Pachyta quadrimaculata
Pachyta quadrimaculata
Mam pytanko czy Pachyta quadrimaculata była wykazywana z Puszczy knyszyńskiej w KFP zdaje się go nie być?
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- Specjalność: Cerambycidae
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Re: Pachyta quadrimaculata
Puszcza Knyszyńska leży w czwartej krainie - Pojezierze Mazurskie. Teraz należaloby sprawdzić, czy wymienione prace zawierają informacje o tym terenie. Z innej strony - P.guadrimaculata jest w tym regionie Polski dość licznym gatunkiem, np w P.Białowieskiej jest liczny, a podobieństwo między fauną P.Białowieskiej i P.Knyszyńskiej jest duże. Mniejsze regiony są niedostrzegalne w KFP i jesli opracowujemy je szczegółowo, należy samemu zweryfikować wszystkie doniesienia literaturowe odnoszące się do wybranego regionu.
podobno E.borealis w Puszczy Knyszyńskiej nie jest niczym rewelacyjnym? Tak słyszałem w tym roku...Jacek Kurzawa pisze: a podobieństwo między fauną P.Białowieskiej i P.Knyszyńskiej jest duże.
-
- Podziękował(-a): 3 times
- Podziękowano: 1 time
P. Knyszyńska leży w krainie 7, czyli Podlasie. Chyba Ci się Jacku z jakąś inną puszczą pomyliłoJacek Kurzawa pisze:Puszcza Knyszyńska leży w czwartej krainie - Pojezierze Mazurskie.

- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Tak, oczywiście, pomyliło mi się z P.Borecką!
To jest tak, jak się siada do Forum po nocy (nieprzespanej i bez jednego przeciągnięcia się z rana....

....ale jak dotąd nikt go tam nie znalazł....Przemek Zięba pisze: podobno E.borealis w Puszczy Knyszyńskiej nie jest niczym rewelacyjnym? Tak słyszałem w tym roku...

- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Radek - piszesz poważnie, że nikt go (borealis) tam nie znalazł, czy masz na myśli, że nikt nie opublikował doniesienia z P.Knyszyńskiej???
Dość ciekawe jest podejście polegające na rozgraniczaniu tego co zostało opublikowane od tego co jest wiadomo.......
Z punktu widzenia nauki istnieją tylko informacje naukowe, na które można się powołać....
PS. (oraz te, które nie zostały opublikowane, a więc takie, które można opublikować
) .... ale to już takie moje przemyslenia, absolutnie nie dotyczące tego tematu ani Radku Ciebie ...
Dość ciekawe jest podejście polegające na rozgraniczaniu tego co zostało opublikowane od tego co jest wiadomo.......
Z punktu widzenia nauki istnieją tylko informacje naukowe, na które można się powołać....
PS. (oraz te, które nie zostały opublikowane, a więc takie, które można opublikować

Dokładnie jak piszesz. Nie znam żadnej publikacji jak dotychczas, ani żadnych ustnych informacji na ten temat, choć prawdopodobieństwo jego znalezienia tam jest i to duże.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Dzięki Radku! To dośc ciekawe, że Przemek pisze "podobno".... Czy to tylko plotki czy rzeczwiście jest już E.borealis odlawiany w P.Knyszyńskiej?
I tu widac potrzebę zbierania informacji do jednego systemu. Internet pozwala na utrwalenie wielu takich informacji, które giną bezpowrotnie, stają się plotkami a z czasem wszyscy o nich zapominają.
I tu widac potrzebę zbierania informacji do jednego systemu. Internet pozwala na utrwalenie wielu takich informacji, które giną bezpowrotnie, stają się plotkami a z czasem wszyscy o nich zapominają.
Może osoba która mi to powiedziała dokładnie na początku maja sama sie wypowie? Trudno mi pisac cos innego bez określenia ,,podobno" ja go nie łapałem w tym miejscu ale informacje uważam za wysoce wiarygodne, chociaż nie wskażę palcem Autora który bywa na tym forum zresztą 

Znalazłem w tym roku właśnie Pachyta quadrimaculata, borealisa niestety na razie nie; choć go poszukiwałem, będę dalej próbował zobaczymy, a że pracuje na terenie puszczy to mam możliwości....
W tym roku rozejrzę się jeszcze za angusticollisem....
W tym roku rozejrzę się jeszcze za angusticollisem....