4 sówki prośba o oznaczenie

Grześ

4 sówki prośba o oznaczenie

Post autor: Grześ »

Jak zwykle mam kłopot z oznaczeniem sówek. Może ktoś wie co to za gatunki.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam
Załączniki
004.jpg
004.jpg (49.87 KiB) Przejrzano 4374 razy
003.jpg
003.jpg (33.49 KiB) Przejrzano 4376 razy
002.jpg
002.jpg (53.08 KiB) Przejrzano 4377 razy
Cerapteryx graminis?
Cerapteryx graminis?
001.jpg (43.77 KiB) Przejrzano 4379 razy
Lukaszm

Re: 4 sówki prośba o oznaczenie

Post autor: Lukaszm »

Grześ pisze:Jak zwykle mam kłopot z oznaczeniem sówek. Może ktoś wie co to za gatunki.

Z góry dziękuje.

Pozdrawiam
1. Cerapteryx graminis
2 i 3 Amphipyrinae sp. podejrzwam po układzie rozjaśnienia przy górnej krawędzi skrzydeł,że to
Amphipyra pyramidea
ale pewność można mieć po oznaczeniu kopulatorów. Chyba ,że koledzy mają jakiś klucz do i ich oznaczenia po cechach morfologicznych?
4. To już nie sówka to jedna z najpospolitszych niedźwiedziówek Phragmatobia fuliginosa
beksinski
Kontakt:

Post autor: beksinski »

wg Moths of Great Britain and Ireland 003 to P.berbera (tylne zalamanie przepaski wewnętrznej jest wysunięte w stosunku do sąsiadującego zęba), 002 raczej nieoznaczalne, chyba że to ten sam okaz.

Ta sama książka podaje, że inną cechą odróżniająca jest zasięg pomarańczowego rozjasnienia na spodzie tylnych skrzydeł. W naszym przypadku tej cechy nie da się potwierdzić.

Pozdrawiam
Jacek
Lukaszm

beksinski pisze:wg Moths of Great Britain and Ireland 003 to P.berbera (tylne zalamanie przepaski wewnętrznej jest wysunięte w stosunku do sąsiadującego zęba), 002 raczej nieoznaczalne, chyba że to ten sam okaz.
Możesz jakoś wskazać lub opisać tą różnice, tak żebym nie miał wątpliwości? Który element przepaski względem którego?
beksinski
Kontakt:

Post autor: beksinski »

Jak na załączonym obrazku. Natomiast wg ukmoths te cechy rozpoznawcze od lat 60 zmieniały się i trudno jest w tej chwili oceniać, które są miarodajne.
Załączniki
berbera pyramidea.jpg
berbera pyramidea.jpg (32.93 KiB) Przejrzano 4376 razy
Lukaszm

beksinski pisze:Jak na załączonym obrazku. Natomiast wg ukmoths te cechy rozpoznawcze od lat 60 zmieniały się i trudno jest w tej chwili oceniać, które są miarodajne.
Jacek, dzięki za ten trop i źródło!
Dało mi do myślenia i analizowania.
Cecha dość charakterystyczna, ale niestety u wielu oznaczonych jako A.berbera okazów na stronach w necie, nie można jej zaobserwować jednoznacznie i wyraźnie! No i nie wiem ,czy jednak, jak sugerują w podanym przez Ciebie źródle, ostateczną miarodajną metodą nie jest jednak badanie kopulatorów...?
Napisano tam jeszcze coś o tym,że przepaski u A.berbera mają ciemne tło a rozjaśniają /rozmazują się na końcówkach, a u A. pyramidea rozjaśniają/rozmazują się na całej długości...dobrze zrozumiałem? :neutral:
Awatar użytkownika
Aneta
UTM: CC88
Podziękował(-a): 1 time
Podziękowano: 32 times

Post autor: Aneta »

U Heintzego też były pokazane różnice w przebiegu i kształcie przepasek u A. pyramidea/berbera, ale nie wiem na ile jest to obecnie miarodajne:
Załączniki
amph.JPG
Original image recording time:
2009:07:31 17:59:06
Image taken on:
piątek, 31 lipca 2009, 15:59
Shutter speed:
1/30 Sec
F-number:
f/2.52
ISO speed rating:
160
Camera-model:
K770i
amph.JPG (106.5 KiB) Przejrzano 4377 razy
Lukaszm

Aneta pisze:U Heintzego też były pokazane różnice w przebiegu i kształcie przepasek u A. pyramidea/berbera, ale nie wiem na ile jest to obecnie miarodajne:
Próbowałem z Heinzem weryfikować Shargacucullie i nie bardzo wychodziło, kopulator mówił co innego niż zakładałem po rysunku [/quote].Mam obawy ,ze to nie jest miarodajne.
Ja mam wrażenie ,ze u Heinzego jest z tymi przepaskami akurat odwrotnie niż sugeruje to strona UK Moths, ale może sie mylę...sam już nie wiem. Przeglądając zdjęcia z netu nie zauważyłem ,żeby te cechy były jednoznaczne...
Awatar użytkownika
Dispar
UTM: FC18
Specjalność: Geometridae

