Elachistidae

"Mikra z wydatnymi głaszczkami" (Gelechiidae, Coleophoridae, Elachistidae, Oecophoridae i inne)
Maciej Sosnowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Elachistidae

Post autor: Maciej Sosnowski »

Początkiem kwietnia zebrałem kilka min (poniżej 10) na trzcinniku piaskowym (Calamagrostis epigejos). Miny występowały wyłącznie na tych trzcinnikach, które rosły blisko granicy lasu w miejscach ze zwiększonym dostępem światła lub na terenach otwartych w cieniu młodych sosen. Szybko udało się zawęzić grupę podejrzewanych gatunków do kilku, ale nie byłem do końca pewien z czym mam do czynienia. Nie pomagało też wysokie spasożytowanie zebranych larw (tylko 2 dożyły stadium poczwarki). Dziś jednak udało mi się uzyskać imago Elachista bisulcella, co potwierdziło moje przypuszczenie, że właśnie ten gatunek odnalazłem - cieszy mnie to bardzo, ponieważ jest to nowy dla mnie gatunek z rodziny Elachistidae. Mam nadzieję, że to nie ostatni z nowych gatunków na Wydmach Lucynowsko-Mostowieckich w tym roku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maciej Sosnowski
Has thanked: 2 times
Been thanked: 1 time

Re: Elachistidae

Post autor: Maciej Sosnowski »

Początkiem maja kontynuowałem poszukiwania stadiów preimaginalnych Elachistidae na Wydmach Lucynowsko-Mostowieckich. Moją uwagę zwracały szczególnie wąskolistne kostrzewy, na których poszukiwania prowadzi się wyjątkowo ciężko, ale wzdłuż leśnej ścieżki w porastającym wydmę borze świeżym udało się odnaleźć dwie miny na Festuca ovina, które początkowo wziąłem za Elachista argentella. Kiedy jednak pierwsza gąsienica opuściła minę zdałem sobie sprawę, że mam do czynienia z innym gatunkiem, a wygląd poczwarki potwierdził moje przypuszczenia, że jest to przedstawiciel grupy dispilella. Wczoraj uzyskałem imago Elachista distigmatella. Gatunek ten zasiedla tereny suche jak wydmy śródlądowe, murawy psammofilne czy bory na podłożach piaszczystych. Jest to już 11. gatunek Elachistidae odnaleziony na Wydmach Lucynowsko-Mostowieckich i dotychczas chyba najciekawszy. Z uwagi na bardzo skąpy dostęp do fotografii stadiów preimaginalnych tego gatunku zamieszczam więcej niż zwykle w takich przypadkach materiału zdjęciowego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ODPOWIEDZ

Wróć do „GELECHIOIDEA”