Jeżeli mówisz o tym osobniku, którego zdjęcie wstawiałeś w innym wątku, to jest to najzupełniej normalny ikar.Sławek Pawlak pisze:dziwny ikar przypominający adonisa
Obserwacje motyli 2012
-
- Kontakt:
Re: Obserwacje motyli 2012
-
- UTM: CB08
W takim razie, wytłumacz mi dlaczego na fotografii ikara strzępina nie jest jednolicie biała, a przecież to jet podstawowa cecha do odróżnienia ikara od adonisa. W tym przypadku chyba wątpliwości nie były bezpodstawne.
W odróżnianiu modraszków może nie mam takiej wprawy, ale tej cechy poszukuję w trakcie obserwacji ikarów, aby w przypadku spotkania adonisa, nie pominąć go. Stąd moja nadzieja, że a nuż to adonis, choć to by było za dużo dobrego na raz.
W odróżnianiu modraszków może nie mam takiej wprawy, ale tej cechy poszukuję w trakcie obserwacji ikarów, aby w przypadku spotkania adonisa, nie pominąć go. Stąd moja nadzieja, że a nuż to adonis, choć to by było za dużo dobrego na raz.
- Rafał Celadyn
- UTM: CA-95
- Podziękował(-a): 11 times
- Podziękowano: 7 times
- Kontakt:
...chodzi o wierzchnią stronę skrzydeł ,strzępina od spodu może sobie tworzyć różne wariacje
,zresztą belargusa jak kiedyś zobaczysz ,to będziesz pewny, że to on ...takiego blue nie ma żaden modraszek
Pozdrawiam
Rafał

Pozdrawiam
Rafał
-
Dziękuje Rafale za wyjaśnienie sprawy, obecnie próbuję nabrać pewności w poznawaniu najczęstszych motyli w tym np. ikara czy uroczka, aby skoncentrować uwagę na podobnych do nich "rzadkości". Przekonałem się jednak, że, w przypadku modraszków, pewność dają fotografie obu stron motyla, gdyż w terenie nie wszystko można zauważyć, na fotografii natomiast jest ta możliwość. Stąd też w przypadku moich wątpliwości, wystawienie fotografii tego ikara.
Rafale, na pierwszym i ostatnim Twoim zdjęciu, chyba z alkonem, jeśli mnie wzrok nie myli, znów storczyk.
Sławek
Rafale, na pierwszym i ostatnim Twoim zdjęciu, chyba z alkonem, jeśli mnie wzrok nie myli, znów storczyk.
Sławek
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
Sławek Pawlak pisze:Rafale, na pierwszym i ostatnim Twoim zdjęciu, chyba z alkonem

Sławek Pawlak pisze:jeśli mnie wzrok nie myli, znów storczyk.

Pozdrawiam
Rafał
-
Przeżyłem w tym roku u siebie identyczną sytuację i szok, gdy po kilku latach inwenteryzacji torfowisk, w tym list występujacy tu motyli, dowiedziałem się, że na moim badanym terenie, "specjalista" stwierdził występowanie jedynie bobrka trójlistkowego. Dopiero po konfrontacji miejsce to wróciło na listę projektowanych obszarów naturowych. Niesmak jednak pozostał, gdyż co by było gdybym nie miał bieżących obserwacji.
Sławek
Sławek
- Jacek Kalisiak
- Podziękował(-a): 16 times
- Podziękowano: 3 times
to gółka długoostrogowa - ,na tym stanowisku kwitnie jeszcze Kruszczyk błotny,a w szuwarach jakiś miesiąc temu przekwitł lipiennik losela... w tym miejscu miała powstać spalarnia śmieci ,a w "planie b" asfaltownia kumpel(Felek)napisał do RDOŚ-u ,ja zrobiłem foty i moze będzie dobrze . Panie które robiły tam "inwentaryzację przyrodniczą",będąc tam dwa razy wiosną (w kwietniu!),stwierdziły kilka żab, jaszczurkę ,i kilka chwastów (niegodnych nawet, by je z nazwy przytaczać ) takie jaja...
Pozdrawiam
Rafał

- Jacek Kalisiak
Liczyłem na żywiołowe reakcje, a tu ... cisza.
Jak ktoś zdjęcie jelonka da, to.... ojojoj
A jak panienki swoimi ----- badaniami kasują kawałek ciekawego biotopu, to chętnych do linczu nie ma
To pewnie znów ta ... "starość"
, że nic nie kumam, znaczy się 
Jak ktoś zdjęcie jelonka da, to.... ojojoj

To pewnie znów ta ... "starość"

viewtopic.php?f=40&t=22936Jacek Kalisiak pisze:Liczyłem na żywiołowe reakcje, a tu ... cisza.
- Jacek Kalisiak
Porównaj jak pięknie rozwinął się np. wątek viewtopic.php?f=63&t=22943 w którym można było personalnie wziąć na widelec konkretną osobą, w porównaniu w tym wątkiem i z tym, który przywołałeś. Takich wątków, gdzie personalnie odbywało się jeżdżenie po konkretnych osobach było wiele ... Czy z tego mogło wyniknąć coś pożytecznego? Wydłużenie listy gatunków chronionych, zaostrzenie kar, utwierdzenie w mniemaniu, że entomolodzy to główni sprawcy wymierania owadów? A może dzięki temu ustawodawca miałby zauważyć jak sami dbamy o wysoki poziom etyki? I pewnie w nagrodę .... i tu proponuję konkurs - co da nam w nagrodę kolejna ustawa ... 
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...oj tam,to temat o obserwacjach motyli ,a nie o panienkach i jelonkach
Proponuję - "wyniosłe milczenie"
Pozdrawiam
Rafał

Proponuję - "wyniosłe milczenie"

Pozdrawiam
Rafał

W tym konkretnym przypadku nie mam sobie nic do zarzuceniaJacek Kalisiak pisze: A może dzięki temu ustawodawca miałby zauważyć jak sami dbamy o wysoki poziom etyki?

-
Wracając do tematu, wczoraj obserwowałem u siebie jeszcze kraśnika goryszowca.
Rafał tak trzymaj.
Sławek
Rafał tak trzymaj.
Sławek
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:07:24 22:48:29Image taken on:wtorek, 24 lipca 2012, 20:48
-
W dniu dzisiejszym, przy przenikającym przez chmury słońcu, na skraju doliny Prosny w pow.wieruszowskim (woj.łódzkie) obserwowałem: z ciekawszych Lycaena dispar, Aricia agestis, Cupido argiades oraz zwabionego odchodami samca Apatura ilia.
Pozdrawiam
Sławek
Pozdrawiam
Sławek
- Załączniki
-
-> Pokaż EXIFOriginal image recording time:2012:09:02 20:38:19Image taken on:niedziela, 2 września 2012, 18:38
- Rafał Celadyn
- Kontakt:
...takie info trochę nie na temat i dyskusja leciwa ,ale w końcu jest efektRafał Celadyn pisze: w tym miejscu miała powstać spalarnia śmieci ,a w "planie b" asfaltownia kumpel(Felek)napisał do RDOŚ-u ,ja zrobiłem foty i moze będzie dobrze . Panie które robiły tam "inwentaryzację przyrodniczą",będąc tam dwa razy wiosną (w kwietniu!),stwierdziły kilka żab, jaszczurkę ,i kilka chwastów (niegodnych nawet, by je z nazwy przytaczać ) takie jaja...
Pozdrawiam
Rafał

...może się urzędasy ogarną ...załatwieni własną bronią...

Pozdrawiam
Rafał
-