Post autor: Dispar »

Z wiadomości które posiadam to A.berbera rozjaśnienie nad plamką nerkowata ma w kształcie kwadratu a A. pyramidea w kształcie ,,ukośnego" prostokąta :mrgreen:
Załączniki
t_amph_585.jpg
t_amph_585.jpg (9.37 KiB) Przejrzano 4375 razy
Marek Hołowiński
UTM: FB68
Specjalność: Sesiidae
Podziękowano: 7 times

Post autor: Marek Hołowiński »

Darek, tylko ten skos u A pyramidea jest w przeciwnym kierunku.
Wszystkie podane wyżej cechy mają jakieś tam znaczenie, ale tylko kopulatory dają pewność.
Lukaszm

Marek Hołowiński pisze:Darek, tylko ten skos u A pyramidea jest w przeciwnym kierunku.
Wszystkie podane wyżej cechy mają jakieś tam znaczenie, ale tylko kopulatory dają pewność.
Dzięki, koledzy,że dorzuciliście bagaż swoich doświadczeń!
Nie ukrywam ,że na to liczyłem.
Też mniemałem ,że ten skos i figura jaką buduje rozjaśniona plamka, pozwalają wytypować "podejrzanych".Ale warto poznać wszystkie znane cechy, funkcjonujące w obiegu. I to jak Marek słusznie zauważył by potwierdzić je badaniem kopulatorów.
Lukaszm

Marek Hołowiński pisze:Darek, tylko ten skos u A pyramidea jest w przeciwnym kierunku.
Dołączam dwa zdjęcia z netu z graficznym wyznaczeniem tych cech tak jak je zrozumiałem:Czy o to chodzi?
Załączniki
A.berbera.jpg
A.berbera.jpg (80.12 KiB) Przejrzano 4375 razy
A.pyramidea.jpg
A.pyramidea.jpg (89.15 KiB) Przejrzano 4375 razy
Ostatnio zmieniony piątek, 31 lipca 2009, 22:51 przez Lukaszm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aneta

Ja zrozumiałam, że ze skosem chodzi tylko o kształt rozjaśnienia dokładnie ponad plamką okrągłą, co zaznaczyłeś z lewej strony. Tyle że - o ile te zdjęcia są prawidłowo oznaczone - wychodzi na odwrót: pyramidea ma kwadrat, berbera - ukośny prostokąt :???:
Lukaszm

Aneta pisze:Ja zrozumiałam, że ze skosem chodzi tylko o kształt rozjaśnienia dokładnie ponad plamką okrągłą, co zaznaczyłeś z lewej strony. Tyle że - o ile te zdjęcia są prawidłowo oznaczone - wychodzi na odwrót: pyramidea ma kwadrat, berbera - ukośny prostokąt :???:
No właśnie, jak widać kopulatorów nie robili, ale pochodzą ze stronki szwedzkiej (mają oryginalny podpis)!Duża krecha to cecha o której pisał wcześniej Jacek i Heinze rysował - tak ja to zrozumiałem i zaobserwowałem...
Lukaszm

Aneta pisze:Ja zrozumiałam, że ze skosem chodzi tylko o kształt rozjaśnienia dokładnie ponad plamką okrągłą, co zaznaczyłeś z lewej strony. Tyle że - o ile te zdjęcia są prawidłowo oznaczone - wychodzi na odwrót: pyramidea ma kwadrat, berbera - ukośny prostokąt :???:
Jeszcze jedna pyramidea...już pasuje, prawda skos ok!a linia pionowa!?
Przyjmijmy ,że nie badali kopulatorów i nic nie jest pewne...
poddaje się!
pozdrawiam i dziękuje za odzew!
Załączniki
6392smup.jpg
6392smup.jpg (26.36 KiB) Przejrzano 4375 razy
Awatar użytkownika
Aneta

No fakt, Svenska fjärilar nie podejrzewam o złe oznaczenie. Ale kształt tego rozjaśnienia nie wydaje mi się zbyt mocną cechą - np. okaz A. pyramidea ze strony Butterflies and Moths of Northern Ireland ma je ukośne:
http://www.habitas.org.uk/moths/set.asp?item=6392smup

Za to na Lepiforum jest cała rozpiska cech różnicujących oba gatunki - może ktoś władający niemieckim pokusiłby się o chociaż skrócone tłumaczenie?
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Pyramidea (zjechać w dół)
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/bestimm ... ;read=6582
Lukaszm

Aneta pisze:No fakt, Svenska fjärilar nie podejrzewam o złe oznaczenie. Ale kształt tego rozjaśnienia nie wydaje mi się zbyt mocną cechą - np. okaz A. pyramidea ze strony Butterflies and Moths of Northern Ireland ma je ukośne:
http://www.habitas.org.uk/moths/set.asp?item=6392smup

