Ponieważ jestem tu nowa, to na początek witam wszystkich!
Nie wiem, czy powinnam pisać w tym dziale, ale nie wiedziałam, gdzie byłoby napisać najlepiej. Potrzebuje, pomocy w znalezieniu klucza do oznaczania przede wszystkim błonkówek:)Będę wdzięczna za pomoc.
Ps. dobrze by było, żeby jakieś wskazówki miał jak te owady rozróżnić, bo żółtodziób ze mnie jest... niestety
Najpierw należałoby zastanowić się jak odróżnić poszczególne rodziny błonkówek i tutaj konieczne są proste klucze jak chociażby ten zawarty w Pławilszczikowie. Nie jest doskonały ale zawsze, jest sporo kluczy anglojęzycznych i niemieckojęzycznych (nawet fajniejsze).
Z kluczy zamieszczonych na stronie PTE można popróbować oznaczać niektóre błonkówki, chociaż dla początkującego (i nie tylko) wcale nie są proste w czytaniu i przy oznaczaniu.
Błonkówki to wspaniały rząd owadów ale bardzo rozległy i miejscami skomplikowany na tyle by zniechęcić amatora.
znalazłam jego jedną książke(na razie tylko w internecie) o tytule: Homunculus, czy to jest to? bo nigdzie nie mogę doszukać się, co jest w treści tej książki.
Postanowiłem odpkopać stary temat, gdyż sprawa dotyczy tego samego co w nagłówku, więc nie chciałem zakładać nowego wątku. Jako mało obeznany w fachowym nazewnictwie, które jest zawarte w kluczach PTE, zwracam się z prośbą o polecenie pomocnych stron, lub podesłanie kluczy zarówno w języku polskim jak i angielskim pozwalającym na rozpoznanie polskich błonkówek takich jak Symphyta, Parasitica, Spheciformes. Chciałbym aby klucze te pozwoliły mi jako adeptowi przede wszystkim, na rozróżnienie, która to owadziarka, która gąsienicznik, a który to grzebacz, oraz pozwoliły na ustalenie przynajmniej rodzaju danego owada. Za pomocne słowa, z góry dziękuje.