Pachnica dębowa (Osmoderma eremita)

Lucanidae, Trogidae, Glaresidae, Bolboceratidae, Scarabaeidae, Geotrupidae i Ochodaeidae.
dendro

Pachnica dębowa (Osmoderma eremita)

Post autor: dendro »

Witam.
Mam pytanie. Czy są wam znane techniki przenoszenia tego gatunku z drzewa do drzew??
Oczywiście zgodę minstra środowiska już posiadam.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

dendro pisze:Oczywiście zgodę minstra środowiska już posiadam.

:arrow: viewtopic.php?p=84759&highlight=#84759 - Wynika z tego że Ministerstwo wydaje ostatnio dużo pozwoleń :shock: ,a poza wszystkim jest na forum taki dział w którym nowo zrejstrowany może napisać kilka słów o sobie... (kto pyta ,dlaczego pyta etc.),bo dosyć dziwnie wyglądają takie anonimy...
:arrow:
viewforum.php?f=75&sid=c1a83a406e8c75b8ee4ccd320822cfe4
Rafał.
lotr
Kontakt:

Post autor: lotr »

No co za Ministerstwo... a ja myślałem, że teraz GDOŚ wydaje takowe zgody dla gatunków objętych ochroną ścisłą (w końcu tak nawet w ustawie stoi).
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
UTM: EB24, EC18
Specjalność: Lepidoptera, Odonata, Orthoptera,
Podziękował(-a): 2 times
Podziękowano: 1 time
Kontakt:

Post autor: Marcin Kutera »

lotr pisze:No co za Ministerstwo... a ja myślałem, że teraz GDOŚ wydaje takowe zgody dla gatunków objętych ochroną ścisłą (w końcu tak nawet w ustawie stoi).
już nie stoi reguluje to Ustawa z dnia 3 października 2008 r. o zmianie ustawy o ochronie przyrody oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. 2008 r.Nr 201 poz. 1237)

tu jest link do niej:

http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search? ... 81237L.pdf
Ostatnio zmieniony środa, 30 września 2009, 10:37 przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak
Podziękował(-a): 16 times
Podziękowano: 3 times

Post autor: Jacek Kalisiak »

Dziwna kolejność ....

We wniosku GDOŚ wymaga w takich wypadkach dokładnego opisu stosowanych technik. A tu proszę, zgoda jest, a techniki będą stosowane, jakie się wymyśli ...

Wszystko ten "neoliberalizm" ....

Przywołany tu wątek o zakupie chronionych też zawierał interesujące elementy :razz:
Owady potrzebne są dla muzeum, a więc pozwolenia na zbiór będą dostarczone, wszystko legalnie.
Czy wolno handlować gatunkami chronionymi? Można pozyskać okazy gatunków chronionych z dowolnego źródła pod już posiadaną zgodę? No koledzy ... to my super naiwni jesteśmy :oops:
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Marcin, skoro się orientujesz w zmianach, to podpowiedz, w których paragrafach nastąpiły zmiany odnośnie uzyskiwania zgód? Dotyczy to tylko gatunków chronionych, czy dla rezerwatów nadal kompetencje leżą w RDOŚ?
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

Jacek Kalisiak pisze:Marcin, skoro się orientujesz w zmianach, to podpowiedz, w których paragrafach nastąpiły zmiany odnośnie uzyskiwania zgód? Dotyczy to tylko gatunków chronionych, czy dla rezerwatów nadal kompetencje leżą w RDOŚ?
Jacku więcej postaram się napisać wieczorem, bo muszę coś właśnie załatwić.

Generalnie jest tak: to co należało do jurysdykcji poszcególnych wojewodów obecnie należy do jurysdykcji RDOŚ czyli dla rezerwatów nadal kompetencje dla RDOŚ. Natomiast to co leżało w kompetencji MŚ obecnie leży w kompetencji GDOŚ.

Orientuję się tak trochę ale służę pomocą. Sam też się musiałem doszkolić trochę po tych zmianach.

Generalnie utworzono te instytucje, ponieważ powstawał w ostatnim czasie konflikt społeczny i problem z podjęciem i przyspieszeniem decyzji w zakresie inwestycji, ich ocen oddziaływania na środowisko na terenie obszarów Natura 2000 i poza nimi. Krótko mówiąć te instytucje powołano by uporać się z inwestycjami na szceblu regionalnym a też przy okazji zając się tymi na szczeblu krajowym i europejskim, by nawet przyjąć je jako za priorytet - szcególnie chodzi o inwestycje celu publicznego na obszarach Natura 2000 jak już wspomniałem.

