i podpalić....
jad jest skomponowany z wyjatkowo zjadliwych neuro i hypo toksyn, ktore rownoczesnie uszkadzaja wątrobę oraz centralny układ nerwowy ....
najlepiej bedzie polac garaż czymś łatwopalnym i podpalić....
Ostatnio zmieniony piątek, 16 lipca 2010, 12:00 przez krzem, łącznie zmieniany 1 raz.
- Łukasz Buglowski
- UTM: CA49
- Poprzedni(e) login(y): luczek95
- Kontakt:
Dzięki za info Luczek95
Krzem Twoje również kupuję pozornie śmieszne aczkolwiek
... a co pisze internet
...
Bywa agresywny - wbrew temu co nierozsądnie zwykło się mówić, jego ostre i znacznej wielkości kły jadowe są w stanie przebić skórę człowieka. Ukąszenie bywa bolesne, jad nie jest niebezpieczny, aczkolwiek występujący w Polsce bratni gatunek - T. agrestis w U.S.A. jest uważany za niebezpiecznego (silne powikłania po ukąszeniu, zmiany skórne - prawdopodobnie wynik działania bakterii. T. agrestis Pospolicie w U.S.A. zwany jest 'Hobo spider'
Zaś forumzdrowia.pl podaje:
Ugryzienie kątnika, oprócz powstania pęcherzyka i ogniska martwicy wokół miejsca wstrzyknięcia jadu, może grozić także poważnymi powikłaniami, takimi jak anemia aplastyczna, intensywne wymioty i biegunka. Rana goi się od 3 miesięcy do 3 lat.

Bywa agresywny - wbrew temu co nierozsądnie zwykło się mówić, jego ostre i znacznej wielkości kły jadowe są w stanie przebić skórę człowieka. Ukąszenie bywa bolesne, jad nie jest niebezpieczny, aczkolwiek występujący w Polsce bratni gatunek - T. agrestis w U.S.A. jest uważany za niebezpiecznego (silne powikłania po ukąszeniu, zmiany skórne - prawdopodobnie wynik działania bakterii. T. agrestis Pospolicie w U.S.A. zwany jest 'Hobo spider'
Zaś forumzdrowia.pl podaje:
Ugryzienie kątnika, oprócz powstania pęcherzyka i ogniska martwicy wokół miejsca wstrzyknięcia jadu, może grozić także poważnymi powikłaniami, takimi jak anemia aplastyczna, intensywne wymioty i biegunka. Rana goi się od 3 miesięcy do 3 lat.
- krzem
fajnie, że sie nie obrażasz... za żarcik
ale nie mogłem się powtrzymać wśrod zalewy forum, przez wystraszone młode osoby, przerażone kontaktem z przyrodą ....
kątniki znam od dziecinstwa -w koncu to synantropy- nigdy mię nie kąsały
ostatnio jest ich mniej ... wyparte przez wszędobylskie folcusy
dodam tylko, że te twory, ktore widac to TYLKO zakonczenia nogogłaszczek świadczące o płci tego pajączka ..czyli tym, że to PAN PAJĄK, a nie PANI PAJĄKOWA
a nie zasobniki jadu, gotowe by wytrysnąć i razić wszystko co żyje!

kątniki znam od dziecinstwa -w koncu to synantropy- nigdy mię nie kąsały

ostatnio jest ich mniej ... wyparte przez wszędobylskie folcusy
dodam tylko, że te twory, ktore widac to TYLKO zakonczenia nogogłaszczek świadczące o płci tego pajączka ..czyli tym, że to PAN PAJĄK, a nie PANI PAJĄKOWA

Ostatnio zmieniony piątek, 16 lipca 2010, 13:54 przez krzem, łącznie zmieniany 1 raz.
- Almandyn
To chyba z upału...ta chęć podpalania wszystkiego ( a czasami pewnie i autora pytania: czy ten zwierz jest groźny? ). Dla alergików groźne jest wszystko, dla tych co mają fobie też... Ale najlepiej zachować rozsądek i na wszelki wypadek złapać osobnika ( tzn. pająka ) do słoika i wynieść daleko od domu
Kiedyś ( dawno, dawno temu, kiedy miałam 'arachnofobię'...
) do garażu wszedł pająk, który po zalakierowaniu ( lakier akrylowy z remontu był pod ręką ) na kartoniku miał 7 cm rozpiętości odnóży. Po rozpłaszczeniu miałby z 10 cm. Przez jakiś czas służył mi do straszenia moich gości, którzy na samo hasło "złapałam to w domu", dostawali drgawek
. Potem coś skonsumowało mi ciało zwierzaczka , a same nogi nie robiły już takiego wrażenia. Teraz to już wiem nawet, że to nie był pająk tylko pajęczak. Nazwy nie pamiętam, ale od tamtej pory przestałam się bać pająków. 

Kiedyś ( dawno, dawno temu, kiedy miałam 'arachnofobię'...

- krzem
Almandyn pisze: Teraz to już wiem nawet, że to nie był pająk tylko pajęczak. Nazwy nie pamiętam, ale od tamtej pory przestałam się bać pająków.
a to moze jakis kosarz? taka kulka na nózkach grubości włosa?
- Almandyn
Duży włochaty, brązowoszary; głowa z tułowiem i odwłok. Z przodu głowy coś jakby szczękoczułki, kosmate. Często pojawiają się w mieszkaniach jesienią.
Znalazłam zdjęcie http://www.european-arachnology.org/esy ... _large.jpg
To był jednak kątnik
Znalazłam zdjęcie http://www.european-arachnology.org/esy ... _large.jpg
To był jednak kątnik

-