Sichrawa... Gaurotes virginea
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Sichrawa... Gaurotes virginea
Czy da się nie widząc odwłoka określić która to (górska / karpacka)?
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2009:07:12 10:08:01Image taken on:niedziela, 12 lipca 2009, 08:08Focus length:29.3 mmShutter speed:1/400 SecF-number:f/7.1ISO speed rating:100Camera-model:DMC-FZ50
Ostatnio zmieniony środa, 27 stycznia 2010, 13:23 przez Jarosław Wenta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
Zdjęcie wykonałem w Dolinie Cichej (Tatry Zachodnie). Południowo-zachodnie zbocze, silnie nasłonecznione, skrak drogi (tzw. stokówki). Roślinności (np. wiciokrzewu) nie pamiętam.Przemek Zięba pisze:Nie pomylę się raczej jeżeli powiem że to Gaurotes virginea, powiedz gdzie fotografowana?? Generalnie S.karpacka jest rzadzizną i to sporą na tomiast górska dosyc pospolita pewnie (niestety) na zdjęciu to ta częściej spotykana...pomimo że zdjęcie pewnie z Podhala
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
- Marcin Szewczyk
- UTM: DD12
- Specjalność: Cerambycidae
- Roman Królik
- Jarosław Wenta
- Kontakt:
- Jacek Kurzawa
- UTM: DC30
- profil zainteresowan: Muzyka informatyka makrofotografia
- Podziękował(-a): 23 times
- Podziękowano: 9 times
- Kontakt:
Pseudogaurotes excellens - Sichrawa karpacka
Okaz na twojej fotce to G.virginea. Widać wyraźne, drobne punkty, u P.excellens jest to nieregularne marszczenie, punkty są niewyraźne, kształt pokryw inny (pokrywy bardziej podłużne, pękate).
Biotop Pseudogaurotes excellens to strefa, gdzie górna granica lasu kończy się, wypadają drzewa iglaste, pojawia się jarzębina, jest coraz więcej światła, jest wiciokrzew, las niknie.... na tych ostatnich 100-200 m npm jest strefa występowania P.excellens.
jak taternik znasz pewnie takie miejsca.
Dołączam fotki biotopu z Babiej Góry (wycieczka ze Stanisławem Szafrańcem w 2005). Gdyby ktoś zastanawiał się, ile to okazów zostało wtedy pozyskanych odpowiem z góry - żaden
) (hmmm, ja wszystkie okazy mam z Czech z hodowli, z wymian
, wiadomo dlaczego.
Zachęcam do poszukiwań tego pięknego zwierzaka (pięknego głównie ze wzgl. na swoje siedliskowe preferencje - miejsce jego występowania jest zazwyczaj bajecznie "kolorowe", jak na wysokogórskie warunki, duża ilość światła przy górnej granicy lasu nastraja niezwykle optymistycznie!).
Biotop Pseudogaurotes excellens to strefa, gdzie górna granica lasu kończy się, wypadają drzewa iglaste, pojawia się jarzębina, jest coraz więcej światła, jest wiciokrzew, las niknie.... na tych ostatnich 100-200 m npm jest strefa występowania P.excellens.
jak taternik znasz pewnie takie miejsca.
Dołączam fotki biotopu z Babiej Góry (wycieczka ze Stanisławem Szafrańcem w 2005). Gdyby ktoś zastanawiał się, ile to okazów zostało wtedy pozyskanych odpowiem z góry - żaden

