Pterostichus niger

Hubert Jakoniuk

Pterostichus niger

Post autor: Hubert Jakoniuk »

Czy główną cechą tego gatunku jest wielkość i 3 projamki na pokrywie? Czy jednak jest jakis gatunek z tego rodzaju który jest równej wielkości??
Awatar użytkownika
Dominika+Jurek Radwańscy
Specjalność: Collembola
Podziękował(-a): 5 times
Podziękowano: 7 times

Post autor: Dominika+Jurek Radwańscy »

projamki - ciekawa nazwa, nie znałem jej. W brew pozorom P. niger można pomylić dość łatwo z P. melanarius. Główną cechą pierwszego jest brak włosków po wewnętrznej stronie ostatniego członu stopy trzeciej pary odnóży. Ponadto kształt wgłębień na przedpleczu. Pierwszy ma dwa podłużne i równoległe, a drugi takie palczaste (gwieździste?) trzy.

Jurek
Hubert Jakoniuk

Właśnie myliłem te dwa gatunki. projamka jest to wgłębienie na pokrywach w tym przypadku z której wyrasta szczecina. Patrzac na owada gołym okiem widac takie kropki, np. pterostichus niger ma je dwie. Dzięki i pozdrawiam Hubert;)
Bartek Pacuk
Podziękował(-a): 3 times
Podziękowano: 1 time

Post autor: Bartek Pacuk »

Dominika+Jurek Radwańscy pisze:projamki - ciekawa nazwa, nie znałem jej.
Hubert1991 pisze:projamka jest to wgłębienie na pokrywach w tym przypadku z której wyrasta szczecina.
A nie chodzi raczej o czeskie słowo "porojamka", które choćby w Hurce z oczywistych względów występuje bardzo często? Nie kojarzę, żeby określenie to było spolszczane w ten sposób. Po polsku takie wgłębienia to chetopory :mrgreen:

A co do różnic między wspomnianymi tu gatunkami, odsyłam do poniższych tematów:
viewtopic.php?t=4662&highlight=melanarius
viewtopic.php?t=4348&highlight=melanarius
Wszystko jest tam wyjaśnione na tyle dokładnie, że bardziej się chyba nie da :wink:
Hubert Jakoniuk

Tak, korzystam z klucza Hurki. Ale dość często spotykałem sie z okresleniem projamka.Nie wiem przypadkiem czy ta nazwa znajduje się w słowniku entomologicznym.. A spolszczenie to pierwszy raz słyszę....Ale juz będę wiedział :smile:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Carabidae (Biegaczowate)”