Gąsienice
Gąsienice
Witam.
Pilnie potrzebuję gąsienic bielinka kapustnika lub jajeczek. Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc. Nigdzie nie mogę ich kupić, a jest mi to potrzebne do pracy badawczej. Może znacie ludzi, z którymi warto się skontaktować w tej sprawie, albo miejsce gdzie można kupić? Gąsienice te zostaną sztucznie wprowadzone na poletko kapusty.
Pilnie potrzebuję gąsienic bielinka kapustnika lub jajeczek. Bardzo proszę o jakąkolwiek pomoc. Nigdzie nie mogę ich kupić, a jest mi to potrzebne do pracy badawczej. Może znacie ludzi, z którymi warto się skontaktować w tej sprawie, albo miejsce gdzie można kupić? Gąsienice te zostaną sztucznie wprowadzone na poletko kapusty.
- PawełB
- Specjalność: Rhopalocera
- profil zainteresowan: Foto
- Podziękowano: 2 times
Re: Gąsienice
Wbrew pozorom nie tak łatwo znaleźć jaja kapustnika. Jeśli nie masz w pobliżu jakichś dużych plantacji kapusty, musisz złapać samiczki i "posadzić je na grzędę". Czyli - zamknąć w izolatorze lub dużym pojemniku (ja używam przecięte w poprzek butle po wodzie min 5L) z liśćmi rośliny pokarmowej - chrzan, kapusta, kalafior. Często się udaje - im grubszy odwłok samicy, tym lepiej.
Tawulec pisze:A pójść na łąkę nie łaska?
Niestety w moim regionie ze względu chyba na powódź zaobserwowanie bielinka graniczy z cudem.
A nie znacie nikogo od kogo można byłoby zakupić motyle lub gąsienice, może znajomi hodują? To bardzo by mi ułatwiło życie. Może ktoś ma jaj w terrarium?
- Grzegorz G
Aktualnie to i tak nic się nie złapie. Może się mylę, ale z tego, co widziałem w swym jakże jeszcze krótkim życiu, to pierwsze i drugie pokolenie kapustnika są rozgraniczone w czasie. Natomiast pokolenie drugie oraz trzecie, ponoć częściowe, zazębiają się czasowo, można spotkać w jednym czasie zlatane osobniki pokolenia drugiego, oraz świeże motyle, z pokolenia trzeciego. Jaki to ma związek z tym tematem? Otóż teraz można spotkać jedynie poczwarki oraz świeże imago, ewentualnie wyrośnięte gąsienice. Z tego, co u mojej babci obserwuję co roku, to samiczki na kapuście składają jajeczka dopiero w połowie lipca.
Tak więc należy uzbroić się w cierpliwość. Wantula, jeżeli naprawdę nie uda Ci się nic dorwać, to jeżeli znajdę jakieś jajeczka u mojej babci, to Ci wyślę
Babcia na pewno się ucieszy 
Tak więc należy uzbroić się w cierpliwość. Wantula, jeżeli naprawdę nie uda Ci się nic dorwać, to jeżeli znajdę jakieś jajeczka u mojej babci, to Ci wyślę