Unia Europejska daje fundusze na inwestycje i ochronę przyrody (nie oszukujmy się daje) więc wymaga. W pewnym sensie nowo powołane instytucje to chyba dobry pomysł wg. mnie.
Awatar użytkownika
Jacek Kalisiak

Marcin, to ja nie rozumiem ... To Miłosz dobrze napisał
teraz GDOŚ wydaje takowe zgody dla gatunków objętych ochroną ścisłą
lotr
Kontakt:

Mmmm, no mi się też zdaje, że dobrze napisałem:
[autocytowanie] "teraz GDOŚ wydaje takowe zgody dla gatunków objętych ochroną ścisłą"...
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

Jacek Kalisiak pisze:Marcin, to ja nie rozumiem ... To Miłosz dobrze napisał
teraz GDOŚ wydaje takowe zgody dla gatunków objętych ochroną ścisłą
tak teraz GDOŚ wydaje zgody na pozyskiwanie z natury gatunków prawnie chronionych (kiedyś Ministerstwo Środowiska). Ja też pisałem kompetencje MŚ przejęłą GDOŚ

Na możliwość badań w poszcególnych rezerwatach wydawali zdodę właściewi wojewodowie (gdzie urzędy sprawowali wojewódzcy konserwatorowie przyrody). Teraz zgodę wydaje regionalny konserwator przyrody RDOŚ.

tak wogóle to ja namieszałem

niedoczytalem wypowiedzi Miłosza (on pisze, ze podobno nadal zgody wydaje MŚ - dziś sprawdzę to ale wydaje mi się że GDOŚ wydaje ewentualnie z porozumienim MŚ)
Ostatnio zmieniony czwartek, 1 października 2009, 10:43 przez Marcin Kutera, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

podaje jak to wygląda w obowiazujących aktach prawnych:
na podst art 56 Ustawy o ochronie przyrody z 2004 - zgodę na pozyskiwanie gatunków chronionych wydawał Minister Środowiska.

Obecnie art 56 na podst Ustawy z dn. 3 października 2008 o zmianie ustawy o ochronie przyrody i zmianie innych ustaw wyraźnie reguluje, że obecnie zgodę na możliwość pozyskiwania przetrzymywania etc. wydaje: Generalny Dyrektor Ochrony Środowiska czyli GDOŚ.
lotr
Kontakt:

Marcin Kutera pisze:niedoczytalem wypowiedzi Miłosza (on pisze, ze podobno nadal zgody wydaje MŚ - dziś sprawdzę to ale wydaje mi się że GDOŚ wydaje ewentualnie z porozumienim MŚ)
Obawiam się, że nigdzie nie napisałem, że to MŚ wydaje takie zgody ;). Doczytaj proszę Marcinie dokładnie. Moja jednozdaniowa wypowiedź była zwróceniem uwagi Rafała i dendro, że teraz takie zgody nie są wydawane przez MŚ, a właśnie GDOŚ.

Co do odstępstw od zakazów dla gatunków podlegających ochronie ścisłej, to część wydaje RDOŚ, a część GDOŚ (dokładnie jest to opisane w art. 56 ustawy o ochronie przyrody, przy czym art. 52 podaje zakazy).
Awatar użytkownika
Rafał Celadyn
UTM: CA-95
Podziękował(-a): 11 times
Podziękowano: 7 times
Kontakt:

Post autor: Rafał Celadyn »

lotr pisze:Moja jednozdaniowa wypowiedź była zwróceniem uwagi Rafała i dendro, że teraz takie zgody nie są wydawane przez MŚ
:mrgreen: ,No to się dogadaliśmy,moja wypowiedź została chyba żle zrozumiana,fakt że mogłem wziąć w cudzysłów,ale żeby wszystko było jasne ,ja wiem że takie zgody nie są wydawane przez MŚ :wink: ,to z mojej strony była (tak delikatnie mówiąc )przekora... i tak też odebrałem tekst:
lotr pisze:No co za Ministerstwo
:razz: pozdrowki Rafał.
Awatar użytkownika
Marcin Kutera
Kontakt:

lotr pisze: Co do odstępstw od zakazów dla gatunków podlegających ochronie ścisłej, to część wydaje RDOŚ, a część GDOŚ (dokładnie jest to opisane w art. 56 ustawy o ochronie przyrody, przy czym art. 52 podaje zakazy).
Tak Miłoszu masz rację - ja już nie chciałem się rozpisywać co należy do GDOś a co do Rdoś zgodnie ze zmianami wprowadzonymi Ustawą z 3 października 2008 r. do Ustawy o ochronie przyrody z 2004 r. ( 30) art 56 b) ustęp b) 2.

Dodam, że do RDOś nalezy tylko możliwość wydania zezwolenia odstępstwa od zakazów wymienionych w art 52 dot. ochronionych częściowo roślin i grzybów (kiedyś mógł wydawać odstępstwo Wojewódzki Konserwator Przyrody urzędujący przy Wojewodzie) oraz może zezwolić na odstępstwo od zakazów wymienionych w art. 51 ust 1 dotyczących zwierząt podlegających ochronie ścisłęj.

Te odstępstwa służą do wydania postanowień dot. inwestycji celu publicznego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „SCARABAEOIDEA”