Pavonia

Hodowla owadów
messerschmitch2

Pavonia

Post autor: messerschmitch2 »

Witam. Dysponuję poczwarkami S.pavonia, które zakupiłem od pewnego hodowcy w listopadzie ub roku. Później zimowały sobie spokojnie na strychu, a jak wiadomo zima w tym roku była sroga. Postanowiłem je wybudzić nieco wcześniej bo juz w połowie lutego.
Równocześnie wybudziłem tez wcześniej D.porcellus. Wspomniany gatunek zawisaka wykluł się, natomiast nic nie wskazuje na to że pavonia miałyby się wykluć. Poczwarki sa żywe gdyz rozcinałem kokony i spradzałem ruchliwośc. CZyżby wszystko wskazywało na to że poczwarki miały niewystarczająco czasu na przezimowanie? I w związku z tym czy możliwe by było w przypadku tego gatunku zimowanie 2 lata?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

Informacja, że poczwarki zimowały na strychu jest mało precyzyjna, ważniejsze byłoby podanie temperatury i czasu zimowania. Odpowiednia temp. do zimowania poczwarek Saturnia pavonia to przedział temp. od -15 do +5 ˚C (dane literaturowe). Również zbyt krótki czas zimowania może mieć istotne znaczenie. Jeśli od połowy lutego nie wylągł się ani jeden motyl, a poczwarki żyją, to faktycznie musiały zimować zbyt krótko - będą się lęgły za rok.
Awatar użytkownika
Robert M.
Kontakt:

Post autor: Robert M. »

Jeśli chodzi o S. pavonia to lubi ona ostre zimy i lubi przemarznąć ;) Tak więc jeśli miałeś temp na + to musisz czekać jeszcze rok :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Hodowla”