Zachęcam do poszukiwań tego pięknego zwierzaka (pięknego głównie ze wzgl. na swoje siedliskowe preferencje - miejsce jego występowania jest zazwyczaj bajecznie "kolorowe", jak na wysokogórskie warunki, duża ilość światła przy górnej granicy lasu nastraja niezwykle optymistycznie!).
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:01:27 12:30:01Image taken on:środa, 27 stycznia 2010, 11:30Focus length:10.276794433594 mmShutter speed:1/250 SecF-number:f/8ISO speed rating:50Camera-model:DiMAGE Z6
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:01:27 12:30:01Image taken on:środa, 27 stycznia 2010, 11:30Focus length:5.859375 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/4ISO speed rating:50Camera-model:DiMAGE Z6
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:01:27 12:30:01Image taken on:środa, 27 stycznia 2010, 11:30Focus length:5.859375 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/5ISO speed rating:50Camera-model:DiMAGE Z6
Ostatnio zmieniony środa, 27 stycznia 2010, 12:34 przez Jacek Kurzawa, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Nie został odlowiony zaden zywy okaz z natury. Co się moglo stać z martwym okazem? Zagadka chyba nie jest trudna ... okaz w tym calym zdarzeniu odgrywał drugo- trzeciorzędną rolę. Wycieczka, biotop i zrozumienie tego zjawiska jest przepyszne. Okazy są po 10-20 zł na giełdzie w Pradze i nie ma w nich nic magicznego.
Przecież żartuję, przyznam sie że w zbiorach nie mam a chętnie bym zakupił okaz z giełdy czy tez hodowli z Czech, można go gdzies nabyć legalnie np. przez internet? A może ktos ma nadwyzki z wymiany z giełdy???Prosze o kontakt
P.S a magia jest obcowanie z przyrodą w trakcie połowów owadów i masz racje w pewnym momencie nie chodzi już o zdobycie okazu tylko o tę magię...Na mnie oddziaływuja tak bieszczadzkie dolinki potoków pomiędzy wzgórzami z łanami baldachów w lipcowy słoneczny dzień, czysta poezja, to sie pamięta przez całe życie. Racja jest że entomologia nawet rozumiana pejoratywnie jako kolekcjonerstwo to nie tylko samo zbieranie mechaniczne owadów.
P.S a magia jest obcowanie z przyrodą w trakcie połowów owadów i masz racje w pewnym momencie nie chodzi już o zdobycie okazu tylko o tę magię...Na mnie oddziaływuja tak bieszczadzkie dolinki potoków pomiędzy wzgórzami z łanami baldachów w lipcowy słoneczny dzień, czysta poezja, to sie pamięta przez całe życie. Racja jest że entomologia nawet rozumiana pejoratywnie jako kolekcjonerstwo to nie tylko samo zbieranie mechaniczne owadów.
Ostatnio zmieniony środa, 27 stycznia 2010, 12:06 przez Przemek Zięba, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacek Kurzawa
- Kontakt:
Masz rację, sluszna uwaga. Mnie chodziło o ten "matecznik" P.excellens (jak mi się wydaje). Pisząc o tym, myślałem też o tym, że nie wyraziłem się zbyt dokładnie. Pisząc, że występuje tam, nie mialem na myśli że "tylko tam i tylko tak". Pamiętamy chociaż 3 okazy złowione pod Czorsztynem na jednym kwiatostanie baldaszkowatym, wymienione w pracy Śliwińskiego, Lessaera (1970). Tam w ogóle nie ma regla, ale za to jest wiciokrzew 
Na Babiej Górze widziałem doskonałe siedliska jeszcze dość nisko w lesie. Załączam fotkę.
Ale jeśli ktoś chce go szukać z sukcesem w Tatrach od razu podpowiadam - górna granica lasu z jarzębinką i wiciokrzewem

Na Babiej Górze widziałem doskonałe siedliska jeszcze dość nisko w lesie. Załączam fotkę.
Ale jeśli ktoś chce go szukać z sukcesem w Tatrach od razu podpowiadam - górna granica lasu z jarzębinką i wiciokrzewem

- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:01:27 12:30:01Image taken on:środa, 27 stycznia 2010, 11:30Focus length:5.859375 mmShutter speed:1/125 SecF-number:f/5.6ISO speed rating:50Camera-model:DiMAGE Z6
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2010:01:27 12:30:01Image taken on:środa, 27 stycznia 2010, 11:30Focus length:5.859375 mmShutter speed:1/100 SecF-number:f/5ISO speed rating:50Camera-model:DiMAGE Z6
- Jarosław Wenta
- Kontakt: