Pachyta quadrimaculata

elvis

Pachyta quadrimaculata

Post autor: elvis »

Mam pytanko czy Pachyta quadrimaculata była wykazywana z Puszczy knyszyńskiej w KFP zdaje się go nie być?
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
UTM: DC30
Specjalność: Cerambycidae
profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
Podziękował(-a): 23 times
Podziękowano: 9 times
Kontakt:

Re: Pachyta quadrimaculata

Post autor: Jacek Kurzawa »

Puszcza Knyszyńska leży w czwartej krainie - Pojezierze Mazurskie. Teraz należaloby sprawdzić, czy wymienione prace zawierają informacje o tym terenie. Z innej strony - P.guadrimaculata jest w tym regionie Polski dość licznym gatunkiem, np w P.Białowieskiej jest liczny, a podobieństwo między fauną P.Białowieskiej i P.Knyszyńskiej jest duże. Mniejsze regiony są niedostrzegalne w KFP i jesli opracowujemy je szczegółowo, należy samemu zweryfikować wszystkie doniesienia literaturowe odnoszące się do wybranego regionu.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Jacek Kurzawa pisze: a podobieństwo między fauną P.Białowieskiej i P.Knyszyńskiej jest duże.
podobno E.borealis w Puszczy Knyszyńskiej nie jest niczym rewelacyjnym? Tak słyszałem w tym roku...
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Jacek Kurzawa pisze:Puszcza Knyszyńska leży w czwartej krainie - Pojezierze Mazurskie.
P. Knyszyńska leży w krainie 7, czyli Podlasie. Chyba Ci się Jacku z jakąś inną puszczą pomyliło :wink:
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Tak, oczywiście, pomyliło mi się z P.Borecką! :oops: To jest tak, jak się siada do Forum po nocy (nieprzespanej i bez jednego przeciągnięcia się z rana....
Awatar użytkownika
Radek P.

Post autor: Radek P. »

Przemek Zięba pisze: podobno E.borealis w Puszczy Knyszyńskiej nie jest niczym rewelacyjnym? Tak słyszałem w tym roku...
....ale jak dotąd nikt go tam nie znalazł.... :wink:
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Radek - piszesz poważnie, że nikt go (borealis) tam nie znalazł, czy masz na myśli, że nikt nie opublikował doniesienia z P.Knyszyńskiej???

Dość ciekawe jest podejście polegające na rozgraniczaniu tego co zostało opublikowane od tego co jest wiadomo.......

Z punktu widzenia nauki istnieją tylko informacje naukowe, na które można się powołać....
PS. (oraz te, które nie zostały opublikowane, a więc takie, które można opublikować :-) 8) ) .... ale to już takie moje przemyslenia, absolutnie nie dotyczące tego tematu ani Radku Ciebie ...
Awatar użytkownika
Radek P.

Post autor: Radek P. »

Dokładnie jak piszesz. Nie znam żadnej publikacji jak dotychczas, ani żadnych ustnych informacji na ten temat, choć prawdopodobieństwo jego znalezienia tam jest i to duże.
Awatar użytkownika
Jacek Kurzawa
Kontakt:

Dzięki Radku! To dośc ciekawe, że Przemek pisze "podobno".... Czy to tylko plotki czy rzeczwiście jest już E.borealis odlawiany w P.Knyszyńskiej?

I tu widac potrzebę zbierania informacji do jednego systemu. Internet pozwala na utrwalenie wielu takich informacji, które giną bezpowrotnie, stają się plotkami a z czasem wszyscy o nich zapominają.
Przemek Zięba

Post autor: Przemek Zięba »

Może osoba która mi to powiedziała dokładnie na początku maja sama sie wypowie? Trudno mi pisac cos innego bez określenia ,,podobno" ja go nie łapałem w tym miejscu ale informacje uważam za wysoce wiarygodne, chociaż nie wskażę palcem Autora który bywa na tym forum zresztą :-)
elvis

Post autor: elvis »

Znalazłem w tym roku właśnie Pachyta quadrimaculata, borealisa niestety na razie nie; choć go poszukiwałem, będę dalej próbował zobaczymy, a że pracuje na terenie puszczy to mam możliwości....
W tym roku rozejrzę się jeszcze za angusticollisem....
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cerambycidae (Kózkowate)”