gąsienice do identyfikacji

Dla tych osób, którzy dysponują wyłącznie fotografiami i chcieliby je pooznaczać. Wszystkie motyle.
dora29

gąsienice do identyfikacji

Post autor: dora29 »

proszę o oznaczenie gąsienic:
zdjęcie nr 2 i 3 przedstawia tę samą gąsienicę w dwóch ujęciach, z góry i z boku (u góry na całej długości widoczny ma jasny pasek), długość gąsienicy 2 cm
natomiast zdjęcie nr 1 przedstawia drugą gąsienicę do identyfikacji, ma ona widoczne jasne kropki z boku na całej długości, długość gąsienicy prawie 3 cm

obie znalezione wczoraj na łące wśród suchych traw w odległości 20-30m stała tylko brzoza.
Załączniki
do identyfikacji 011.jpg
do identyfikacji 011.jpg (101.81 KiB) Przejrzano 1235 razy
do identyfikacji 022.jpg
do identyfikacji 022.jpg (107.13 KiB) Przejrzano 1235 razy
do identyfikacji 033.jpg
do identyfikacji 033.jpg (75.8 KiB) Przejrzano 1241 razy
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Ta czarna to Spilosoma urticae.
A tamte to też chyba jakieś niedźwiedziówki.
dora29

dzięki za oznaczenie.

ale wraz z oznaczeniem Spilosoma urticae pojawił się kolejny problem, otóż sprawdzałam na stronie lepidoptera.eu i są tam informacje, iż zimuje ona w formie poczwarki, a gąsienice występują w okresie od połowy lipca do połowy września, co zatem mam teraz z nią zrobić ? biorąc ją do domu nastawiona byłam na zimowanie gąsienicy.

oczywiście nadal proszę o oznaczenie drugiej gąsienicy.
Awatar użytkownika
Jarosław Bury
Kontakt:

Post autor: Jarosław Bury »

Wg. mnie wszystkie te gąsienice to Phragmatobia fuliginosa (LINNAEUS, 1758) - gąsienice tego gatunku zimują i występują w jasnej i ciemnej odmianie barwnej...

http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... Fuliginosa
dora29

Jarosław Bury pisze:Wg. mnie wszystkie te gąsienice to Phragmatobia fuliginosa (LINNAEUS, 1758) - gąsienice tego gatunku zimują i występują w jasnej i ciemnej odmianie barwnej...

Dziękuję za odpowiedź.

Zatem z uwagi na czas występowania, przyjmuję za pewniaka że czarna gąsienica to jednak Phragmatobia fuliginosa a nie Spilosoma urticae.
Ponieważ jednak od niedawna interesuję się motylami, a wszelkie informacje czerpię z tego forum i strony lepidoptera.eu, mam pytanie co do podobieństwa gąsienic tych dwóch gatunków:
http://www.lepidoptera.eu/show.php?ID=790&country=NO
(chodzi mi oczywiście o podobieństwo dwóch czarnych form gąsienicy występującej w obu gatunkach)
dla mnie jako laika w tej dziedzinie są one identyczne, czy zatem jest to błąd w oznaczeniu na jednej ze stron czy też faktycznie bywają one tak do siebie podobne?
Awatar użytkownika
Antek Kwiczala †
UTM: CA22

Post autor: Antek Kwiczala † »

czy zatem jest to błąd w oznaczeniu na jednej ze stron czy też faktycznie bywają one tak do siebie podobne?
Problem w tym, że gąsienice niektórych gatunków są bardzo zmienne, i pewność można by uzyskać tylko poprzez hodowlę. Zdarzają się czasem także pomylki w oznaczeniu, właśnie ze względu na tą zmienność. Jak jest w tym przypadku, trudno osądzić. Faktem jednak jest, że gatunki niedźwiedziówek z rodzaju Spilosoma zimują jako poczwarki, więc Jarek ma rację, że to P.fuliginosa.
Awatar użytkownika
Kamil Mazur
Specjalność: Psychidae
Kontakt:

Post autor: Kamil Mazur »

Tak, tak, tutaj raczej trzeba odszczekać - nie zwróciłem uwagi na datę znalezienia gąsienicy, która wskazuje raczej na P.fuliginosa.

Co prawda lato było ciepłe obfitujące w anomalie fenologiczne u motyli, ale małe są szanse by to była S.urticae - to by musiała być gąsienica albo spasożytowana (z opóźnionym rozwojem) albo jakiegoś dziwnego drugiego pokolenia. Hodowla powinna to wyjaśnić ;)
brat
Podziękował(-a): 1 time

Post autor: brat »

dora29 pisze:...Spilosoma urticae ..., otóż sprawdzałam na stronie lepidoptera.eu i są tam informacje, iż zimuje ona w formie poczwarki, a gąsienice występują w okresie od połowy lipca do połowy września, co zatem mam teraz z nią zrobić ?
Najlepiej daj jej dzisiaj kilka listków pokrzywy, może nie skończyła jeszcze żerować, potrzymaj w temp. pokojowej ze dwa dni, a jak zobaczysz dużo odchodów to jest szansa, że się przepoczwarczy (oczywiście jeżeli jest to S. urticae) i wtedy będziesz zimować poczwarkę. :wink:
Jak nie będzie dużo odchodów i nie będzie kokonu to wszystko jasne - zimuj gąsienicę.
dora29

Dziękuję wszystkim za zaangażowanie :grin:

O wyniku hodowli poinformuję, gdy już wszystko się wyjaśni, oczywiście jeżeli zakończy się ona pomyślnie.

pozdrawiam dora
ODPOWIEDZ