Za to na Lepiforum jest cała rozpiska cech różnicujących oba gatunki - może ktoś władający niemieckim pokusiłby się o chociaż skrócone tłumaczenie?
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/lepiwik ... _Pyramidea (zjechać w dół)
http://www.lepiforum.de/cgi-bin/bestimm ... ;read=6582
To jest na prawdę niezłe, ale ile roboty!? Może w wolnej chwili się tym zajmę.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dispar

No to mam kolejną nauczkę, żeby po kilku piwach nie pisać postów :oops: :mrgreen: .
Lukaszm

Dispar pisze:No to mam kolejną nauczkę, żeby po kilku piwach nie pisać postów :oops: :mrgreen: .
Ty się Darek nie przejmuj! Po kilku piwach widać czasem odwrotnie...Ale zacząłeś wątek, który coś tu wniósł...i napisz wreszcie,czy w tej Puszczy to było to !?
Awatar użytkownika
Dispar

Po dokładnych oględzinach w chwili preparowania okazało się, że to nie jest M. bathensis a jedynie taka nietypowa forma M. persicariae :sad: .
Lukaszm

Dispar pisze:Po dokładnych oględzinach w chwili preparowania okazało się, że to nie jest M. bathensis a jedynie taka nietypowa forma M. persicariae :sad: .
Znam ten przypadek,złapałem coś podobnego ale we wielkopolsce,a po wnikliwej analizie wyszło to sam co u Ciebie!
Za to Robert znów przywiózł bathensiska z Puszczy. Z tego samego niedocenianego miejsca!
Kitti tym razem nie było
Tomasz Blaik
UTM: XR86
Specjalność: Depressariidae
Podziękowano: 2 times

Post autor: Tomasz Blaik »

Do serii siedmiu zdjęć z pierwszego linku, który podpięła Aneta, tak jak to zrozumiałem (od lewej do prawej):

Fot 1. U A. pyramidea, przebieg linii zewnętrznej w stosunku do brzegu tylnego w przybliżeniu pod kątem prostym. U motyla w pozycji spoczynkowej linie obu skrzydeł tworzą prostą (jak na zdjęciu); u A. berbera, linie biegną bardziej skośnie (ku nasadzie), tworząc, analogicznie, kąt rozwarty.
Fot. 2. U A. pyramidea, pole zewnętrzne między linią zewn. a brzegiem zewn. skrzydła zwęża się wyraźnie im bliżej brzegu tylnego; u A. berbera, ze względu na skośny przebieg linii, wrażenie tego zwężenia u dołu skrzydła jest mniejsze.
Fot. 3. U A. pyramidea, jasne pole między brzegiem przed. skrzydła a plamką okrągłą w przybliżeniu w formie rombu; u A berbera to pole jest bardziej prostokątne.
Fot. 4. U A. pyramidea, cień w polu środkowym skrzydła przeważnie niewyraźnie się zaznacza i słabo oddziela od linii zewn.; u A. berbera, cień jest z reguły wyraźny i również wyraźnie odcina się od tej linii (chyba o to chodzi). Cecha ta jest zmienna (czytaj słaba).
Fot. 5. U A. pyramidea, linia zewnętrzna jest wyraźnie jaśniejsza i szersza od linii wewnętrznej; u A. berbera obie linie zbliżonej (dosłownie) "jasności".
Fot. 6. U A. pyramidea odcinek od kąta tylnego skrzydła do linii zewn. ok. dwukrotnie krótszy (ewentualnie wyraźnie krótszy) od odległości między linią zewn. i wewn.; u A. berbera linia zewn. leży mniej więcej w połowie odcinka: kąt tylny-linia wewn.
Fot. 7. U A. pyramidea odległość od nasady skrzydła do linii wewn. ok. 2,5 do 3-krotnie krótsza od odcinka: nasada-linia zewn.; u A. berbera analogiczny stosunek wynosi: 1:2 lub nawet 1:1 (rozumiem, że wówczas linia wewn. leży mniej więcej w połowie odległości między nasadą a linią zewn.). Co zrozumiałe, cechę tą lepiej analizować na okazach rozpiętych.

Mam nadzieję, że pomoże Wam to w dalszej dyskusji. Jak znajdę jutro trochę czasu, przeglądnę też drugi link, jest tam coś na temat spodu skrzydeł. Sam wykazywałem oba gatunki na podstawie preparatów genitalnych. Były to głównie materiały z samołówek, w kiepskim stanie, więc nie analizowałem dokładniej cech zewnętrznych. Z moich obserwacji wynika, że A. berbera jest rzadziej łowiony. W tym sezonie trochę się zbiera tych Amphipyra (świetnie lecą do przynęty), więc będzie okazja się im lepiej przyjrzeć, ale to temat najprędzej na jesień.
Lukaszm

plasticonoband pisze:Mam nadzieję, że pomoże Wam to w dalszej dyskusji.
Wykonałeś kawał roboty!
Muszę zacząć wnikliwą analizę - wielkie dzięki!
A... zauważyłem ,że zmieniła się cyferka w Twoim opisie - Wszystkiego najlepszego!
ODPOWIEDZ